Göz Kamaştırıcı 13 Kasabası ile Amalfi Sahili

Önceki
Amalfi Sahili

Amalfi Sahili

Sonraki
92 dk'lık okuma
1576 kişi okudu

Amalfi Coast, Güney İtalya’da yer alan birbirinden güzel kasabalara ev sahipliği yapan kıyı şerididir. Bu birbirinden güzel kasabalar, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Resmi adı Costiera olan bu doğa harikası sahil şeridi, bulunduğu konum itibariyle deniz manzarası ve tarihiyle ilgi çekmektedir.

Amalfi Kıyıları’nın tarihi oldukça geniş ve rivayetlerle doludur. En güvenilir kaynaklara göre ise Amalfi Kıyısı 9. yüzyıla dek Lombardlar tarafından yağmalanmış ve sömürülmüştür. 9. ve 11. yüzyıl arasındaki süreçte ise oldukça zengin, bereketli, ihtişamlı ve bağımsız bir şekilde yaşayan Amalfi Kıyısı halkı, bu dönemde en büyük vfe en güzel deniz limanı olarak da anılmıştır. Bu güzel deniz limanı sayesinde gerçekleştirilen ticaret, bugünkü İstanbul ve Mısır’a değin uzanmıştır. Ancak 12. yüzyıla gelindiğinde Amalfi Kıyısı, Normandiyalı Robert Guiscard tarafından yağmalanmaya başlanmıştır. 1343 yılında gerçekleşen fırtına ve depremin etkileriyle kıyı şeridinin bir kısmının da sulara gömülmesi ile birlikte halk umutsuz ve mutsuz bir dönem geçirmiştir. 18. yüzyıla gelindiğinde ise Bourbon kralı Ferdinand’ın Napoli Eyalet Yolu’nu inşa ettirmesi ile birlikte Amalfi Kıyısı, umutsuzluğu bir kenara bırakmış ve ayakları üzerinde durmaya başlamıştır. Bu durumda halk geçimini günümüzde de genel olarak devam eden turizm ve balıkçılık ile sağlamaya başlamıştır. Ayrıca modern döneme gelindiğinde Amalfi Kıyısı, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.


Turistlerin Gözbebeği Amalfi Kasabaları

Amalfi Kıyıları’nı oluşturan birbirinden güzel ve dikkat çekici 13 ayrı kasaba vardır. Bu kasabaların hepsinin farklı bir hikayesi ve tarzı bulunmaktadır. Yine bu yüzden farklı karakteristik özelliklere sahip olan bu kasabalar, her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır.

  • Positano Kasabası ve Efsanesi

Positano yüksek ve dik bir dağın yamaçlarına inşa edilmiş rengarenk yapılara sahip bir yerleşim yeridir. Bu renkli sahil şehri 1953 yılında ünlü yazar John Steinbeck’in bir moda dergisinde Positano başlıklı bir yazıyı yayınlaması ile turist akınına uğramıştır. Bölge oda dönemden sonra modanın odak noktası olmuştur. Modanın kalbi olan Postina, o dönemin ardından ününü hiç yitirmemiştir.

Positano’nun ismini almasıyla ilgili efsanevi bir hikaye vardır. Santa Maria Assunta Kilisesi’ndeki Siyah Meryem simgesi korsanlar tarafından çalınmış ve Akdeniz’e doğru yola çıkarılmıştır. Bunun üzerine bir fırtına çıkmış ve korsanlar çok korkmuşlardır. Uzaktan bir sesin onlara “Posa, Posa!” diye seslendiğini duymuşlar ve hemen simgeyi Positano’ya geri götürüp teslim etmişlerdir. Bu yüzden kasabanın adının Positano olduğu rivayet edilmektedir.

  • Amalfi’nin Sessiz Kasabası Praiano

Amalfi’de bulunan Praiano ise zanaatin yaygın olduğu, sessiz bir kasabadır. Bu yüzden misafirler genellikle bu şirin kasabaya kısmen daha huzurlu ve sessiz bir tatil deneyimi yaşamak için tercih etmektedir.

