Gelenekleriyle Dikkat Çeken Bali Hakkında Bilgiler

Bali Hakkında

Bali Hakkında

61 dk'lık okuma
987 kişi okudu
Popüler Bali Turları

Endonezya’nın bir eyaleti olan Bali, Küçük Sunda Adaları’nın en batısında bulunmaktadır. Lombok’un batısında ve Java’nın doğusunda yer alan Bali, çevresinde bulunan Nusa Penida, Nusa Lembongan ve Nusan Ceningan adalarına da komşudur. Bali’nin başkenti olan Denpasar, Makassar’dan sonra yüzölçümü olarak Endonezya’nın en büyük ikinci şehridir. Bali, Endonezya’nın en ünlü turizm bölgesidir. Şehrin ekonomisiyle ilgili her şey neredeyse turizmi içermektedir. Bali ile ilgili bilgiler şehri ziyaret eden turistler tarafından çok fazla merak edilmektedir.

Bali, geleneksel danstan modern dansa, heykelcilikten resme, deri işlemeciliğinden metal işlerine ve yöresel müziğe kadar birçok alanda gelişmiş sanatsal faaliyetleri ile ünlüdür. Bali, sanatsal faaliyetleriyle dünya üzerinde tanınan bir yerdir. Bali, sanatın ana merkezi olmasıyla birlikte dünyaya ve Endonezya’ya çok özel eserler bırakmıştır. Bu sebeple Bali sanatının değerli eserlerinin sergilendiği Bali Müzesi’nde çok özel eserler bulunmaktadır. Ayrıca Bali, sanata verdiği önemi her zaman göstermek istemektedir. Birbirinden eşsiz sanat eserlerinin sergilendiği Bali Sanat Festivali de bu kültürü devam ettirmeye çalışmaktadır.

Sanatı ve kültürü ile ön plana çıkan Bali, Endonezya’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Bali’nin kültürü ve sanatının yanında geleneklerine özgü bir mutfak kültürü de bulunmaktadır. Ayam pelalah ve nasi kambur yemekleri, Bali’nin lezzet kültürünün en güzel örnekleridir. Bali; kültürü, sanatı, gelenekleri ve mutfağı hakkında her şeyi deneyimlemek adına her yıl turist akınına uğramaktadır.

Bali'nin Tarihi

Günümüzde kültürel dokusu ve gelenekleriyle dikkat çeken Bali, tarihsel olarak da büyük ilgi uyandırmaktadır. 

M.Ö.2000 yılında Avustronezyalıların göç etmesiyle insanların yaşamaya başladığı bir yer haline gelen Bali, Sri Kesarivarma yazıtlarına göre ilk olarak 914 yılında kurulmuştur. Resmi olarak kuruluşundan sonra uzun bir süre boyunca Budist ve Şamanistler arasında paylaşılamayan bölge olmuştur. 1343 yılında Majapahit Krallığına geçmesiyle şehir, kültürü ve sanatıyla ön plana çıkmaya başlamıştır. Endonezya’nın tamamında olduğu gibi Bali’de de Avrupalı Devletlerin kolonileşmesine maruz kalmıştır. Hollanda Doğu Hindistan Ticaret Şirketi, bölgeyi yaklaşık 400 yıl boyunca kontrolünde tutmuştur. II. Dünya Savaşı’nın ardından bağımsızlık mücadelesi Endonezya’nın geneline yayılmıştır. Bağımsızlığı arzulayan Balililer de bu mücadeleye katılmış ve 29 Aralık 1949 yılında özgürlüklerini kazanmışlardır.

Endonezya, Malezya, Filipinler ve Okyanusya halkının kültüründen oldukça etkilenen Bali, çok özel geleneklere sahiptir. Şehir, kültürünün getirdikleriyle kendine has bir sanat tarihine de sahiptir. Bali, özellikle Hindu-Javanizm’den oldukça etkilenmiştir. 14. yüzyılda gelişmeye başlayan Bali sanatı, 20. yüzyıla kadar Kamasan ve Klungkung köylerinde kalmıştır. Ancak 20. yüzyılda bu köylerin dışına çıkan Bali sanatı, Ubud ve komşu köylerine taşmıştır. Günümüzde bu bölgeler bu sanatın merkezi konumundadır. Bali sanatının; ağaç oymacılığı, altın ve gümüş işlemeciliği, resim ve Batubalan taş oymacılığında ustalaştığı bilinmektedir. Yüzyıllardır Bali’nin en değerli parçası olan bu sanat, günümüzde de oldukça değer görmektedir. Denpasar’da bulunan Bali Müzesi’nde şehrin en değerli eserleri sergilenmektedir.

Bali Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Bali, Endonezya’nın turizm merkezlerinin başında gelmektedir ve ziyaretçilerine sunduğu birçok olanakla tanınmaktadır. Bali’nin en belirgin özelliği hiç şüphesiz kültürü ve sanatıdır. Endonezya’nın geneline nazaran Bali, farklı geleneklere sahiptir. Bali’nin en belirgin özelliği olan kültür ve sanat anlayışı, turistler tarafından da ilgiyle karşılanmaktadır. Turizm cenneti Bali’de deniz denildiğinde ilk akla gelen yer, plajıyla dikkat çeken Kuta’dır. Aynı zamanda Legian, Seminyak ve sahil kasabası olan Sanur’da Bali’nin en popüler turizm bölgeleridir.

