Ukrayna’nın 7 Harikasından Biri: Aziz Sofya Katedrali

Önceki
Aziz Sofya Katedrali

Aziz Sofya Katedrali

Sonraki
10 dk'lık okuma
178 kişi okudu
Popüler Kiev Turları

Aziz Sofya Katedrali diğer bir adıyla Ayasofya, Ukrayna Kiev’de bulunmaktadır. Tarihi katedral günümüzde müze olarak da işlev görmektedir. 76 metre yüksekliğe sahip Ayasofya’ya sonradan eklenen yaldızlı kubbe ve Ukrayna Barok Bölümü, ziyaretçilerine unutulmaz dakikalar yaşatmaktadır. 

Aziz Sofya Katedrali’nin Göz Dolduran Mimarisi

Saint Sophia Cathedral yani Aziz Sofya Katedrali, zengin freskler ve mozaiklerle dolu, çoğu neredeyse bin yıl sonra bile bozulmamış olan bir iç yapıya sahiptir. İçerisinde Kiev’in 1240 yılındaki Moğol baskınından önceki halinin tasviri gibi önemli eserler bulunan katedralin yanında da kent için oldukça önemli olan Çan Kulesi yer almaktadır.

Ayasofya Katedrali’nin duvarlarında bulunan ve Ayasofya grafitisi olarak da bilinen notlar ile görseller ve mimari detaylar büyük bir tarihi değer taşımaktadır. Yaklaşık 300 grafiti, eski günlerin siyasi olaylarını ve tarihi kişilikleri ilişkilendirmektedir. İlk notlar, tarihçilere katedralin yapım ve dekorasyon zamanını daha doğru bir şekilde tanımlama fırsatı vermektedir. Günümüzde Aziz Sofya Katedrali, mimari ve tarihi bir koruma alanıdır. Kiev’in en güzel tapınakları ve Ukrayna’nın başkentinin başlıca cazibe merkezleri arasında yer almaktadır.

1990 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek koruma altına alınan Aziz Sofya Katedrali, aynı zamanda Ukrayna’nın 7 harikasından biri olarak kabul edilmektedir.

Aziz Sofya Katedrali’nin Altında Yatan Tarih

Kiev’in ayakta kalan en eski kilisesi olan Aziz Sofya Katedrali, Bilge Prens Yaroslav tarafından 1037 yılında yaptırılmıştır. Ukrayna ve Avrupa’nın sanat ve mimarisinin bir başyapıtı olan bu projeyi Prens Yaroslav, Kiev Rus’un Peçenekler üzerindeki zaferini anmak ve Hıristiyanlığı yüceltmek için hayata geçirdiği bilinmektedir.

Moğolların antik kentin çoğunu yerle bir ettiği 1240 yılında zor zamanlar başlamıştır. Ayasofya’yı çevreleyen alanların çoğu yıkılmış, ancak çan kulesi ve merkezi kubbe ayakta kalmayı başarmıştır. Ayasofya, 17. yüzyılda tamir edilmeden önce baskınlar, dini anlaşmazlıklar, çürüyen tavanlar ve sanat hırsızları yüzünden zarar görmüştür.

17. yüzyılda yapılan onarımlarla kilise restore edilmiş ve aynı zamanda ona daha önce kullanılan Batılı stillerden ziyade yeni bir mimari stili olan “Ukrayna Barok” tarzı kazandırılmıştır.

Adını İstanbul’daki ünlü Ayasofya’dan alan bu 13 kubbeli görkemli tapınak, Yaroslav Sarayı’na bitişik konumda yer aldığı için kutsal bir ibadet yeri olduğu kadar, siyasi ve kültürel bir merkez haline gelmiştir. Aynı zamanda Prens Yaroslav’da yaptırdığı bu devasa katedralin içerisine defnedilmiştir.

Aziz Sofya Katedrali Ziyareti Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Aziz Sofya Katedrali’ne girmek için yetişkinlerin 50 grivna, çocuk ve öğrencilerin ise 20 grivna ücret ödemeleri gerekmektedir. Perşembe günleri ziyarete açık olmayan katedral, çarşamba günleri 10.00 ile 17.00 arasında misafirlerini kabul etmektedir. Haftanın diğer günlerinde ise Aziz Sofya Katedrali, 10.00 ile 18.00 arasında ziyaretçilerine açıktır.

Mevsim fark etmeksizin kolaylıkla gezilebilen katedralde önerilen ziyaret süresi ise 1 ile 2 saat arasında değişmektedir. Aynı zamanda müze olan bu katedrale özel gereksinimli bireylerin erişimine engel teşkil edecek herhangi bir sorun yoktur. Kiev’in tam merkezinde olduğundan Ayasofya Katedrali’ni ziyaret edenler, çevresinde bulunan yeme içme mekanlarında ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın