Eşsiz Bir Tarihe Sahne Olan Selanik Hakkında Bilgiler

Selanik Hakkında

Selanik Hakkında

46 dk'lık okuma
400 kişi okudu

Selanik yani Thessaloniki, Yunanistan’ın ikinci büyük kentidir. Yunanistan’da bir bölge olan Makedonya’nın yönetim merkezidir. Balkanların en önemli limanına sahip olan Selanik, gece hayatıyla ünlü bir şehirdir. Yunanistan’da modanın da kalbinin attığı yer olan bu şehir, Atina’nın en büyük rakibidir.

Selanik ile ilgili bilgiler bunlarla sınırlı değildir. Selanik’te çok fazla antik kalıntı yoktur fakat Roma ve Bizans’a ait çok sayıda mimari eser bulunmaktadır. Hatta İskender’in babası Philip’in mezarının da içinde olduğu Vergina kalıntıları, Selanik’te bulunmaktadır.

Özellikle Roma ve Bizans tarihini merak edenler, Selanik hakkında her şey hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Bu nedenle şehre giden turist sayısı yadsınamayacak kadar fazladır. 2001 yılında Türkiye’den Amasya ile kardeş şehir ilan edilen Selanik’in bunun dışında da birçok ülkede kardeş şehri bulunmaktadır.

Tarihi kadar mutfak kültürüyle de göz dolduran Selanik, eşsiz deniz mahsulleri ve birbirinden lezzetli mezeleri ile turistleri kendine hayran bırakmaktadır. Ayrıca şehirde dünyaca ünlü Selanik Film Festivali yapılmaktadır. Bu festivale her yıl milyonlarca turist katılmaktadır. Sanat eserleri ve doğal güzellikleri ve muhteşem mutfağıyla Selanik, dünyada mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında yer almaktadır.

Selanik'in Tarihi

Selanik, Yunanistan’ın Makedonya Bölgesi’nin başkenti ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Şehrin kuruluşu, MÖ 316 yılında gerçekleşmiştir. Makedonya Kralı Cassender tarafından kurulan şehrin adını Büyük İskender’in üvey kız kardeşinden aldığı bilinmektedir. Helenistik dönemde, krallığın çok önemli bir şehri haline gelmiştir. MÖ 168 yılında Makedonya Krallığı’nın yıkılmasının ardından Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur.

Selanik, Bizans İmparatorluğu’nun Konstantinapolis’ten sonra ikinci en önemli şehri olmuştur. Bu nedenle de Bizans sanatı ve mimarisinin en güzel örnekleri, Selanik’te görülmektedir. 15. yüzyılda Nazi işgali sırasında İspanya’dan gönderilen Yahudilerin sürgün yeri olan Selanik, tarihin çok önemli olaylarına şahitlik etmiştir.

1913 yılında Yunanistan’ın bir parçası olan Selanik, tarih boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmasından dolayı çok önemli bir şehirdir. Bu nedenle sanat tarihi açısından çok değerli yapılara ve eserlere sahiptir. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Selanik, Türkler açısından da oldukça önemli bir şehirdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün doğduğu ev Selanik’te bulunmaktadır. Restore edilen ve müze olarak ziyaret edilen bu mütevazi ama Türk tarihi için önemli anılarla dolu ev, 2011 yılında Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından "Modern Anıt" olarak tescil edilmiştir.

Selanik Denilince İlk Akla Gelenler

Selanik’in en belirgin özellikleri arasında dikkat çeken şey, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin bu şehirde olmasıdır. Tüm dünyada en büyük liderler arasında gösterilen Atatürk’ün doğduğu ev, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Ayrıca, kordon boyu ve kaliteli tavernaları da Selanik denildiğinde ilk akla gelenler arasında yer almaktadır.

Selanik’in sembolü olan "White Tower" yani Beyaz Kule, Yunanistan’da hediyelik eşyalarda ve kartpostallarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Tarihi gün ışığına çıkaran Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemine ait birçok esere ev sahipliği yapan Arkeoloji Müzesi de dünyaca ünlü müzelerden bir tanesidir.

Zengin yemek kültürü ile Yunanistan’ın gastronomi başkenti olarak bilinen Selanik’te her yıl yapılan yemek festivali, bu anlamda kentin gelişmişliğini kanıtlar niteliktedir. Yine başka bir büyük organizasyon olan Street Mode Festivali ile dünyada büyük bir ses getiren tarihi şehre, her yıl bu etkinlikler sayesinde milyonlarca turist gelmektedir.

