Dünya Alfa Şehti Seçilen Mumbai Hakkında Bilgiler

Mumbai Hakkında

Mumbai Hakkında

41 dk'lık okuma
662 kişi okudu

Hindistan’ın batısında, Konkan kıyısında yer alan Mumbai, Maharashtra Eyaleti’nin başkentidir. Hindistan’daki en çok milyoner ve milyardere sahip olan Mumbai, 2008 yılında “Dünya Alfa Şehri” seçilmiştir. Yedi adadan oluşan şehir, kozmopolit bir kültüre ve eşsiz gezinti yerlerine sahiptir.

Mumbai, 20 milyonluk nüfusuyla Hindistan’ın en kalabalık şehridir. Dünyaca ünlü bir şehir olarak gece gündüz çok canlı bir atmosfere sahip olan Mumbai, renkli sokakları ve eğlenceli insanlarıyla bölgenin en modern şehirlerinden biridir. Mumbai ile ilgili bilgiler arasında şehrin halk tarafından “Düşler Şehri” olarak tanımlandığına yönelik bilgiler bulunmaktadır.

Mumbai, sahip olduğu iş olanakları ve renkli yaşantısıyla Hindistan’ın diğer şehirlerinden milyonlarca göçmeni kendine çekmektedir. Mumba’nin yerel halkı, geleneklerine oldukça bağlıdır. Dolayısıyla Mumbai sokaklarında gezinirken geleneksel kıyafetleriyle günlerini sürdüren pek çok insana rastlamak mümkündür. Bununla birlikte oldukça modern bir yapıya da sahip olan Mumbai halkı, çalışkanlıkları ve azimleri ile tanınmaktadır.

Mumbai, mimari yapısı ve sanat eserleriyle de ön plana çıkan bir şehirdir. Şehrin güneyinde sömürge döneminden kalmış binalar ve Sovyet tarzında yapılmış iş hanları bulunmaktadır. Aynı zamanda Viktorya Dönemi mimarisini yansıtan sayısız yapı da Mumbai’de yer almaktadır. Mumbai hakkındaki her şeyi öğrenmek için bu ilgi çekici ve benzersiz şehir mutlaka ziyaret edilmelidir.

Mumbai'nin Tarihi

Mumbai’nin kuruluşuyla alakalı bilgiler kesin olmamakla birlikte, bölgede Taş Devri’nden kalan izler bulunmaktadır. Kadim ve köklü bir geçmişe sahip olan Mumbai, tarih boyunca birçok farklı imparatorluğun yönetimi altında bulunmuştur. 1947 yılında Hindistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Mumbai şehri yeniden yapılandırılarak günümüzdeki görünümünü almıştır. Doğal bir liman kenti olan Mumbai, tarih boyunca ticari ağ bağlantılarının da en önemli duraklarından biri olmuştur. 8. ve 9. yüzyıldan kalma Hindu mağara tapınaklarıyla ünlü Elephanta Adası, Mumbai’de bulunan limanların en büyüğüdür.

Mumbai, doğal güzellikleri ve canlı atmosferiyle olduğu kadar mimari yapısı ve sanat tarihiyle de ön planda olan bir şehirdir. Chhatrapati Shivaji Terminali, Mount Mary Kilisesi, Hacı Ali Dergâhı, Shree Siddhivinayak Tapınağı gibi yapılar Mumbai’nin tüm dünya tarafından ilgiyle ziyaret edilen mekânları arasındadır.

UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı ilan edilen Chhatrapati Shivaji Terminali, İtalyan Gotik mimarisi ve Hint klasik mimarisinin eşsiz bir karışımı niteliğindedir.

Mumbai Denildiğinde İlk Akla Gelenler

“Düşlerin Şehri” olarak nitelendirilen Mumbai, Hindistan’ın en kalabalık kentidir. Şehrin ismi başlangıçta “küçük güzel koy” anlamına gelen “Bombay” olarak kullanılmış, sonrasında bir Hindu tanrısı olan “Mumba Devi”nden türetilerek Mumbai olarak değiştirilmiştir. Güzel atmosferi ve iş fırsatlarıyla her yıl milyonlarca insanın göç ettiği şehirde, ticaret ve girişimcilik olanakları oldukça yüksektir.

Hindistan’ın finans başkenti olan şehir, Hint sinema endüstrisi olan Bollywood’un da merkezidir. Hollywood ve Bombay isimlerinden esinlenilerek oluşturulan Bollywood, dünyanın en çok film üreten sinema endüstrisidir.

Mumbai aynı zamanda küresel ekonomik ağların birincil derecede bağlantılı olduğu bir kent olarak “Dünya Alfa Şehri” olarak tanımlanmaktadır. Mumbai’nin en belirgin özellikleri arasında ise şehrin zengin ve fakir insan oranındaki karşıtlık bulunmaktadır. Hindistan’ın en zengin şehri olan Mumbai, ülkedeki en fazla milyoner ve milyardere ev sahipliği yaptığı gibi en çok gecekondunun bulunduğu şehir olarak da varlığını sürdürmektedir.

