En İnce Ayrıntıları ile Avusturya için Vize Rehberi

Avusturya Vizesi

Avusturya Vizesi

12 dk'lık okuma
188 kişi okudu

Turistik vize, Avusturya için Schengen kapsamında değerlendirilmektedir. Başvuru yapmadan önce ilk olarak seyahatin amacı belirlenmelidir. Kısa süreli turist vizesi almak isteyenler Schengen vizesine başvurmalıdır. Avusturya Büyükelçiliği başvurular için çeşitli başvuru merkezleri ile birlikte çalışmaktadır. Bu vize müracaat merkezi, gerekli olan bütün evrakları almakta ve kapalı bir zarf içerisinde konsolosluğa ya da büyükelçiliğe teslim etmektedir. Olumlu sonuçlanmasının ardından 90 günlük tatil vizesi alınmakta ve keyifli bir seyahat planı oluşturulabilmektedir. 

Avusturya Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Schengen bölgesine üye ülkelerden birisi olan Avusturya, 180 gün içerisinde 90 gün boyunca ülke sınırları içerisinde kalma olanağı tanımaktadır. Avusturya vize başvurusu yetkili acenteye belgelerin tam ve eksiksiz şekilde teslim edilerek gerçekleştirilmektedir. Avusturya tur vizesi için gerekli olan tüm belgelerin Almanca veya İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Avusturya vize istiyor mu sorusunun cevabı ise bordo (umuma mahsus) pasaport sahipleri için evet, yeşil (hizmet), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport hamilleri için hayır olmaktadır. Bu üç pasaport türüne sahip olan kişiler 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Avusturya’yı ziyaret edebilmektedir.

Avusturya Vizesi için Gerekli Evraklar Avusturya vize şartları arasında aranan ilk şey başvuru formudur. Her ülkenin farklı amaçlara hizmet eden formları bulunmaktadır. Avusturya turist vizesi almak isteyen bir kişi başvuru türüne göre uygun olanı doldurmalıdır. Ayrıca bütün vize türleri için hazırlanması gereken temel evraklar aşağıdaki şekildedir; 

  • Seyahat sağlık sigortası 
  • Ziyaret sebebini net bir şekilde açıklayan niyet mektubu 
  • Mali durumu kanıtlayan 3 aylık banka hesap dökümü
  • Geçerliliği devam eden pasaport
  • 35x45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf 

Avusturya vize başvurusunu turistik amaçlı yapacak kişilerin gerekli belgeler arasına otel ve uçak rezervasyon evraklarını da eklemesi gerekmektedir. Akraba veya aile ziyareti amacıyla gitmeyi planlayanlar ise davet eden kişiden noter onaylı mektup almalıdır. Ayrıca davet eden kişi, kimlik fotokopisi ve ikametgah yerini gösteren belgeyi de göndermelidir.

Avusturya öğrenci vizesi için kısa ve uzun süreli olmak üzere 2 farklı seçenek sunulmaktadır. Eğitim süresine göre bunlardan birisi seçilmektedir. C tipi vize olarak adlandırılan kısa süreli vize 3 aya kadar eğitim alma fırsatı sunmaktadır. D tipi vize ise 6 aya kadar geçerlidir. Daha uzun süreler için ise öğrenci oturma izni alınması gerekmektedir. Avusturya’da herhangi bir üniversiteden ya da eğitim kurumundan kabul alan kişi, vize evrakları arasına onay mektubunu eklemelidir. Ayrıca öğrenim ücretinin de önceden yatırılması ve dekontun diğer evraklar ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir. Avusturya öğrenci vizesi almayı planlayanların konsolosluk ya da büyükelçilik tarafından düzenlenen mülakata da katılması zorunludur. Avusturya’da uygun bir iş bularak çalışmak da seçenekler arasındadır. Bu durumda Avusturya işçi vizesi başvurusu yapılmalıdır.

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Başvuru için gerekli olan bütün evraklar toplandıktan sonra ilk akla gelen Avusturya vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı olmaktadır. Bu süreçte yapılması gereken ilk şey yetkili başvuru merkezlerinden randevu almaktır. İlgili merkezin web sitesi üzerinden form doldurulmakta, ardından sistemin belirlediği yerlerden randevu için seçim yapılmaktadır. 

Avusturya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avusturya vizesinin değerlendirilmesi, parmak izi alma işleminin hemen ardından başlamaktadır. İşlemler, sorunsuz bir şekilde ilerleme kaydedildiğinde 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak öğrenci ve çalışma vizesinde bu süreç biraz daha uzayabilmektedir. Öğrenci vize başvurusunun sonuçlanması 21 iş gününü bulabilirken, çalışma vizesi için 3 ile 6 ay arası gibi uzun bir süre verilebilmektedir.

