Amsterdam’da İhtişamlı Bir Yapı: St. Nicholas Bazilikası

Önceki
St. Nicholas Bazilikası

St. Nicholas Bazilikası

Sonraki
15 dk'lık okuma
152 kişi okudu

St. Nicholas Bazilikası, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde yer alan dini bir yapıdır. Bu mekan; adeta şehrin simgesine dönüşen bir yapı iken, heybetli görünümünü de neo-Rönesans ve neo-Barok üsluplara sahip olmasına borçludur. St. Nicholas Bazilikası, 19. yüzyılda inşa edilmiş olup, dönemin teknik ve mimari özelliklerini yansıtmaktadır. Yapı, pek çok özelliği ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmektedir.

Mimari Özellikleri İle Dikkat Çeken St. Nicholas Bazilikası

St. Nicholas Bazilikası, Hollanda’nın popüler rotası Amsterdam’ın eski şehir olarak da bilinen bir bölgesinde yükselen yapılar arasındadır. Mekan bir Katolik kilisesi olup, mimarı da Adrianus Bleijs’tir. Kilise, iki tip sanat üslubunu barındırması nedeni ile de oldukça kompozit bir yapıdır. Aynı anda St. Nicholas Bazilikası’nda hem neo-Barok hem de neo-Rönesans mimarilerinin etkisi görülmektedir. Eskiye dönüş etkisinin net olarak hissedildiği kilisede teknik gelişim de kendini göstermektedir.

St. Nicholas Bazilikası, inşa edildiği süreçte eski şehrin surlarının içerisinde yer almıştır. Bu nedenle şehir halkı tarafından Sur İçi Kilisesi olarak da bilinmektedir. Mekan; Latin haç planına sahip olup, klasik stildeki üç koridoru ile ön plana çıkmaktadır. 1884 ve 1887 yılları arasında inşa edilen kilisenin arka kubbesi 58 metre yüksekliğindedir. Aynı zamanda bu arka kubbenin önünde ve iki yanında da kısa kuleler yer almaktadır. Ana giriş kapısının iki yanında bulunan bu kuleler de Barok mimarinin etkili olduğu unsurlardandır.

Yapı, standart olarak iki nef ve bir transept şemadan oluşmaktadır. Koro ise benzerlerinde olduğu gibi nefin sonunda bulunmaktadır. Standart kilise biçiminin es geçilmediği yapı, bununla birlikte daha modern bir üslubu da bünyesinde barındırmaktadır. Köşelerde ise Meryem’e ve Joseph’e adanmış olan iki şapel yer almaktadır. Yüksek forma sahip olan sunakta da Maximilian I’ın tacı bulunmaktadır.

St. Nicholas Bazilikası ve İlgi Çekici Süslemeleri

St. Nicholas Bazilikası’nın mimarisi gibi iç ve dış süslemeleri de turistlerin dikkatini çekmektedir. Kilisenin iç kısmı, sanat eserleri ile doludur. Flaman Heykeltıraş Pierre van den Bossche’nin eserleri, kilisenin birçok bölümünde görülebilmektedir. Mekanda özellikle hem klasik hem de Barok etkili heykel anlayışının izlerine rastlanmaktadır. Kilisenin duvarlarında ise haç durakları için oluşturulan resimler yer almaktadır. Bunlar da Hollandalı Ressam Jan Dunselman’ın eserleridir.

St. Nicholas Bazilikası’nın ön plana çıkan süsleme unsurları; vitray, heykel ve duvar resimleri olmaktadır. Aynı zamanda mobilyalar da yapı ile bütünleşmekte ve ahenk yaratmaktadır. St. Nicholas Bazilikası içerisinde yer alan org da oldukça eski dönemlerden beri bu mekanda bulunmaktadır. Bu ilgi çekici enstrüman, Alman org üreticisi Wilhelm Sauer tarafından 1889 yılında yapılmıştır. Değerli Wilhelm Sauer’in Hollanda’daki bilinen tek büyük eseri olması nedeni ile orgun kendisi de özel bir hale gelmektedir. Ayrıca St. Nicholas Bazilikası, içerisinde birçok Roma Katolik kilisesinden farklı olarak bir minber de barındırmaktadır. Vaazlar burada okunmakta iken, söz konusu bölüm aynı zamanda din adamları için ayrılan bir kısımdır.

St. Nicholas Bazilikası’na giriş ücretsizdir. Ancak isteğe bağlı olarak ve kiliseye destek verme amaçlı bağış yapılabilmektedir. St. Nicholas Bazilikası giriş saatleri ise günlere göre değişiklik göstermektedir. Salıdan cumaya kadar 11.00-12.30 ve 13.00-16.00 saatleri arasında görülebilen mekan, pazartesi ve cumartesi günlerinde ise 12.00-12.30 ile 13.00-15.00 aralığında keşfedilebilmektedir. Pazarları kapalı olan bazilikada eylülden hazirana kadar her cumartesi günü 17.00’de koro müziği icra edilmektedir. 

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hollanda Vizesi

Hollanda turistik gezi düzenleyeceklerin yeşil, gri, siyah veya kırmızı pasaportları bulunmaları durumda bir işlem yapmaları gerekmemektedir. Hollanda vize başvurusu yapacak kişiler ikamet bilgilerine göre ilgili başkonsolosluğa ya da büyükelçiliğe müracaat etmelidir.