Liman Kenti Surabaya Hakkında Bilgiler

Surabaya Hakkında

Surabaya Hakkında

15 dk'lık okuma
279 kişi okudu

Endonezya’nın Doğu Java bölgesinin başkenti olan Surabaya, aynı zamanda Endonezya’nın en büyük ikinci şehridir. Güneydoğu Asya’da bulunan en eski liman şehirlerinden olan Surabaya, kuzeyinden doğusuna kadar Madura Boğazı’na uzanmaktadır. Surabaya, Endonezya’nın en temiz ve aynı zamanda en yeşil şehri olarak da bilinmektedir.

Surabaya, diğer Java kültürlerinden farklılığı ile dikkat çekmektedir. Bu farklılıklar arasında en dikkat çekici olanlar; Surabaya’ya özgü Ludruk yani kültürel drama performans sanatı, Remo Dansı ve mizah unsurları içeren bir şiir müzikalizasyonu olan Kidungan’dır. Bunlar şehrin kimliğinin en temel parçalarıdır. Dünyaya ve Endonezya’ya kattığı sanatlar ile dikkat çeken Surabaya, mimari yapılarıyla da bilinmektedir. Al-Akbar Camii, Kahramanlar Anıtı ve Jalesveva Jayamahe Anıtı gibi mekanları şehri simgelemektedirler.

Doğal güzellikleri, kültürü, sanatı ve mimari yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken Surabaya, hakkında her şey ile oldukça ilgi gören bir şehirdir. Şehrin sahip olduğu özellikler ile ilgili bilgiler bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Bütün bu özelliklerin yanında Surabaya şehri çok özel geleneksel bir mutfağa da sahiptir. Rujak cingur ve rawon gibi lezzetleri mutfağında barındıran Surabaya, Endonezya yemek kültürünün en nadide tatlarını sunmaktadır. Tüm özellikleriyle Surabaya, dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biridir.

Surabaya'nın Tarihi

Endonezya’nın en özel şehirlerinden olan Surabaya; doğası, temiz havası ve sahip olduğu eşsiz kültürüyle tanınmaktadır. Sahip olduğu güzelliklerin yanında şehrin özel bir tarihi geçmişi de bulunmaktadır.

Surabaya şehrinin tarihi, 1225 yılında yazılan Zhu Fan Zhi kitabından ortaya çıkmıştır. 

Bu zamanlarda Eski Java İmparatorluğu tarafından kurulan Surabaya, 13.yüzyılın sonlarından 14.yüzyılın ortalarına kadar bir liman kenti olarak kullanılmıştır. Bu özelliğiyle Güneydoğu Asya’nın en eski liman kentlerinden biri unvanına da sahiptir. Limanın etkisiyle birçok medeniyete kapılarını açan Surabaya, 15.yüzyıldan itibaren İslam kültürünün etkisi altına girmeye başlamıştır. Koloni dönemine kadar sakin bir ticaret yaşantısı görülen Surabaya’da, Hollanda Doğu Hindistan Şirketinin 1743 yılı kasım ayında şehri ele geçirmesiyle birlikte iç çatışmaların hakim olduğu bir yer haline gelmiştir. Bu iç çatışma ve kaos dönemi, Endonezya’nın bağımsızlık mücadelesine kadar sürmüştür. Bu mücadeleye katılan Surabayalılar en sonunda bağımsızlıklarını elde etmişlerdir.

Yüzyıllar boyunca limanı sayesinde birçok kültüre kapılarını açan Surabaya şehri, etkileşimde bulunduğu medeniyetlerin izlerini kendi sanat tarihine işlemeyi başarmıştır. Birbirinden özel eserler ve yapılar şehrin tarihi kimliğini oluşturmaktadır. Günümüzde bu sanat tarihinin izleri Surabaya’da görülebilmektedir. Özellikle Nahdlatul Ulama Müzesi, şehrin tarihini gözlemlemek adına en güzel yerlerden biridir.

Surabaya Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Surabaya denildiğinde akla ilk gelenler; en temiz ve yeşil Endonezya şehri olmasının yanında Güneydoğu Asya’nın en eski liman kenti unvanının bulunmasıdır. Ancak Surabaya’nın en belirgin özelliği olarak eşsiz kültürü gösterilmektedir. Java kültürleri arasında farklı bir yeri bulunan Surabaya, kendine has özellikleri ile dikkat çekmektedir. Ludruk, Remo Dansı ve Kidungan; Surabaya’nın kültürel yapısını simgeleyen en özel faktörlerdir.