  • Dik Yamaçların Üzerindeki Amalfi Kasabası

Amalfi Kasabası, uzaktan bakıldığında denize düşecek gibi görünmektedir. Çünkü yerleşim yeri oldukça dik bir yamaca oluşturulmuştur. Bu küçük kasaba masmavi denize uyumlu beyaz evleriyle turistlerin dikkatini çekmektedir. Ayrıca Amalfi Kasabası bulunduğu Amalfi Kıyısı için bir güç sembolü olarak anılmaktadır.

Amalfi Kasabası adını bir mitolojiden almıştır. Mitolojiye göre Herkül, Amalfi adındaki bir peri kızına aşık olmuş fakat peri kızı ölmüştür. Herkül ise sevdiği kızı dünyanın en güzel noktasına gömmek istemiştir. Herkül’e göre bu noktanın da Amalfi Kasabası olduğu efsanesi günümüze kadar kulaktan kulağa gelmiştir.

  • Amalfi’nin Balkonu Ravello Kasabası

Ravello Kasabası, Amalfi Kıyısı’nın balkonu olarak bilinmektedir. Çünkü bu kasaba deniz seviyesinden 400 metre yüksekliği ile harika bir manzaraya sahiptir.

Ravello Kasabası zamanla dünyanın dört bir yanındaki entelektüellerin kendilerini arayışları sırasında inziva ettikleri yer halini almıştır. Bu yüzden Ravello Kasabası sanat, müzik ve kültürel etkinliklerin eşiği olmuştur.

  • 400 Kişilik Nüfusu İle Conca Dei Marini 

Conca Dei Marini Kasabası, 400 kişilik nüfusu ile Amalfi Kıyısı’nın en az nüfuslu kasabalarından bir tanesidir. Yine de bu küçük kasaba yaz aylarında şirinliği ve ferah yapısı sayesinde özellikle akınına uğramaktadır. Ayrıca görüntüsü deniz kabuğunu andıran santa rosa sfogliatella adlı tatlı bu sevimli kasabada bulunmuştur.


Amalfi Kıyısı’nda bulunan diğer kasabalar ise şöyledir;

  • Bir kaç yapıdan oluşan Furore,
  • Amalfi Kıyısı’nın en küçük kasabası Atrani,
  • Plajıyla ünlü Maiori,
  • Tarihi bin yıl öncesine dayanan Minori,
  • Seramikleriyle ünlü Vietri Sul Mare,
  • Deniz mahsulü yemekleri ile ünlü Nerano,
  • Sant’Agata sui Due Golfi,
  • Hamsi balığı ile ünlü Cetara,
  • Sığınak olarak kullanılan dağ karakolu ile ünlü Tramonti,
  • Vezüv Yanardağı’nın oldukça yakınında bulunan Sorrento,
  • Üç küçük adacığa ayrılmış özel mülk olan Li Galli Adacıkları.

Li Galli Adacıkları özel mülk olduğu için isteyen herkes ziyaret edememektedir. Yalnızca sahipleri tarafından davet alan misafirler kasabaya giriş yapabilmektedir.


Amalfi Coast’a Gideceklere Tavsiyeler

Amalfi Kıyısı’ndaki doğa ile iç içe, farklı özelliklere sahip bu sevimli kasabaları ziyaret etmek için önerilen süre yaklaşık olarak 2 gündür. Harika doğası ve iç açıcı manzarası ile keyifli bir tatil deneyimlemek isteyenler Amalfi Kıyısı’nı genellikle yaz ve bahar aylarında ziyaret etmektedir. Birbirinden güzel kasabalara sahip olan Amalfi Kıyısı’nda mutlaka gezilmesi gereken bazı yerler ise şöyledir;

  • Piazza dei Ferrari 
  • Piazza Dello Spirito Santo 
  • Kağıt Müzesi 
  • Ravello Katedrali 
  • Oscar Niemeyer Auditorium 
  • Grotto Dello Smeraldo 
  • Museo Archeologica Romano 
  • Grotto di Fornillo


Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.