Endonezya’nın Arınma Bölgesi: Çeşme Tapınağı

Çeşme Tapınağı Bali

Çeşme Tapınağı Bali

21 dk'lık okuma
944 kişi okudu
Popüler Bali Turları

“Tirta Empul Temple” olarak da bilinen Çeşme Tapınağı, Bali’de bulunan Manukaya Köyü’nde yer almaktadır. 

Tapınak için “Tirta Empul (Kutsal Su)” denmesi de yer altı kaynak suyuna sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Hindular, ibadetin yanı sıra büyük havuzlara girerek arınma ritüeli de yapmaktadır. Endonezya’da çok fazla tapınak olmasına rağmen Çeşme Tapınağı, kutsal suya sahip olduğu için her yıl milyonlarca kişiyi ağırlamaktadır.

“Büyük Su”dan Çeşme Tapınağı’na 

Çeşme Tapınağı’nın ilk temelleri, MS 962’de atılmıştır. Warmadewa Hanedanlığının hüküm sürdüğü dönemde, bölgede bulunan ve dönem şartlarına göre çok büyük olan su kaynağında Çeşme Tapınağı inşa edilmiştir. Tapınak, Hindu tanrısı Vishnu’ya adanmıştır.

Çeşme Tapınağı, 3 farklı bölümden oluşmaktadır. “Jaba Pura” olarak adlandırılan ön bahçe, misafirlerin daha çok ziyaret için hazırlık yaptığı alan olarak kabul edilmektedir. Orta avlu “Java Tengah”, iç kısım ise “Jeroan” olarak bilinmektedir. Havuzlar, “Java Tengah” bölümünde yer almaktadır. Bu bölümde 30 duş alanı, yani su akan küçük çeşmelere sahip 2 havuz bulunmaktadır.

Günün her saatinde yoğunluk olduğu için, çeşmelerde yıkanmak isteyenler sırada beklemektedir. Arınma ritüeli kapsamında ibadet eden kişiler, gövdelerine kadar suya girdikten sonra başlarını akan suya sokmaktadır. Her çeşmede bu ritüel tekrarlanmaktadır. 28 çeşmenin her birinde kendini temizleyen kişiler, ritüelini tamamlamış olur. Kalan 2 çeşmenin kullanımı ise dinen yasaklanmıştır.

Çeşme Tapınağı, tarihi bir yapı olsa da zaman içerisinde eklemeler yapılmıştır. En son yapı ise 1954 yılında eklenmiştir. Endonezya Başkanı Sukarno’nun dinlenebilmesi için yapılan özel villa, günümüzde konuk evi olarak da kullanılmaktadır. Yapı mimarisinde pek çok dini motife, duvar süslemesine ve heykele rastlanılmaktadır.

Çeşme Tapınağı Ziyaretinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşme Tapınağı’na girerken malaya peştemali giyme kuralı bulunmaktadır. Tapınağa girişte her ziyaretçiye küçük bir bağış karşılığı peştemal verilmektedir. Çeşme Tapınağı, haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilmektedir. Giriş ücreti ise yetişkinler için 15 bin, çocuklar için ise 7 bin 500 Endonezya rupisi olarak belirlenmiştir. Tapınakta ek olarak dolap kiralama gibi hizmetler de sunulmaktadır. Her yıl milyonlarca kişinin tercih ettiği duş ve havuzlarda hijyene dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Su ise doğal bir kaynaktan geldiği için soğuk akmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın