70’li Yılların ve ABD’nin En Popüler Gece Kulübü: Studio 54

Studio 54

Studio 54

15 dk'lık okuma
384 kişi okudu

Studio 54 Amerika Birleşik Devletleri’nde New York City’de yer alan 70’li yılların en popüler gece kulübüdür. Bu alan daha önce Gallo Opera Evi’ne ev sahipliği yapmıştır. Bir süre tiyatro stüdyosu olarak da faaliyet gösterdikten sonra Studio 54 adıyla 1977 yılında Manhattan’daki 54th Street’te açılmıştır. Açılışı iyi bir tanıtımla yapılmış ve birçok ünlü bir araya gelmiştir. Studio 54 büyük bir hızla dünyanın önde gelen gece kulüplerinden biri unvanını almış ve diskonun merkez üssü haline gelmiştir. Tüm bu özelliklere sahip olan Studio 54 yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Studio 54’ün İlginç Tarihi

Studio 54 geçmiş tarihinde Kulüp Grace Jones, Donna Summer ve Diana Ross gibi sanatçıların canlı performanslarıyla tanınan bir yerdir. Öyle ki kapısın da uzun kuyrukların bulunduğu ve zaman zaman izdihamların yaşandığı bir yer haline gelmiştir. Kulüp 70’li yıllarda en şatafatlı ve en görkemli dönemleri yaşamış, fakat 80’li yıllara gelindiğinde art arda yaşanan tatsız olaylarla kapatılma kararı alınmıştır. 

1970’li yıllar insanların eğlenmek için uyuşturucuya, alkole ve sekse ihtiyaç duyduğu zamanlar olarak bilinmektedir. Studio 54’te tüm sınırların ötesinde çılgına dönen olan zenginler, ünlüler ve benmerkezciler gibi özel nüfusu oluşturan bir mekandır. Bu kulüp birdenbire ortaya çıkmamıştır, arkasında oldukça uzun bir geçmişe sahiptir.

Studio 54, ilk olarak 1927 yılında Gallo Opera Binası olarak inşa edilmiş ve 1930’da New Yorker Tiyatrosu haline getirilmiştir. 26 Nisan 1977 tarihinde kulüp, sadece bulunduğu konum nedeniyle değil ünlü olmamıştır. Günler öncesinden hazırlanan ve ünlülerle dolup taşan davetli listesi gibi birçok faktörün etkisiyle inanılmaz bir heyecanla kapılarını ilk kez açmıştır. Michael Jackson’dan Freddie Mercury’e, Elton John, Madonna, Calvin Klein, Andy Warhol, Salvador Dali, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy Onassis, Liza Minnelli, Tina Turner, Truman Capote, Cher, John Travolta ve daha pek çok ünlü kişi neredeyse her hafta Studio 54’te eğlenmiştir.

Ünlü Mimarların İmzasını Taşıyan Studio 54

Studio 54 binası ilk olarak opera ve tiyatro binası olarak kullanılmak adına ünlü mimar Eugene De Rosa tarafından tasarlanmıştır. De Rosa binanın tasarımını, alt tarafında üç katlı bir opera salonu ve 16 katlı ofis binası olacak şekilde yapmış ve duyurmuştur. Çizilen planlar, ana katın altında opera müzesi bulunan bir salonu içermektedir. Daha sonra binanın iç tasarımını Ida Louise Killam yapmıştır. İç mekânın dekoratif düzeni oluşturulurken mavi, altın ve gül renk paletleri kullanılmıştır.

Başlangıçta tiyatro olarak planlanan bu yapının gece kulübüne dönüştürülmesi altı haftalık bir süre almıştır. Dönüşüm için bina da yapılan tadilatlar ve çeşitli eklentiler toplamda 400.000 dolara mal olmuştur. Bu altı haftalık süreçte Scott Bromley mimar olarak görev almıştır. İç mimarı ise Ron Doud’dur. Ayrıca mekânın aydınlatması hususuna büyük önem verilmiştir. Kalabalığı iyi bir şekilde aydınlatabilecek ve sürekli hareket ederek renk değiştirebilen bir sistem kullanılmıştır. Bu şekilde gece kulübü havasıyla da uyum sağlayarak insanları havaya sokacak bir atmosfer hedeflenmiştir.