Bali denildiğinde akla gelen bir diğer şey de hiç şüphesiz eşsiz mutfağıdır. Pirincin ve soya sosunun olmazsa olmaz olduğu Bali yemeklerinde; özellikle ayam pelalah, nasi tepeng ve nasi campur isimli lezzetler, en bilinen spesiyalleridir. Bu lezzetler dışında vitamin deposu olan içecekler de Bali de oldukça meşhurdur. Jamu adı verilen geleneksel meyve toniği, bal ile tatlandırıldığında ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.

Bali’ye Gideceklere Tavsiyeler

Bali birçok kültürün ve etnik kökenin bir arada yaşadığı bir bölgedir. İslam ve Hinduizm kültürü, bölgede oldukça yaygındır. Farklılıklarıyla bir arada yaşayan Balililer, bölgenin kültürüne çeşitlilik katmaktadırlar. Sanatsal faaliyetlerden festivallere kadar birçok aktivite, Bali’yi özel kılmaktadır. Bali, balık ve kaplumbağalar olmak üzere deniz türlerinin biyolojik çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge olan Mercan Üçgeni’nin bir parçasıdır. Bu sebeple Bali’de 500’den fazla resif oluşturan mercan türü bulunmaktadır.

Bali bir turizm cennetidir. Sahip olduğu sahillerden dağlara, tapınaklardan kültürüne kadar büyük ilgi görmektedir. Özellikle eşsiz güzelliğiyle dikkat çeken Pura Tanah Lot Tapınağı, bulunduğu konum itibariyle Bali’nin en ikonik yerlerinden biridir. Denizin hemen yamacında bulunan bu tapınak, Bali’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Bunun yanında pirinç tarlaları da Bali’de oldukça meşhurdur. Bu ilgiyi görmesinin en başlıca nedenlerinden biri, Sudak sulama tekniğiyle yetiştirilen ürünlerdir. Tegallalang ve Jatiluwih pirinç tarlaları, Unesco tarafından Dünya Miras Listesi’ne de alınmıştır. Tarım ile ilgilenmeyenlerin bile dikkatini çeken bu tarlalar, Bali’nin görülmesi gereken güzelliklerindendir. Plajlarıyla da ön plana çıkan Bali’de mutlaka Nusa Dua sahilinin görülmesi önerilmektedir.

Bali, görülmesi gereken güzelliklerinin yanı sıra tadılması gereken lezzetleriyle de bilinmektedir. Özellikle pirinç ve soya sosunun çok önemli olduğu yemekler, Bali’nin eşsiz mutfak kültürünü oluşturmaktadır. Bali’den dönmeden önce mutlaka deneyimlenmesi önerilen ayam pelalah, nasi tepeng ve nasi campur isimli yemekler, yiyenlerde unutulmaz bir tat bırakacaktır. Bunun yanında jamu meyve kokteyli ve kopi luwak kahvesinin de mutlaka deneyimlenmesi önerilmektedir.

Bali’ye Giderken Alınması Gerekenler

  • Endonezya’nın en popüler adası olan Bali, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Buraya gelen turistlerin yanlarında getirecekleri eşyaları seçerken bilmeleri gereken ilk şey, açık kıyafetlerin seçilmemesi gerektiğidir. Plajlarda bikini veya şort giymek serbesttir fakat günlük yaşamda diz altı etek veya kolsuz tişört gibi kıyafetler önerilmemektedir. 
  • Bununla birlikte egzotik bir bölge olan Bali’ye gelmeden önce seyahat çantasına kalın kıyafetler koymaya gerek yoktur. Hatta ince ve pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Bali’de yerliler genellikle sandalet veya terlik giymektedir. İklimi ve hava koşulları sebebiyle Bali’ye gidecek ziyaretçilerin yanlarına terlik ya da sandalet almaları önerilmektedir. Fakat doğa yürüyüşü veya uzun mesafeli yollarda, rahat bir spor ayakkabı giyilmesi de tavsiye edilmektedir. 
  • Bali’de sivrisinekler zaman zaman can sıkıcı olabilmektedirler. Ada genelinde çok sıcak ve rüzgarsız havalarda bolca görülen sivrisineklerden korunmak adına mutlaka koruyucu sprey bulundurulması da önerilmektedir.

Bali Hakkında İlginç Bilgiler

Hakkında bilinmeyenler ile dikkat çeken Bali’de en ilginç ve garip görülen şey, bir yere girerken ayakkabı çıkarma geleneğidir. Bazı dükkanlar, tapınaklar, barlar ve restoranlar kapıda ayakkabının çıkarılmasını talep etmektedir. Hakkında bilinmeyen bir diğer bilgiyse dünyanın en pahalı kahvelerinden birinin Bali’de üretildiğidir. Adı Kopi Luwak olan bu kahve, bilindik kahve çekirdekleriyle yapılmamaktadır. Civat kedisine yedirilen kahve çekirdekleri, kedinin sindirim sisteminden geçerek toplanmaktadır. Bir gurme görevi gören bu kediler, sadece en olgun ve en kaliteli kahve çekirdeklerini sindirmektedir.

Dünyanın her bölgesinde genellikle sahiller, altın kumlu ve berrak denizli olarak tarif edilmektedir. Fakat Bali’de bu durum pek görülmemektedir. Dünyanın aksine Bali’de bazı sahiller siyah kumludur. En bilinen siyah kumlu sahil Lovina, Mt Agung yanardağının soğumuş lavlarının zaman içerisinde tozlaşmasıyla oluşmuştur.

Sevdiklerinizle Paylaşın