Amerika Birleşik Devletleri Yolcuları İçin Vize Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri Vizesi

7 dk'lık okuma
161 kişi okudu
Popüler ABD Turları

Turistik vize, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Amerika’ya “göçmen olmayan vize” kategorisinde giriş yapmasını sağlamaktadır. Amerika için tur vize tipi, B1/B2 vize kategorisindedir. Amerika’ya tatil vizesi almaya hak kazanan vatandaşlar bir sene içerisinde maksimum 6 ay konaklayabilmektedir. Turistler, seyahatleri öncesinde meslek durumuna uygun vize evraklarını hazırlayıp konsolosluğa eksiksiz şekilde teslim ettikleri takdirde ABD’ye vize alabilmektedir. 

Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’nın vize istediği ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Bu nedenle, ülkeyi ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Amerika vize başvurusu yapmalıdır. İşlemler için ziyaretçiler, gidiş tarihlerinden en az 45 gün önce ABD Konsolosluğu veya büyükelçiliğinden randevu almalıdır. Turistler başvuru sırasında, hangi mesleği icra ediyorlarsa, o grup için belirlenmiş olan evrakları hazırlamalıdır. Kişisel evraklar eksiksiz ve doğru şekilde teslim edildikten sonra konsolosluk, vize başvurusunu değerlendirmektedir.

Amerika Vize Türleri

Amerika vize türleri, kişilerin seyahat amacına göre değişkenlik göstermektedir. Ziyaretçiler; tatil, kısa süreli dil okulu, mesleki toplantı, yaz kampı veya konferansa katılmak için vize almak istiyorlarsa göçmen olmayan vize almak için çabalamalıdır. ABD göçmen vize türü ise, Amerika’ya kesin olarak yerleşmeyi planlayanların başvurması gereken türdür. 

Amerika’yı turistik, sağlık veya iş amaçlı ziyaret etmeyi hedefleyenler, B-1/B-2 vize türüne başvuruda bulunmalıdır. Bu kapsamda “B/1 B/2 vizesi nedir?” sorusunun yanıtı Amerika turist vizesidir. Bu tür için doldurulması gereken form ise DS-160 kodlu belgedir. 

C tipi ise transit vize olarak bilinmektedir. Amerika üzerinden başka bir ülkeye seyahat edeceklerin bu vizeye başvurması gerekmektedir. ABD vize türlerinden bir diğeri ise E/1 E/2 vizeleridir. Sık sorulan sorulardan bir tanesi “Amerika E2 vizesi nasıl alınır?” olmaktadır. Amerika yatırımcı vizesi olarak bilinen bu tür, bireylerin veya şirket çalışanlarının uluslararası ticaret gerçekleştirmek amacı ile Amerika’ya yapacakları seyahatlerinde almaları gereken vizedir. Bu nedenle kişilerin veya şirketlerin ticaret amaçlarını konsolosluğa sunmaları gerekmektedir. 

Amerika F1 vizesi, öğrenci vizesi olarak da bilinmektedir ve ülkede akademik, uzun süreli öğrenim görmek veya dil eğitimi almak isteyen öğrencilere yöneliktir. Bu sebeple, Amerika dil okulu vizesi veya Amerika öğrenci vizesine sahip olmak isteyen kişilerin başvurması gereken tür, F1/ F2’dir. Amerika’daki değişim programlarına katılmayı hedefleyen vatandaşların başvurması gereken vize türleri ise J1/ J2 vizeleridir. 

ABD Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmeyi planlayan turistlerin konsolosluğa teslim etmesi gereken bir dizi evrak bulunmaktadır. Bunların başında seyahat edecek kişinin pasaportu gelmektedir. İlgili pasaportun on yıldan eski olmaması, en az iki sayfasının boş olması ve seyahat tarihinden sonraki 6 ay içerisinde geçerliliğinin devam ediyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, iki adet biyometrik fotoğraf da ABD Konsolosluğu’nun talep ettiği belgelerdendir. Fotoğraflar 5x5 ölçülerinde ve daha önce hiçbir vize başvurusunda kullanılmamış olmalıdır. 

ABD’ye ziyaret etmek için sunulması gereken belgeler arasında en önemlilerinden biri vize başvuru formudur. Göçmen olmayan vize başvurusunda bulunan tüm turistlerin DS-160 kodlu belgeyi doldurmaları gerekmektedir. Bu form, ABD Konsolosluğu’nun resmi internet sitesi üzerinden İngilizce olarak eksiksiz şekilde doldurulmalı ve randevu günü konsolosluğa getirilmelidir. Vize başvuru formunun yanı sıra, seyahat edecek olan kişi, Amerika turist vizesi talep dilekçesini de konsolosluğa hitaben ve şahsen yazmalıdır. 

Turist vizesine başvuracak kişiler, seyahat planlarını destekleyici belgeleri ABD Konsolosluğu’na sunmalıdır. Bu belgeler; maaş dökümü, kurum kartı, banka cüzdanı fotokopisi ve şahsa veya ailesine ait mülk listesidir. Bunların yanı sıra, son bir haftaya ait banka hesap dökümü, uçak bilgileri ve otel rezervasyonları da gerekli belgeler arasındadır. 

