Dünyanın En Ünlü Opera Binası: La Scala

Önceki
La Scala

La Scala

Sonraki
52 dk'lık okuma
773 kişi okudu

Teatro alla Scala İtalya’nın Milano kentinde yer alan dünyanın en ünlü opera binasıdır. Milano’da “Piazza della Scala” adlı meydanda yer alan La Scala, meydanı bütün ihtişamı ile süslemektedir. Dünyanın en estetik ve güzel yapıları arasında yer alan Teatro alla Scala’nın resmî açılışı 3 Ağustos 1778’te gerçekleşmiştir. Binada sergilenen ilk eser Salieri’nin Europa Riconosciuta adlı operasıdır.


Geçmişten Günümüze La Scala

La Scala, Milano’da bulunan Teatro Regio Ducal adlı opera binasının 1776’da yanmasının ardından inşa edilmiştir. Mimarı Giuseppe Piermarini’dir. Piremarini tarafından hazırlanan ve İmparatoriçe Maria Thereisa’ya sunulan projenin onaylanmasının ardından La Scala inşa edilmiştir. La Scala, 3000 seyirci kapasiteli olarak Neoklasik tarzda dizayn edilmiştir. La Scala sahnesi, 16.5 metre eni, 20.4 metre boyu ve 26 metre yüksekliği ile İtalya’nın en büyük sahnesidir.

Teatro alla Scala’nın ilk yenilenme çalışması 1907’de yapılmıştır. Bu çalışmada binanın izleyici kapasitesi 2800’e çıkarılmıştır. En önemi restorasyon çalışması ise İkinci Dünya Savaşı devam ederken olmuştur. Savaşta bombalanarak hasar gören bina, 1943 yılında kapatılmış ve Luigi Lorenzo Secchi yönetiminde restore edilmiş ve 1946 yılında yeniden açılmıştır. Bu açılışta, Renata Tebaldi’nin soprano solosu, Arturo Toscanini yönetiminde sunulmuştur.

La Scala, 19 Aralık 2002’den Kasım 2004 tarihine kadar yeniden kapatılmış ve restore edilmiştir. Bu restorasyon ve modernizasyon çalışması, binanın tarihî dokusuna zarar verileceği endişesi yaratmış ve tartışmalara neden olmuştur. Mario Botta tarafından yönetilen restorasyon çalışmasında, binanın tarihi dokusuna zarar verilmeden salonda yapısal değişiklikler yapılmış, sahne yeniden inşa edilmiş, ses sistemi düzenlenmiştir. Yapılan elektronik düzenleme ile dinleyicilerin operayı özgün dilinde dinlemesi, İngilizce ve İtalyanca takip etmesi sağlanmıştır. La Scala, bu yenilenmenin ardından 7 Aralık 2004 tarihinde Salieri’nin Europa riconosciuta adlı eseri ile açılış yapmıştır.


La Scala Temsil Saatleri

Muhteşem mimarîsi ile dikkat çeken La Scala sahnesi, İtalya’nın en büyük opera sahnesi olma unvanını korumaktadır. Açıldığı andan itibaren Milano asillerinin ve Stendhal gibi sanatçıların beğenisini kazanan bina kısa sürede sanatseverlerin buluşma noktası haline gelmiştir. Bu özelliğini günümüzde de devam ettiren La Scala, ünlü opera ve bale gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.

La Scala’da gösterime giren ve sanatseverlerin yoğun ilgisine maruz kalan tüm temsiller için günler öncesinden bilet almak gerekmektedir. Temsil biletleri gösteri tarihinden iki ay önce satışa sunulmaktadır. Temsillere alınan biletler kişiselleştirilmiş olduğu için iptal edilemediği gibi başkasına da devredilememektedir.

Scala’nın sezon açılışı her yıl 7 Aralık’ta yapılmaktadır. Aziz Ambrose Günü’nde açılmak, La Scala’nın geleneği haline gelmiştir. Sezon haziran ayı ile sonlanmaktadır. Yapılacak opera, bale gibi temsiller 19.00 ile 20.00 saatlerinde başlamaktadır. Temsiller gece yarısından önce mutlaka son bulmaktadır. Süresi uzun olan gösterilerin gece yarısından önce bitmesini sağlamak için başlama saati daha erkene çekilebilmektedir. La Scala’da temsilleri izlemek isteyen özel gereksinimli izleyiciler için özel imkanlar sağlanmıştır. Özel gereksinimli seyircilere tüm performansları refakatçileri ile birlikte rahat izlemeleri için ekstra koltuk imkanı sunulmuştur.


La Scala ve Teatro Alla Scala Giriş Ücretleri

La Scala’da sahne dışında Museo Teatro Alla Scala adlı bir müze yer almaktadır. Müzeye salı-pazar günleri her gün 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul edilmektedir. Müze pazartesi günleri ise kapalıdır. Müzede, opera binası ile ilgili tablo, heykel ve kostümler yakından görülebilmektedir.

Müze, özel gereksinimli bireyler için erişilebilir durumdadır. Odalara ve tiyatroya erişim sağlayan asansör sayesinde özel gereksinimli bireyler müzeyi ve tiyatroyu rahatlıkla gezebilmektedir. Müzeye erişimi kolaylaştırmak adına “Sınırsız Müze” adlı bir program uygulamaya konulmuştur. Görme engelliler için sesli tur, sağır ve dilsizler için işaret dili tercümanı eşliğinde turlar, tekerlekli sandalyeli engelliler için ekstra turlar düzenlenmektedir. Müze giriş ücretleri tam 8 euro, 65 yaş üstü ve öğrenci 6 euro ayrıca aile (2 yetişkin + 12 yaş altı bir ya da iki çocuk) 10 euro olarak belirlenmiştir. Özel gereksinimli bireyler ve refakatçileri için müze giriş bileti ücretsizdir.

La Scala Güzel Sanatlar Akademisi

La Scala, müzisyen, teknik personel ve dansçı yetiştiren bir akademiye de sahiptir. Accademia d’Arti e Mestieri dello Spettacolo adlı güzel sanatlar akademisi; müziğe ve dansa ilgi duyan öğrencileri eğiterek sanat dünyasına kazandırmaktadır. Klasik bale eğitimi veren Scuola di Ballo del Teatro alla Scala da sanat merkezinin bünyesinde bulunmaktadır. Akademide dans piyanistleri, opera koçları, opera sanatçıları, opera müzisyenleri ve çocuk korosu için müzik kursu, 6-10 yaş başlangıç bale, bale eğitmenleri, dans piyanistleri, profesyonel dansçılar, yeni başlayanlar için dans kursları düzenlenmektedir.

La Scala Bale Okulu 1813’te açılmıştır ve genç yeteneklerin gelişimini teşvik etmektedir. Sadece dans değil el becerilerine yönelik kursların da açıldığı akademinin amacı, sanatçıların dans ve el becerilerini gelecek nesillere aktarmaktır.


La Scala Hakkında Bilmeniz Gereken Tarihî Gerçekler

Teatro alla Scala da dahil olmak üzere 18. yüzyıl opera binalarında bulunan bireysel localar, dönemin asil ve burjuva ailelerinin mülkü olarak kabul edilmiştir. Bu localar sahipleri tarafından dekore edilmiş, kiraya verilmiş, satılmış ya da miras olarak bırakılmıştır. Sahnenin karşısında yer alan sandalyelerin ise geçmişte hareketli olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni ise sahne çukurunun danslar, maskeli balolar ya da atlı turnuvalar için kullanılmış olması olarak açıklanmaktadır. Bu sandalyelerde oturmak isteyenler belirli bir ücret ödeyerek kiralamak zorunda kalmışlardır.

Günümüz modern opera izleyicisine uzak kalan bu tarz faaliyetler, o dönem atmosferinde normal kabul edilmiştir. La Scala’nın tarihi dokusuna bakıldığında başlangıç döneminde tiyatro salonlarında kumar oynanması çok yaygın olduğu söylenmektedir. Asil ve burjuva sınıfına dahil olan kişiler, bu salonlara kurulan rulet masalarında kumar oynamışlardır. Ünlü İtalyan şair ve romancı Alessandro Manzoni de La Scala’da uzun zaman kumar oynamıştır. Manzoni’yi bu kötü alışkanlıktan “Bu şekilde devam edersen güzel dizeler yazamayız” diyen Vincenzo Monti kurtarmıştır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.