Avusturya vizesine başvuru yaparken resmi tatillerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu durum, vize başvurusunun geç sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra konsoloslukların yoğunluğu da gözetilmelidir. 

Avusturya Vize Masrafları

Avusturya vize başvurusu yapmadan önce konsolosluk harç bedeli ödenmelidir. Bunun sebebi ise ödenen bedelin dekontunun, başvuru için gerekli olan evrakların arasına eklenip teslim edilmesi gerekmesidir. Ödeme, Avusturya Büyükelçiliği’nin anlaşmalı olduğu bankalara yapılmaktadır. Harç bedelleri sadece nakit ve euro cinsinden kabul edilmektedir.

Schengen vizesi kapsamında verilen kısa süreli C tipi Avusturya vize ücreti; 12 yaş ve üzeri için 80, 6 – 12 yaş arası için 40 euro olarak belirlenmiştir. 6 yaşından küçükler için harç bedeli ödenmemektedir. Uzun süreli vize olan D tipi vize başvurusu yapacak kişilerin ödemesi gereken ücretler değişiklik göstermektedir. D tipi Avusturya vize ücreti; 6 yaş ve üzeri için 150, 6 yaşından küçükler için ise 75 euro civarındadır. Avusturya Büyükelçiliği’nin yetkili olarak belirlediği vize merkezi, her bir başvuru için 33,10 euro hizmet ücreti almaktadır. Bunun yanı sıra ekstra hizmetlerden faydalanmak isteyenlerin merkez tarafından belirlenen masrafları da karşılaması gerekmektedir.

Avusturya Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Avusturya vizesi çeşitli nedenlerden dolayı reddedilebilmektedir. Bunun en temelinde belgelerin eksik teslim edilmesi, pasaportun güncelliğini yitirmiş olması ve sahte belgelere yer verilmesi bulunmaktadır. Sahte belge teslim edenlerin Avusturya vizesine tekrardan başvuru yapma hakları ellerinden alınmaktadır. Ancak diğer sebeplerden kaynaklı olduğunda, ret dönütüne itiraz etme hakkı sunulmaktadır. Başvuru sahibi Avusturya Büyükelçiliği’ne sunulmak üzere temyiz mektubu yazmak zorundadır ve bunun sonuçlandırılması bazen 12 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle ziyaretin acil olması veya zamana bağlı olması durumunda tavsiye edilmemektedir.

Tekrardan vize başvurusu yapmayı planlayan kişilerin neden reddedildiğini iyice araştırıp eksiklikleri tamamlaması gerekmektedir. Büyükelçilik ve konsolosluk çoğu zaman neden reddedildiği hakkında geri bildirimde bulunsa da bazen bunu yapmamaktadır. Bu durumda yapılması gereken ilk şey eksik belgeleri tespit etmek olmalıdır. Ayrıca verilen bilgilerin doğru ve tutarlı olması da çok önemlidir.

Avusturya Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Avusturya vize başvuruları doğrudan büyükelçilik veya konsolosluklara değil, ilgili merkezlere yapılmalıdır. Avusturya Büyükelçiliği ve konsolosluklarının yetki alanları ve iletişim bilgileri ise aşağıdaki gibidir; 

  • Avusturya Büyükelçiliği-Ankara 

Adres: Kavaklıdere Mh., 06700 Çankaya/Ankara

Telefon: (0312) 405 51 90

Yetki alanı: Ankara’da yer alan Avusturya Büyükelçiliği; İstanbul, Bursa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Sakarya, Bilecik, Bolu, Zonguldak dışındaki Türkiye’nin bütün illerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti ve Avusturya vatandaşlarının vize işlemleri ile ilgilenmektedir. 

  • Avusturya Konsolosluğu - İstanbul

Adres: Yeniköy, Köybaşı Cd. No:46, 34464 Sarıyer/İstanbul 

Telefon: (0212) 363 84 10

Yetki alanı: İstanbul’daki Avusturya Konsolosluğu yalnızca İstanbul, Bursa, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Sakarya, Bilecik, Bolu, Zonguldak illerinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti ve Avusturya vatandaşlarının vize işlemleri ile ilgilenmektedir. Bu illerde ikamet etmeyen kişiler vize işlemleri için İstanbul Avusturya Konsolosluğu’nu kullanamamaktadır. 

Sevdiklerinizle Paylaşın