Amerika vizesi için gerekli evraklar meslek gruplarına göre bazı değişiklikler gösterebilmektedir. Vize başvurusu sahibi; 

  • Öğrenciyse, güncel tarihli öğrenci belgesini ve transkriptini evrakları arasına eklemelidir. Ayrıca, öğrencinin Amerika’daki masraflarını karşılayacağını taahhüt eden bir dilekçe, kişinin ebeveyni tarafından yazılarak teslim edilmelidir. Ebeveyninin gelir dökümü de gerekli belgeler arasındadır. 
  • Emekli ise, emeklilik maaşının son üç aylık hesap dökümünü konsolosluğa sunmalıdır.
  • Şirkete bağlı olarak çalışıyorsa; ilgili şirket yetkilisinin çalışanın pozisyonunun, maaş durumunun ve izin tarihlerinin yazdığı bir dilekçe konsolosluğa İngilizce olarak teslim edilmelidir.
  • Şirket sahibi ise, şirketin antetli kağıdına konsolosluğa hitaben seyahatin amacı ve tarihlerini belirten bir dilekçe yazmalıdır. Ayrıca imza sirküleri ve vergi levhası fotokopisi de teslim edilmesi gereken belgelerdendir. 
  • Ev hanımı ise, başvuru formu ve biyometrik fotoğraf gibi genel belgelerin yanı sıra sponsora da sahip olmalıdır. Bu maddi sponsor, ABD Konsolosluğu’na hitaben, başvuru sahibinin ülkede geçireceği süre boyunca masraflarının kendisi tarafından karşılanacağını bildirir bir dilekçe kaleme almalıdır. 

Amerika Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika vize şartlarının başında öncelikle DS-160 vize başvuru formunun doldurulması gelmektedir. ABD Konsolosluğu’nun resmi sitesi üzerinden edinilen bu belgenin eksiksiz, doğru ve tutarlı olması büyük önem arz etmektedir. Aksi takdirde, ziyaretçinin başvurusu reddedilebilmektedir. Vize başvuru formu doldurulduktan sonra, Amerika vize ücreti yatırılmalıdır. Kişi, ücreti yatırdığına dair bir belgeyi konsolosluğa teslim etmelidir. Başvuru formu doldurulduktan ve vize ücreti yatırıldıktan sonra ziyaretçinin konsolosluktan Amerika vize başvuru randevusu alması gerekmektedir. Olası bir gecikmeyi önlemek için kişinin vize başvurusunu seyahatinden 6-8 hafta önce yapması tavsiye edilmektedir. 

ABD Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Amerika Konsolosluğu’nun yayınlamış olduğu bildiriye göre, öğrenci ve değişim programları için başvurulan vize sonuçları 10 gün içerisinde çıkarken, turistik ziyaretler için yapılan müracaatlar 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. 

ABD Vize Masrafları

Amerika turist vizesi olarak da bilinen B1/B2 tip vizeler için ziyaretçilerin konsolosluk harcı ödemeleri, ilgili evrakları eksiksiz şekilde dosyalamaları ve banka hesap dökümlerini paylaşmaları gerekmektedir. Amerika vize başvurusunda bulunmak için banka hesabında olması gereken asgari bir tutar bulunmamaktadır, bu bakiye kişiden kişiye değişebilmektedir. B1/B2 tip vize için konsolosluk harcı ise 160 dolar olmaktadır fakat banka üzerinden yapılan kesintiler sonucu bu tutar 180 dolar civarını bulabilmektedir. Farklı vize tiplerine göre konsolosluk harcı bedeli değişiklik gösterebilmektedir.

ABD Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Amerika Konsolosluğu, ziyaretçilerin vize başvurularını birçok nedene bağlı olarak olumsuz sonuçlandırabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları, finansal yetersizlik, eksik veya yanlış beyanlar veya daha önce alınmış Amerika vizesinin yanlış kullanımı olabilmektedir. ABD Konsolosluğu, mülakat günü kişinin vizesine olumlu yanıt vermediği takdirde ABD vize reddi dilekçesi vermektedir. Fakat bu dilekçede kişinin neyi hatalı veya eksik yaptığı spesifik olarak belirtilmemektedir.

Amerika vize reddi alan kişinin tekrar vize başvurusunda bulunması konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat kişinin DS-160 başvuru formunda daha önce vize reddi aldığını belirtmesi gerekmektedir. 

ABD Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

  • ABD Ankara Büyükelçiliği

Adres: 110 Atatürk Bulvarı 06100 Kavaklıdere, Ankara

Tel: 90-312-455-5555 

Yetki alanları: Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu 

  • ABD İstanbul Konsolosluğu 

Adres: İstinye Mah. Kaplıcalar Mevkii No.2 34460 İstinye, İstanbul

Tel: 90-212-335-9000 

Yetki alanları: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova 

  • ABD Adana Konsolosluğu

Adres: Girne Bulvarı No.212 Yüreğir, Adana

Tel: 90-322-455-4100 

Yetki alanları: Adana, Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İçel, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.