Kendine Has Partileri İle Ünlü Studio 54

Studio 54; Steve Rubell ile Ian Schrager adlı iki girişimci, burada yer alan tesisi satın almaya ve onu bir disko gece kulübüne dönüştürmeye karar vermesiyle oluşmuştur.Mekânın eski ismi Manhattan’daki 54. Cadde de yer almasını simgelemek amaçlı Studio 54 olarak değiştirilmiştir. Studio 54, 1977’den 1981 yılına kadar New York’ta bilinen önemli bir gece kulübüdür. Andy Warhol, Elizabeth Taylor, Bianca Jagger gibi etkili müşterileriyle ve kendine özgü partileri ile bilinmektedir. Zamanla Amerika’nın en ünlü gece kulübü haline gelmiştir.

Rubell ile Schrager, ünlülerin hayran ve izleyici kitlelerini bu mekâna çekecek birçok yöntem aramışlardır. Bu yüzden ziyaretçilerin de fotoğraf çekebileceği bir gece kulübü yaratma fikrini bulmuşlardır. Günümüzde ise gece hayatı endüstrisinin çok önemli bir parçası olmuştur. Kurucuların öncelikli istekleri insanların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir ortam yaratmak olup bunu gerçekleştirmişlerdir.

70’lere Ait Temasıyla Studio 54

Studio 54 teması 70’ler partisine benzemekte olup genellikle daha lüks halidir. Ziyaretçiler şehirdeki en gösterişli bu gece kulübüne geldiklerinde kendilerini ünlüler gibi hissetmektedir. Bu kulübe gelen kişiler çoğunlukla elmas kolyeler, bilezikler ve küpeler gibi lüks eşyalar takarak gelmektedir. Dans etmek, içki içmek gibi eğlenceli sosyal aktiviteler yapmak için burayı tercih edenler bazen 1970 yıllarında popüler olan kıyafetleri de giymektedir.

Alanında en iyi parti temasına sahip olan Studio 54, insanların iyi vakit geçirdikleri ve arzu ettikleri lüks partiler düzenledikleri bir yerdir. Yapılanların daha da özel görünmesini sağlayan bu parti teması, birinci sınıf ve bağış toplama etkinlikleri için mükemmel bir mekandır. Ziyaretçiler, benzersiz müzik ortamı ve oraya giden ünlüler nedeniyle Studio 54’te parti yapmayı tercih etmektedir. 

Studio 54 kurucuları 1980 yılında vergi kaçakçılığı gibi birkaç suçtan hüküm giydikten sonra ünlü kulüp kapatılmıştır. Kulübü Mark Fleischman’a satılmıştır ve daha sonra o da 1984 yılında başka birisine satmıştır, 1986’da kulüp tekrar kapanmıştır.

1998 yılının kasım ayından bu yana kulübün olduğu bina Roundabout Theatre Company’nin yapımları için bir mekân olarak hizmet sunmakta olup Studio 54 adını korumaktadır.   Günümüzde binasında gece kulübü Feinstein’s/54 Below faaliyet göstermekte ve bodrum katında restoran yer almaktadır.

Farklı teması ve ilgi çeken atmosferiyle Studio 54 pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında açık olmaktadır. Haftanın diğer günleri ise 10.00-20.00 saatleri aralığında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Aynı zamanda burada bulunan tiyatro içinde her türlü fotoğraf ve kayıt cihazları kanunen kesinlikle yasaktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Amerika Birleşik Devletleri Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri turist vizesi almayı planlayan ziyaretçiler, ilgili konsolosluklara başvurmalı, DS-160 vize başvuru formunu doldurmalı ve belirtilen evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmelidir.