Dumanı Üstünde Yanardağ: Bromo Dağı

Önceki
Bromo Dağı

Bromo Dağı

Sonraki
7 dk'lık okuma
152 kişi okudu

Endonezya’nın aktif yanardağlarından en revaçta olanı kuşkusuz Bromo Dağı’dır. Pek çok deneyim fırsatı sunan bu dağı görmek, ziyaretçilerini oldukça heyecanlandırmaktadır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bu doğa harikası dağdan güneşin doğuşunu izlemek ve kraterde yürümek deneyimlenmesi gereken duygulardır.

Bromo Dağı Hakkında

Bromo Dağı, Endonezya’nın Doğu Java adasında bulunan aktif bir yanardağ krateridir.

Dağın yüksekliği ise 2329 metredir. Konum olarak 413,374 hektarlık Bromo Tengger Semeru Ulusal Parkının sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ülkenin en yüksek dağı olmasa da çarpıcı güzellikte bir doğa manzarası sunmaktadır.

Bromo Dağı Efsanesi

Yerel halk tarafından kutsal kabul edilen Bromo Dağı, aslında Brahma Dağı adına sahiptir. Ancak Java halkı, zaman içerisinde bu adı Bromo Dağı’na dönüştürmüştür. Tenggrese topluluklarından olan Probolinggo ve Doğu Java halkı, Yadnya Kasada ismini verdikleri Hindu festivalinin 14. gününde dağın yukarısına yürümektedir. Ardından dağ tanrılarına meyve, sebze, pirinç, çiçek ve çiftlik hayvanları sunmaktadır. Bu ritüelin temeli, 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Bromo Dağı’nın 6 asırlık efsanesi, yıllarca çocuk sahibi olamayan Joko Seger ve Roro Anteng isimli karı-koca hakkındadır. Çift, her gün tanrılarına dua ederek çocuk sahibi olmayı dilerken Joko Seger, bir mağarada meditasyon yaparsa karısının hamile kalacağını öğrenir. Ancak mağarada bir aslan yaşamaktadır. Joko Seger aslanla savaşarak kazanır ve mağarada inzivaya çekilir. Sonunda tanrıyla konuşan Joko Seger, 25 çocuğu olacağını ve bir tanesini büyüyünce tanrıya kurban edeceğinin sözünü verir. Karısı Roro Anteng hamile kalır ve bir bebekleri olur. İlk bebeklerinin ardından diğer bebekleri de doğar ve gerçekten de 25 çocukları olur. Çocuklar büyüyünce tanrı: “Joko Seger, sözünü unutma. Senden çocuklarından birini Bromo Dağı kraterine getirmeni istiyorum. Çocuğunu orada kurban et. Sözünü tutmazsan dağ patlar ve her şeyi mahveder." der. Joko Seger tüm çocuklarını karşısına alarak verdiği sözden bahseder. En küçük çocukları Kesuma ikna olarak kurban edilmeyi kabul eder. Fedakarlığının hatırlanması için, her yıl bir tören düzenlenmesini ve Bromo Dağı kraterine adaklar adanmasını ister. Günümüzde de insanlar, fedakar Kesuma’yı bu festivalle anmaktadır.

Bromo Dağı’na Ulaşım ve Konaklama

Muhteşem gün doğumunu izleme ve doğa yürüyüşü yapma deneyimi sunan Bromo Dağı’na ulaşabilmek için Malang ya da Surabaya şehirlerine gidilmelidir. Turizm revaçta olduğu için pek çok tur şirketi ulaşım hizmeti sunmaktadır. Tur ücreti, kişi başı ortalama 20-25 dolar arasında değişiklik göstermektedir ve haftanın her günü hizmet verilmektedir.

Bromo Dağı girişinde ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmez. Aynı zamanda 7/24 ziyarete açıktır. Turistler Doğu Java’da Surabaya, Malang, Probolinggo veya Bromo Dağı’nın kendisi olan Cemoro Lawang Köyü’nde konaklayabilmektedir. Cemoro Lawang köyünde ortalama konaklama ücreti, 20-50 dolar arasındadır. Bromo Dağı’nın en kalabalık olduğu dönem ise Hindu Festivalinin yapıldığı Haziran ve Ağustos ayları aralığıdır.

Sevdiklerinizle Paylaşın