Selanik'e Gideceklere Tavsiyeler

Selanik’te birçok turistik yer ve mimari yapı birbirine çok yakın olduğundan, şehrin yürüyerek gezilmesi gerekmektedir. Mükemmel Selanik sokaklarında yürürken mutlaka Modiano ve Kapani pazarlarının da ziyaret edilmesi önerilmektedir. Selanik’in canlı mutfak sahnesi gibi görünen bu iki pazarda, renkli baharatlar, çeşit çeşit peynirler ve birbirinden güzel yerel atıştırmalıklar bulunmaktadır.

Selanik’in en büyüleyici mahallelerinden olan ve 1917 yılında yaşanan büyük yangından kurtulan Ano Poli’de Osmanlı evleri ve geleneksel tavernalarla dolu dar sokaklar, mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Selanik’e giden misafirlerin mutlaka bu geleneksel tavernalarda yapılan muhteşem eğlencelere katılması önerilmektedir. Muhteşem bir gece yaşatan bu tavernalar, geleneksel yemekleri ve mezeleri ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

Selanik, genel olarak güvenli bir şehirdir. Fakat yine de ziyarete giden misafirlerin özellikle kalabalık caddelerde çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Şehirde oldukça hesaplı restoranlarda bulunmaktadır. Ancak ziyaretçilerin yemek yemeden önce mutlaka bir fiyat araştırması yapmaları tavsiye edilmektedir. Turistlere karşı inanılmaz misafirperver olan yerel halk, inanılmaz derecede yardımsever ve sıcakkanlıdır.

Selanik'e Giderken Alınması Gerekenler

Selanik turu esnasında uzun süreli yürüyüşler yapılacağından dolayı, gelecek misafirlerin yanlarına mutlaka rahat bir yürüyüş ayakkabısı almaları önerilmektedir. Rahat bir yürüyüş ayakkabısı misafirlerin bu tatilden daha fazla keyif almasını sağlayacaktır. Ayrıca, hafif ve taşıması kolay bir çanta da Selanik gezisinin olmazsa olmazlarındandır. Selanik turunu daha keyifli hale getirecek diğer unsur ise şehrin bir sokak haritasına sahip olmaktır.

Sokak haritası, şehrin rahatça gezilmesi ve ayrıntıların kaçılmaması adına çok önemlidir.

Bahar ve yaz aylarında gideceklerin mutlaka Selanik’in muhteşem denizine girmeleri için mayolarını ve güneş kremlerini getirmeleri tavsiye edilmektedir. Ege Denizi’nde bulunan Selanik, muhteşem denizi ve plajları ile gelenleri adeta büyülemektedir. Mevsime uygun kıyafetlerin seçilmesi de diğer önemli kriterdir. Bahar ve yaz aylarında dahi olsa, gideceklerin yanlarında mutlaka bir şal getirmeleri önerilmektedir. Yaz akşamlarında bile Selanik, oldukça serin olabilmektedir.

Selanik Hakkında İlginç Bilgiler

Selanik hakkında bilinmeyenler, bilinenlerden daha fazladır. Şehrin ismi, Büyük İskender’in üvey kız kardeşi olan Thessalonike’tan aldığı bilinmektedir. Antik Yunan mitolojisinde ‘’Tanrıların Evi’’ olarak bilinen Olimpos Dağı, 80 km uzaklıkta olmasına rağmen, açık bir günde Selanik’te Thermaikos Körfezi’nden görülebilmektedir.

Selanik, MS 50-51 yılında Hristiyanlığın vaaz edildiği ilk yerlerden biridir. Ayrıca, yüzyıllar sonra Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığı resmi dini olarak kabul ettiği yerdir. Yunan alfabesine dayanan Kiril Alfabesi’nin yaratıldığı yer de Selanik’tir. Günümüzde Kiril Alfabesi, Slav dillerinin çoğunun alfabesi olarak kullanılmaktadır.

Selanik’in sembolü olan Beyaz Kule, Türkler arasında Kanlı Kule olarak bilinmektedir. Bunun nedeni de bu kulenin yüzyıllar boyunca işkence ve infazlar için kullanılmış olmasıdır. 15. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından yapılan kule, Aslanlı Kule, Kalamarya Kalesi ve Yeniçeri Kulesi olarak da bilinmektedir. 1917’de Büyük Selanik Yangını ile şehrin büyük bir bölümü yanmış ve yaklaşık 72.500 insan evsiz kalmıştır. Yangının ardından Selanik, Avrupa planına göre tekrar inşa edilmiştir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.