Eşsiz kültürüyle dikkatleri çeken Surabaya şehri, görkemli yapılarıyla da tanınmaktadır. Bağımsızlık dönemini simgeleyen anıtlardan tarihi camilere kadar birçok yapıyı bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle Kahramanlar Anıtı, Jalesveva Jayamahe Anıtı ve Al-Akbar camii Surabaya’nın en özel yapılarıdır.

Surabaya denildiğinde akla gelen diğer unsur da muhteşem lezzetleri ile yöresel mutfağıdır. Kültürünün en güzel örneklerini içeren yemekleri mutfağında barındıran Surabaya; rawon, rujak cingur, semanggi, lontong balap ve daha birçok tatlar ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Eşsiz tatları, görkemli yapıları ve farklı kültürel yapısıyla Java bölgesinin en değerli şehirlerinden olan Surabaya, sahip olduklarıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil yaşatmaktadır.

Surabaya’ya Gideceklere Tavsiyeler

Çeşitli kültürel yapılarla sanatın iç içe olduğu Surabaya’da ziyaretçilerin Al-Akbar camisine mutlaka uğramaları tavsiye edilmektedir. Bunun yanında Kahramanlar ve Jalesveva Jayamahe Anıtı, şehirde gidilmesi gereken diğer yerlerdir. Ayrıca şehri ziyaret edenler için çok özel bir yer olan Mangrove Edu-Turizm Merkezi, Surabaya’nın tüm güzelliklerini turistlerin beğenisine sunmaktadır. II. Dünya Savaşı öncesi izleriyle geçmişten kalma bir görüntü sunan Kembang Jepun, Karet, Gula, Slompretan ve Rajawali sokakları da ziyaretçilerini Surabaya’nın eski günlerine götürmektedir.

Surabaya, Endonezya’nın en farklı lezzetlerini mutfağında barındırmaktadır. Java bölgesinin en özel mutfağına sahip olan Surabaya’da mutlaka rawon, rujak cingur ve lontong balap yemeklerinin tadına bakılması önerilmektedir.

Surabaya’ya Giderken Alınması Gerekenler

  • Surabaya’nın eşsiz doğasına yapılacak bir seyahat öncesinde dikkatli bir şekilde valiz hazırlanması gerekmektedir. Ziyaretçilerin yanlarına alması gereken en önemli eşya, sıcaklardan korunmak için güneş kremi ve güneş gözlüğüdür.
  • Bunun yanında nemli bir havaya sahip olan Surabaya’da ince ve pamuklu kıyafetler seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca yerliler tarafından hoş karşılanmak adına diz üstüne çıkmayacak şort ya da etek, kolsuz olmayan tişört ve elbiselerin seçilmesi önerilmektedir. 
  • Ayrıca sahile gitmek isteyenler ziyaretçilerin mayo ve plaj havlularını seyahat çantalarına koymaları önerilmektedir. Nemli ve sıcak bir havaya sahip olmasıyla bilinen Surabaya’da zaman zaman yağmurlu havalara rastlanılabilmektedir. Bu sebeple ince yağmurluk ceket veya şemsiye alınması da çok önemli olabilmektedir.

Surabaya Hakkında İlginç Bilgiler

900 yıl önce Java bölgesinde kurulan ve Güneydoğu Asya’nın en eski liman şehirlerinden olan Surabaya, hakkında bilinmeyenlerle adından söz ettirmektedir. Surabaya’nın hakkında en çok merak edilenlerin başında hiç şüphesiz kültürel farklılığı vardır. Bu kültürel farklılığı oluşturan temel faktörlerin en önemlisi, bir stand-up komedisi olan Ludruk adlı bir sanat dalıdır. Ludruk, kültürel özelliklerin ön planda olduğu bir drama sanatıdır ve turistler tarafından çok merak edilmektedir.

Surabaya’nın farklılıkları yemeklerine de yansımıştır. Birçok ilginç lezzete ev sahipliği yapan Surabaya, rujak cingur isimli yemeği ile tanınmaktadır. Karides ezmesiyle haşlanmış inek burnu, baharatlı tavuk bağırsağı ve inek budunu içeren bu yemek de turistler tarafından çok merak edilmektedir.

Surabaya, tıpkı Washington Anıtı’na benzer bir yapıya ev sahipliği yapılmaktadır. Kahramanlar Anıtı olarak da bilinen Tugu Pahlawan, Surabaya için savaşan kahramanları anmak adına inşa edilmiştir. Hakkında bilinmeyenler ile dikkat çeken Surabaya’nın şehri temsil eden bir özelliği daha bulunmaktadır: Surabaya, Endonezya’nın tüm şehirleri arasında en temiz havaya sahip olan ve aynı zamanda en yeşil bölgesidir.

Sevdiklerinizle Paylaşın