Hindistan’ın En Eski Camisi: Delhi Cuma Camii

Önceki
Delhi Cuma Camii

Delhi Cuma Camii

Sonraki
26 dk'lık okuma
429 kişi okudu
Popüler Agra Turları

Kızıl Kale’nin karşısında yer alan cami, Babür mimarisinin ihtişamını bütün güzelliği ile sergilemektedir.

Jama Masjid, Delhi’nin en önemli turistik ve simgesel yapılarından biridir. Aynı zamanda, Hindistan’daki en büyük ve en ünlü camidir.

25 bin kişi kapasiteli cami; üç kapısı, dört kulesi ve 40 metre yüksekliğindeki iki minaresi ile namaz vakitleri dışında, turist ziyaretine de açıktır.

Jama Masjid’in Tarihi ve Mimarisi

Toplamda 1200 metrekarelik bir alana yayılan Jama Masjid, Babür mimarisinin Hindistan’daki en güzel örneklerinden biridir. Camii, 15. yüzyılda İmparator Şah Cihan tarafından merkezi ibadet yeri olarak inşa ettirilmiştir.

Yapımında 5000’den fazla işçinin çalıştığı cami; İslam, Hint ve Fars etkileri de taşımaktadır. Aynı zamanda, kilometrelerce uzaktan görülebilen uzun minareleri ve çıkıntılı kubbeleri ile de oldukça dikkat çekicidir.

Caminin doğu, güney ve kuzey bölümlerinin hepsinde büyük girişler bulunmaktadır. Doğu kapısı, caminin en büyük kapısıdır ve imparatorun ailesi tarafından kullanılmıştır.1857 yılında İngilizler tarafından ele geçirilen cami, Müslümanların dilekçeleri üzerine beş yıl sonra ibadet yeri olarak iade edilmiştir.

Jama Masjid’in 3 İhtişamlı Kapısı

Jama Masjid’in doğu kapısı 35 basamaklıdır ve sekizgen şeklindedir. 15 metre yüksekliğe kadar yükselen bu kapının üç kemeri, her iki yanında birer balkonu ve gösterişli bir girişi vardır. Çatısı, oldukça estetik bir görünümdedir.

Doğu kapısı, öncelikle Babür hükümdarlarının girişi ve daha sonra İngiliz yönetimi sırasında Hindistan valisinin girişi için ayrılmıştır.

Kuzey kapısı, 39 basamaklıdır ve soyluların girişi için ayrılmıştır. Güney kapısının 33 basamağı vardır ve sıradan insanların yalnızca bu kapıdan girmelerine izin verilmiştir.

Jama Masjid Giriş ve Ziyaret Bilgileri

Jama Masjid, haftanın her günü, gün doğumundan gün batımına kadar açıktır.

Camii, namaz vakitlerinde ise turistlerin ziyaretine kapalıdır. Jama Masjid’e ayakkabı ile girmek yasaktır. Kadınların da muhafazakar kıyafetler giyerek kollarını, bacaklarını ve başlarını örtmeleri gerekmektedir. Başörtüsü ve kıyafetler, caminin girişinden kiralanabilmektedir.

Camiye gitmek için ideal zaman, kalabalığın henüz akın etmediği sabah erken saatlerdir. Sabah saatleri, fotoğraf çekmek için de en iyi ışığa sahip saatlerdir. Cuma günleri kılınan toplu namaz nedeniyle özellikle kalabalık olduğu unutulmamalıdır. Bayram günleri ve Ramazan ayı, Jama Masjid’in en çok ziyaretçi ağırladığı zamanlardır. Ramazan aylarında, burada bulunan ziyaretçiler ve yerel halk için iftar yemekleri de servis edilmektedir.

Jama Masjid’in toplamda üç farklı kapısı bulunmaktadır ve içeriye herhangi birinden girmek mümkündür. Ancak doğu kapısı en popüler olanıdır.

İbadet dışı ziyaretlerde, giriş için 300 Hindistan rupisi talep edilmektedir. Minare kulelerinden birine çıkmak için de ekstra 300 rupi ödenmesi gerekmektedir.

Ayakkabılarını taşımak için yanında çanta getirmeyen ziyaretçilerin, cami girişinde bırakmak için 100 Hindistan rupisi ödemeleri gerekmektedir.

Jama Masjid’de Hz. Muhammed’in Kutsal Emanetleri

İçeride geyik derisinden bir Kuran-ı Kerim transkriptinin bulunması ile de özel bir yere sahiptir.

Kumtaşı ve beyaz mermerden inşa edilen bir mimari şaheser olan Jama Masjid; Hz. Muhammed’in kızıl sakal kılı, ayakkabısı ve ayak izi gibi önemli İslami kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.