Mumbai'ye Gideceklere Tavsiyeler

Hindistan’ın en kalabalık nüfuslu şehri olan Mumbai’de trafik oldukça büyük bir problemdir. Bu nedenle şehir içindeki yolculuklarda trafik yoğunluğuna bağlı olarak plan yapmak zamanı daha verimli kullanmayı sağlamaktadır. Sabahları 8-10 arası, akşam saatlerinde ise 5’ten sonra Mumbai caddelerinin tıklım tıklım olduğu bilinmektedir. Şehir içinde ulaşım için Mumbai’ye özel olarak kullanılan çekçekler bulunmaktadır. Üç tekerlekli, sarı ve siyah renklerinde olan çekçekler Mumbai’de en çok tercih edilen ulaşım araçlarındandır. Metreye bağlı ücretlendirme yapılan çekçeklerde, tutar konusunda kandırılma olasılığı oldukça düşüktür. Bu araçlar aynı zamanda şehri keşfetmek için de oldukça ideal bir yöntemdir.

Bollywood’un merkezi olan Mumbai’de herhangi bir sokak ya da caddede bir film setine rastlamak mümkündür. Filmlerin eğlenceli provaları ve çekimleri canlı olarak izlenebilmektedir. Hatta Coloba Causeway’deki toplanma alanına katılıp bu filmlere figüran olarak katılım sağlanabilmektedir.

Mumbai, Hindistan’ın geri kalan şehirlerinde olduğu gibi yabancı turistler için uygun olmayan bir su kullanmaktadır. Turistik otellerin birçoğu suyu filtreleyerek kullanıma sunsa da turistlere açık su veya çeşme suyu kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

Mumbai’de oldukça ilginç bir kural bulunmaktadır. Selfie fotoğrafları çekimleri esnasında yaşanan ölüm oranlarının yüksekliğinden dolayı şehrin tam 16 bölgesinde çekim yapmak yasaktır.

Mumbai'ye Giderken Alınması Gerekenler

  • Mumbai, yıl boyunca yüksek sıcaklıkların görüldüğü bir şehirdir. Bu nedenle şehri ziyaret edecek olan turistlere yanlarında mutlaka güneş kremi, güneş gözlüğü, şapka ve hafif kıyafetler almaları önerilmektedir.
  • Hindistan’ın en kalabalık şehri olan Mumbai, oldukça yoğun ve kargaşalı caddelere ve sokaklara sahiptir. Şehir sokaklarında kaybolmamak ve ulaşılmak istenilen hedefe rahatça varabilmek için seyahat öncesinde Mumbai şehir haritası edinilmesi de oldukça önemlidir.
  • Mumbai’de birçok işletmede kredi kartı kabul edilmemektedir. Bu nedenle sürekli olarak ATM’lerden para çekmek istemeyen ziyaretçilerin paralarını nakit olarak yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Mumbai Hakkında İlginç Bilgiler

Finansal anlamda uluslararası düzeyde bir öneme sahip olan Mumbai hakkında bilinmeyenler oldukça fazladır. Günümüz dünyasının en pahalı evi olan Antilia, Mumbai’de yer almaktadır. Mumbai, Hindistan’ın en zengin şehri olmasına rağmen Asya’nın en büyük gecekondu mahallesi olan Dharavi’ye de ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyanın en çok film üreten endüstrisi Bollywood’un merkezi Mumbai’de yer almaktadır. Mumbai seyahatinin herhangi bir anında bir film setine rastlamak mümkündür. Hatta zamanı olan ziyaretçiler figüran olarak film çekimlerinde yer alabilmekte ve benzersiz bir hatıraya sahip olabilmektedirler.

Mumbai, Hindistan’ın en kalabalık ve zengin şehridir.

Çoğu insana oldukça şaşırtıcı gelse de Mumbai yaklaşık 150 kilometrelik bir kıyı şeridine sahiptir. Hindistan’ın en yardımsever şehri olan Mumbai, yaşanılan birçok olumsuz duruma rağmen hoşgörü ve anlayışın devam ettirildiği bir yerdir.

Dünyaca ünlü bir kitap olan “Orman Çocuğu”, Rudyard Kipling tarafından Mumbai’de yazılmıştır. Aynı zamanda Hindistan’ın ilk arabası Mumbai’de kullanılmıştır.

Mumbai, şehir hayatıyla olduğu kadar doğal yaşamıyla da ilgi çekici bir yerdir. Her yıl milyonlarca flamingo ekim ve mart ayları arasında Mumbai’ye göç etmektedir. Kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılıkla ilgilenen pek çok ziyaretçi bu dönemde Mumbai’ye seyahat etmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.