Venedik’e Son Bakış: Ahlar Köprüsü

Önceki
Ahlar Köprüsü

Ahlar Köprüsü

Sonraki
43 dk'lık okuma
846 kişi okudu

Köprü,17. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olup mahkumların son kez meşhur Venedik manzarasına bakabilecekleri yer olarak hafızalara kazınmıştır. Tarihi köprünün hüzünlü geçmişi ismine yansımaktadır. Ahlar Köprüsü, “Bridge of Sighs” adıyla da bilinmektedir.

Ahlar Köprüsü, Venedik’te Büyük Kanal üzerinde Doge Sarayı’nı hapishaneye bağlamaktadır.

Kederli Ahlar Köprüsü’nün İç Çekişleri

Ahlar Köprüsü yerel halk tarafından “Ponte dei Sospiri” olarak adlandırılmaktadır. Köprüsü, Mimar Antonio Contin tarafından tasarlanmıştır. 1600-1603 yılları arasında “köprüler şehri” olarak da bilinen Venedik’te inşa edilmiştir. Köprü ünlü Doge Sarayı’ndan kanalın karşısındaki tarihi hapishaneye uzanmaktadır.

Venedik’te yargılanan mahkumlar, ilk olarak Doge Sarayı’nın altında bir yeraltı hapishanesinde tutulmuşlardır. Mahkum sayısı arttıkça bu alan, kanalın karşısında bulunan yeni hapishaneye doğru genişletilmiştir. Hemen sonra inşa edilen Ahlar Köprüsü’nün o dönemdeki kullanım amacı, mahkumları doğrudan hücrelerine nakletmek olmuştur. Hapishane hücrelerine veya infaza giden mahkumların son olarak bu köprüden geçtiği ve buradan Venedik’in mükemmel manzarasına son bir bakış attıkları bilinmektedir.

İsminin anlamı “ah çekmekten” veya “iç çekmekten” gelen Ahlar Köprüsü’nün hüzünlü geçmişi onu şiirlere, kitaplara konu etmiştir. Hapishanenin taş duvarları içindeki zor koşullar, soğuk ve nem, mahkumlar için çoğunlukla ölümle sonuçlanmıştır. Köprünün trajik hikayesi, ölüme giden yolda şehrin en güzel noktasından Venedik’e son bir iç çekişi betimlemektedir. Köprüye “Ahlar” ismi 19. yüzyılda Lord Byron tarafından verilmiştir.


Tarihi Ahlar Köprüsü’nün Mimarisi

Rönesans dönem esintilerinin hakim olduğu süslü Ahlar Köprüsü, muadillerinden farklı olarak kafes benzeri bir yapıya sahiptir; yani bir açık hava köprüsü değildir. Sadece iki küçük dikdörtgen pencerenin bulunduğu köprü gelen giden mahkumların yollarının kesişmemesi için ise yüksek taş duvarlı iki dar koridordan oluşmaktadır. Köprüde bulunan taşlı, tel örgülü ve az ışık geçiren iki pencere ise San Giorgio ve lagüne doğru açılmaktadır. Ayrıca köprü içinde başka hiçbir aydınlatma bulunmamaktadır.

Ahlar Köprüsü, 11 metre yüksekliğinde olup tek bir tane kemere sahiptir. Köprüde Barok mimari anlayışı görülmekte ve alt kemerinde 20 adet yüz figürü bulunmaktadır. Yüzlerin 10 tanesi korku ve üzüntüyü simgelerken, yalnızca biri gülmektedir. Köprünün Hırvatistan’da bulunan İstria taşından yapılmış detaylı tasarımları fazlasıyla dikkat çekmektedir. Bir çeşit kireç taşından yapılmış olan köprünün tam ortasında Doge Marino Grimani tarafından yaptırılmış bir aile arması göze çarpmaktadır.


Geçmişten Bugüne Ahlar Köprüsü

Günümüzde birçok taklidi yapılan Ahlar Köprüsü, yıllar geçse de popülerliğini hep korumuştur. Hatta köprünün mimarisi tarz olarak başka ülkeler tarafından da benimsenmiştir. Ahlar Köprüsü’nden esinlenerek yapılan Oxford, Chester, Cambridge, Pittsburgh ile İsveç, Almanya, İskoçya gibi şehir ve ülkelerde de kapalı köprüler bulunmaktadır.

Ahlar Köprüsü uzun yıllar boyunca kirlilik ve çürüme tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Köprünün bazı bölümlerinin dökülmeye başlamasından sonra yenileme çalışmalarının yapılmasına karar verilmiştir. Her yıl 12 milyondan fazla turistin akın ettiği Ahlar Köprüsü, yüksek maliyetli ve uzun süren restore işlemlerine tabi tutulmuştur. Yaklaşık 2,8 milyon euroya mâl olan restorasyonun, köprünün üzerine asılan göz alıcı reklam panolarından çıkarılmaya çalışılması ise halkın tepkisine yol açmıştır.

Geçmişten günümüze kadar gelen yerel bir inanışa göre de Ahlar Köprüsü’ne romantizm katan bir efsane doğmuştur. Köprünün altında gün batımında öpüşen çiftlerin aşklarının ölümsüz olacağına inanılmaktadır. Her yıl çok sayıda turistin görmek için sıraya girdiği ünlü köprü meraklılarını beklemektedir.

 

Nefes Kesen Venedik Manzarasına Son Bir Bakış

Köprünün 1 Kasım - 31 Mart tarihleri arasındaki sezonda ise kapanış saati 16.30’a çekilmektedir. Meşhur köprü Doge Sarayı ziyareti sırasında görülebilmektedir. Çünkü köprüye giriş yalnızca Doge Sarayı’ndan geçerek mümkün olmaktadır.

Ahlar Köprüsü, 1 Nisan - 31 Ekim tarihleri arasında 08.30-18.00 saatleri arasında açıktır.

Ahlar Köprüsü’ne giriş ücretleri 16 Euro’dur. 6-14 yaş arası çocuklar, 15-25 yaş arası öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, Venedik sakinleri, özel gereksinimli bireylerden ise herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Köprüye ideal ziyaret süresi ortalama 30 dakika olarak belirtilmiştir. Ahlar Köprüsü’nün en yoğun olduğu günler ise salı, cuma ve pazar olarak bilinmektedir.


Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.