Dünya Mirasları Listesi’nden Bir Güzellik: Belvedere Sarayı

Önceki
Belvedere Sarayı

Belvedere Sarayı

Sonraki
96 dk'lık okuma
2061 kişi okudu

Belvedere Sarayı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yukarı ve aşağı olmak üzere Barok mimarisiyle inşa edilmiş iki saraydan oluşan, görkemli bir görüntüye sahip tarihi bir yapı kompleksidir. 1724’de yapımı tamamlanan bu heybetli saray, mimar Lucas von Hildebrandt tarafından tasarlanmıştır. Aslında Prens Eugene için yazlık olarak inşa edilmiş olan bu binalar, şehrin üçüncü bölgesinde yer almaktadır. Günümüzde müze olarak olarak kullanılan bu saray, dönemin en önemli sanat eserlerini barındırmaktadır. Belvedere Sarayı, Barok ve Orta Çağ dönemlerine ait pek çok sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.

Belvedere Sarayı’nın İhtişamlı Tarihi

Kültürel ve sanatsal açısından uluslararası bir konumu olan Belvedere Sarayı, bu bağlamda bakıldığında, sadece Viyana için değil tüm dünya için önemli bir yere sahiptir.

Belvedere Sarayı, UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde de yeri olan eşsiz bir mücevher gibidir. Sarayı bu kadar önemli kılan bir diğer şey ise tarihi açıdan olan önemidir. Belvedere Sarayı, Avusturya Devlet Antlaşması’nın yapıldığı yerdir. Saray aynı zamanda, hem dünyanın en eski müzelerinden biri hem de modern sanat eserlerini barındıran bir sergi alanıdır.

Bir müze olarak Belvedere, geçmiş ve gelecek arasında bir köprü görevi görmektedir. Bu nedenle tarihi ve modern unsurları bir arada bulundurma ile daha da ilgi çekici hale gelmektedir.

Sanata Işık Tutan Belvedere Sarayı’nda Sergilenenler

Belvedere’de sanat koleksiyonları genellikle yukarı kısımda yer alan sarayda bulunmaktadır. Yukarı Belvedere Sarayı olarak adlandırılan bu yapı, bahçenin en yüksek kısmında yer almaktadır. Mimarinin dış cephesi, kendisine hayran bıraktıracak kadar ayrıntıyla doludur. Binanın ön kısmındaki aynalı havuz, bu ayrıntıların her birini yansıtmaktadır. Sanat koleksiyonlarının sergilendiği bu mekânda; tarihin en önemli heykellerinden, Monet, Van Gogh gibi ünlü ressamların en değerli tablolarına kadar büyük bir arşiv halka sunulmaktadır. Galerideki eserlerin çoğu Klasik ve Romantik döneme ait olmakla birlikte günümüzde aşina olduğumuz Modern sanat akımına ait çalışmaları da görmek mümkündür.

Aşağı Belvedere Sarayı ise daha ince bir dış cepheyle döşenmiş olup müzenin geçici sergilerine ev sahipliği yapıyor. Bu sarayın en çok dikkat çeken iki odası da Mermer Galeri ve Altın Oda olarak adlandırılmaktadır. Aşağı Belvedere Sarayı’nın yanında başlangıçta sera olarak kullanılmış zarif bir yapı bulunmaktadır. Bir dönem kış bahçesi olarak da kullanılan bu mimari harika, bugün kalıcı bir çatı eklenerek sera yerine geçici sanat sergilerinin sergilendiği bir alana dönüştürüldü.

Belvedere Saray’ında Görülmesi Önerilen Yerler

Belvedere Sarayları’nı gezmeleri için sesli rehberler turistlere neredeyse her dilde eşlik edebilmektedir. Bunun yanı sıra yukarı ve aşağı Belvedere Sarayları’nda ziyaretçilerin yeme ve içmesi için bistrolar bulunmaktadır. Ayrıca, özellikle yazın ziyaretçiler tarafından çok sevilen, eşsiz bir manzaraya sahip Cafe Garden da yeni yemekler deneyip bir şeyler içmek isteyenler için güzel bir duraktır. Belvedere turu sırasında genelde çoğu insan bahçelere odaklanıp gölün güzelliğini unutur, ancak yukarı Belvedere’nin önündeki küçük göl oldukça çekici bir manzaraya sahiptir. Geceleri ay ışığının göle düşüşü, gündüzleri ise yeşilin en güzel tonlarına bürünen bu göl, harika fotoğraflara ev sahipliği yapabilmektedir.

Belvedere Sarayı’na Giriş Ücretleri ve Saatleri

Belvedere Sarayları yılın her döneminde, özellikle yazın oldukça turist almaktadır. Her dönem kapısı turistlere açık olan bu saraylar, belirli günlerde belirli saat aralıklarıyla ziyaret edilebilmektedir. Saraylar Salı gününden Pazar gününe kadar ziyaretçi kabul ediyor olup, 09.00 – 18.00 saatleri arasında açıktır. Fakat bu saatler Cuma günü esnetilmiş, kapanma saati 21.00 olarak belirlenmiştir. Tam bilet ücretleri 16 euro olsa da 65 yaş üstü ve öğrenci biletleri 13.50 euro olup çocuk biletleri ücretsizdir. Bunların yanında engelli girişi için kolaylık sağlanmış olan saraylarda giriş ücreti 3 euro şeklindedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Avusturya Vizesi

Schengen bölgesinde yer alan Avusturya; yeşil (hizmet), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport sahiplerini vizeden muaf tutarken bordo (umuma mahsus) pasaport hamillerinden vize istemektedir. Avusturya vize işlemleri büyükelçiliğin aracı olarak belirlediği yetkili acenteler tarafından gerçekleştirilmektedir.