Endonezya’nın Sarp Kayalıktaki Eşsiz Yapısı: Uluwatu Tapınağı

Uluwatu Tapınağı

Uluwatu Tapınağı

25 dk'lık okuma
820 kişi okudu
Popüler Bali Turları

Uluwatu Tapınağı, Endonezya’nın Bali şehrinde yer alan dünyaca ünlü bir tapınaktır. Bali’nin güney ucunda bulunan tapınak, şehrin küçük bir yerleşimi olan Pecatu Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yöresel olarak Uluwatu Tapınağı, Pura Luhur Uluwatu olarak adlandırılmaktadır. Bu yerel isim ise “Kayanın Sonundaki İlahi Köken Tapınağı" anlamına gelmektedir. Tapınağın en dikkat çeken özelliği ise konumudur. Okyanus kıyısında yer alan tapınak, 70 metre yükseklikteki bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir. Sarp bir uçurumun tepesindeki dini yapı, adalardaki en görkemli tapınaklardan biri olarak kabul edilmektedir.

Uluwatu Tapınağı’nın Tarihi

Uluwatu Tapınağı hakkında yapılan araştırmalar ve tarihi yazıtlar, yapının 1000 yıl önce inşa edildiğini göstermektedir. Tapınağın kurulmasında Mpu Kunturan adındaki bir keşiş etkili olmuş ve Uluwatu Tapınağı, evrendeki yaşamın tüm unsurlarının tanrısı olan Siva Rudra’ya adanmıştır. Günümüze kadar çok iyi korunarak gelen tarihi yapı, 1999 yılında yıldırım düşmesi nedeniyle büyük oranda zarar görmüş ve restorasyon yapılmıştır. Günümüzde ise hala dini amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle Bali’de kutlanan Pawukon döngüsünde, en çok tercih edilen tapınaklardan biri Uluwatu Tapınağı’dır.

Efsaneleriyle Ünlü Tapınak Uluwatu Tapınağı

Uluwatu Tapınağı hakkında pek çok farklı efsane bulunmaktadır. Hindu rahip Dhang Hyang Dwijendra hikayesi ise bilinen efsaneler arasında en popüler olanıdır. Efsaneye göre, Dwijendra son hac yolculuğunu burada yapmıştır. Ziyareti sonrasında ise Tanrı ile bir olmuş, yıldırım gibi ortaya çıkan parlak bir ışık ile ortadan kaybolmuştur. Diğer efsanelerde ise Dwijendra, tapınağın mimarı olarak kabul edilmektedir. Gerçek bilinmese de ana avludaki türbe çevresinde, Dhang Hyang Dwijendra’nın 16. yüzyıldan kalma kireçtaşından bir heykeli yer almaktadır. 

Uluwatu Tapınağı’nda Ziyaretçileri Bekleyen Detaylar

Uluwatu Tapınağı’na iki farklı girişten erişim sağlanmaktadır. Hint Okyanusu’na bakan kısımdaki Brahman Heykeli, ziyaretlerde görülmesi gereken başlıca eserlerdendir. Tapınak sınırları içerisinde, başka hiçbir yapının inşasına izin verilmemektedir. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tuvaletler, yemek alanları, otopark, hediyelik eşya dükkanı gibi hizmet alanları ise tapınağın dışında yer almaktadır.

Uluwatu Tapınağı’nda gün batımı sonrası Kecak dansı etkinliğini düzenlenmektedir. Turistler için özel olarak gerçekleştirilen etkinliğe her akşam katılmak mümkündür. Özel, açık bir sahnede yapılan dans gösterisi, saat 18.00’de başlamaktadır. Etkinliğe katılmak isteyenlerin, giriş ücreti haricinde kişi başı 100 bin Endonezya rupisi ödemesi gerekmektedir.

Uluwatu Tapınağı Ziyareti Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uluwatu Tapınağı ziyaretlerinde, bölgede serbest bir şekilde dolaşan maymunlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Eşya alma huyları bulunan maymunlar, genellikle güneş gözlüğü ve kamera gibi dikkat çeken eşyaları kaçırmaktadır. Maymunlarla iletişim kurmak isteyen ziyaretçilerin yanlarında fıstık ya da muz gibi yiyecekler bulundurması önerilmektedir. Ayrıca tüm eşyaların çanta içerisinde kapalı bir şekilde tutulması ve çantada yiyecek bulundurulmaması da maymunlara karşı alınacak etkili önlemlerden biridir.

Uluwatu Tapınağı’na ulaşım, araçlarla kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Toplu taşıma araçlarının rotasında olmaması nedeniyle ziyaretçilerin kendi imkanlarıyla ulaşım sağlaması gerekmektedir. Tapınak, Kuta bölgesine ve Denpasar Havaalanı’na yaklaşık 45 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Ziyaret öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri de kıyafetlerdir. Hem erkek hem de kadın ziyaretçilerin saron ve kuşak bağlaması zorunlu tutulmaktadır. Tapınak sınırları içerisinde mutlaka bu iki kıyafetin giyilmesi gerekmektedir. İbadet eden kişilerin bulunduğu bölgelerde fotoğraf çekimi yasaktır.

Uluwatu Tapınağı girişleri ücretlidir. Tapınağın ana kapısındaki bilet gişesinden alınabilen biletler, ülkedeki yerli ziyaretçiler için 15 bin Endonezya rupisi, yabancı turistler için ise 30 bin Endonezya rupisi olarak belirlenmiştir. Uluwatu Tapınağı her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Ancak ibadet etmek isteyenler için saat sınırlaması bulunmamaktadır. Ziyaretlerde tapınak gezisinin ardından eşsiz bir gün batımı manzarası görmek isteyen ziyaretçilerin Mart ve Eylül aylarında, akşam saatlerinde burayı tercih etmesi önerilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın