Dünyanın Önemli Yeşil Alanlarından Biri: Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi

69 dk'lık okuma
898 kişi okudu

Gürcistan’ın en görkemli yeşil alanı olan Batum Botanik Bahçesi, aynı zamanda Karadeniz’e de kıyısı bulunan dünyanın en büyük parkıdır. Toplamda 108,7 hektar alan üzerine kurulmuştur. Botanik park içinde 5.000’den fazla bitki çeşidi bulunmaktadır. Turizm açısından son derece önemli olan park aynı zamanda dünyanın en büyük botanik parkları arasında yer almaktadır.

Batum Botanik Bahçesi Tarihi

Batum’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan botanik parkı 1862-1914 yılları arasında hazırlanmıştır. Yapımına ilk olarak 1862 yılında başlanan parkın en büyük geliştiricisi Nikolayevich Krasnov’dur.

Krasnov parkın yapımı için uluslararası alanda üne sahip olan birçok bilim adamı ve ziraat mühendisleri ile iletişime geçerek bitkiler hakkında bilgi edinmiş ve birçok önemli bitkinin tohumunu elde etmiştir. Farklı coğrafyalardan, her biri özel tür olan tohumları park içerisine ekerek parkın oluşumuna zemin hazırlamıştır. Parkın resmi açılışı 3 Kasım 1914 yılında yapılmıştır.

Batum Botanik Bahçesi düzenlemesinde Krasnov’a, Fransız D’Alphonse ve Gürcü Iason Gordeziani destek olmuştur. Krasnov’un tasarladığı planlar park içerisinde hayata geçirilerek bu önemli park ziyarete açılmıştır.

İhtişamı ile Göz Dolduran Batum Botanik Bahçesi İçinde Bulunan Bitki Türleri

Gürcistan’ın Batum şehrinde bulunan botanik park içerisinde Kafkasya’ya özgü olan birçok tropik bitki bulunmaktadır. Parkın önemli bir bölümünde ise Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zelanda, Uzak Asya, Meksika, Avustralya ve Akdeniz’den tercih edilen bitki çeşitliliği sergilenmektedir.

Botanik park içerisinde göze çarpan en önemli bölümlerden bir diğeri toplam 1.200 gülün yer aldığı alandır. Parkın içinde kalan diğer yerlerde 2.000 adet üzerinde ağaç bulunmaktadır.

Batum Botanik Bahçesi’nde Yapılan Önemli Bilimsel Araştırmalar

Batum Botanik Bahçesi kurulduğu ilk dönemden itibaren birçok önemli araştırma ve deneye ev sahipliği yapmıştır. Park içerisinde bulunan bitki ve ağaçlar; bitki tanıtımı, yarı tropikal bitkilerin keşfedilmesi, bitki fizyolojisi ve botanik gibi alanlarda gerçekleştirilecek olan deney ve testlerde kullanılmıştır.

İlk dönemlerde Gürcistan Bilim Akademisi bünyesine alınan parkın yönetimi 2006 yılında bağımsız bir enstitüye devredilmiştir. Batum Botanik Bahçesi günümüzde hala bağımsız enstitü tarafından yönetilmektedir.

Bir Doğa Harikası Olan Batum Botanik Bahçesi

Batum Botanik Bahçesi, özellikle doğa severler tarafından yılın her döneminde ziyaret edilmektedir. Açık havada yürüyüş yapmak ve doğal zenginlikleri yakından görmek isteyenler için harika bir seçenektir. Gürcistan’da Batum’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin mutlaka geldikleri bu park yürüyerek 2-3 saatte gezilmektedir.

Batum Botanik Bahçesi gezisini yürüyerek gezmek istemeyenler için park içerisinde bir akülü araba işletmesi bulunmaktadır. Tercihe göre ziyaretçiler bu ücretli araçlardan temin ederek parkın her yerini gezebilmektedir.

Batum Botanik Bahçesi Giriş Ücretleri ve Ziyaretçi Giriş Şartları

Batum’un kuzey bölgesinde yer alan botanik park her mevsimde ziyaretçiye açıktır. Haftanın her günü açık olan parkı ziyaret saatleri 09.00-20.00 saatleri ile sınırlıdır. Herhangi bir yaş sınırı bulunmayan botanik park yaşlılar ve çocuklar ile gezilebilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Batum Botanik Bahçesi’ni gezmek ücretlidir. Ziyaretçiler giriş esnasında 6 lari ödeyerek parka giriş yapabilmektedir. Özel gereksinimli bireyler, park içerisinde ana yürüyüş hattını takip ederek hemen her alana ulaşabilmektedir. Park içerisinde bulunan alternatif yollar, engebeli özelliklere sahip olmasından dolayı özel gereksinimli bireyler için uygun değildir.

Sevdiklerinizle Paylaşın