Dünyanın En Büyük Çamaşırhanesi: Mahalaxmi Dhobi Ghat

Önceki
Mahalaxmi Dhobi Ghat

Mahalaxmi Dhobi Ghat

Sonraki
14 dk'lık okuma
417 kişi okudu

Dhobi Ghat, Mumbai’de yer alan ve simgeleşmiş yapılardan biri olarak günümüzde varlığını sürdürmektedir. Dünyanın en büyük çamaşırhanesi unvanı ile yetinmeyip, aynı zamanda Hindistan’daki en büyük çamaşırhane topluluklarından birine de ev sahipliği yapmasıyla turistik değer kazanan Dhobi Ghat, dünden bugüne yabancı gezginler arasında önemli bir turistik cazibe merkezi haline gelmeyi başarmıştır.

Dhobi Ghat, Hindistan’ın en önemli şehirlerinden biri olan Mumbai’nin kalbinde yer almaktadır.

Dhobi Ghat çamaşırhanesi; zengin tarihi, ev sahipliği yaptığı film çekimleri ve dünyanın en büyük açık hava çamaşırhanesi olmasıyla dünyaca ünlü bir yapı haline gelmiştir.

Hindistan genelinde “Dhobis” olarak bilinen çamaşır yıkayan insanlar, burada sabahın en erken saatlerinden itibaren çamaşır yıkarken görülmektedir. Dhobi Ghat’ta çamaşır yıkama saatleri her gün sabah 04:30 ile 22:00 arasındadır. Dhobi Ghat’ta devasa lavabolarda elleriyle çamaşır yıkayan birçok insan görülmektedir.

Dhobi Ghat’ta yüzyıllardır Mumbai nüfusunun yarısını oluşturan kadın ve erkekler çamaşır yıkayarak doğru kıyafetlerin doğru müşterilere ulaşmasını sağlamaktadır. Söz konusu Dhobi’ler oteller ve hastaneler gibi kuruluşlar için de çalışır, dakiklikleri ve mükemmel organizasyon becerileri ile tanınmaktadırlar.

Dhobi Ghat’ın Tarihi Serüveni

Hindistan’ın en büyük çamaşırhanesi Dhobi Ghat günümüzden 140 yıl önce bir çamaşırcı derneği tarafından kurulmuştur. Kuruluşu Viktorya dönemine denk gelen Dhobi Ghat, dönem değişse de isminde bir değişme yaşamamıştır. Tarihten bu yana çamaşır yıkayan kişilerin kıyafetleri temizlediği ve kuruttuğu bir mekan olarak halka hizmet vermektedir.

İlk hizmet vermeye başladığı günlerde Dhobi Ghat çamaşırhanesinde yıkama için iki farklı sistem kullanılmıştır. İlk zamanlardan kalan taşlar ile çamaşır yıkayan çamaşırcılar 1890-1895 yılları arasında nüfusun ve endüstrinin geliştiğini fark etmişler ve yıkama kurutmada farklı yöntemlere de başvurmuşlardır.

Dhobi Ghat’ın Dhobi’leri

Dhobi Ghat’ta çalışan bir kişi günde 300-500 Rupi arasında para kazanmaktadır. Bu miktar bazen 800 Rupi’ye kadar çıkabilmektedir.

Dhobi Ghat çamaşırhanesinin üst katında bulunan iki katlı çatı katında 800’den fazla aile barınmaktadır. Bu aileler yıllardır süren gelişim ve değişime rağmen çamaşır yıkama yöntemlerini değiştirmemiş ve halen kırbaç taşları, fırça kostik soda ve tonlarca su ile çamaşırları yıkamaya devam etmektedirler.

Burada bulunan her bir taş birkaç aileye ait olmakla birlikte 731 tane taşa hayatını bağlayan 4-5 bin kişi bulunmaktadır. Teknolojinin kendilerini aydınlatmasına izin vermeyen dhobiler kendi kol güçlerini kullanarak çamaşır yıkama kurutma işlemlerini hızla tamamlamaktadırlar.

Bollywood Filmlerinde Dhobi Ghat

Yıllar süren tarihi serüveninde Dhobi Ghat birçok alanda ilgiyi üzerine toplamayı başarmış olan bir yapıdır. Şarkılarda, filmlerde, ulusal haberlerde ve uluslararası manşetlerde ilgi odağı olmaya devam eden Dhobi Ghat, tüm dünyada üne kavuşmuştur. Bilinen birçok Bollywood filminde geçen Dhobi Ghat, mekan tasarımı olarak senaryo güçlendirmelerinde büyük rol oynamıştır.

Dhobi Ghat Hakkında İlginç Gerçekler

Yaklaşık 5000 Dhobi, Dhobi Ghat’ta çalışmaktadır. Bu çalışanlar günün belirli saatlerinde çamaşır yıkayarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Dhobi Ghat’ta yıkamanın elle yapıldığı 700’den fazla istasyon bulunmaktadır. Teknolojinin yeni imkanlarından bihaber olunan bu istasyonlarda kol gücünün önemi çok fazladır. 

Dhobi Ghat geçmişte bir istasyonda 469 Dhobi’nin aynı anda çamaşır yıkamasıyla “çoğu insanın tek bir yerde el yıkaması” kategorisinde Guinnes Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmıştır.

Buradaki Dhobi’lerin düzenli müşterileri bulunmaktadır. Bu müşteriler çamaşırhane çevresindeki hastane ve otel çalışanlarıdır. Konfeksiyon üreticileri de çamaşırhaneye sık sık çamaşır göndermektedir.

Dhobi Ghat Mumbai Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Dhobi Ghat haftanın her günü sabah 07:00-22:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dhobi Ghat’a girişlerde ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.