Köklü Tarihi İle Bir Yunan Adası: Kastellorizo

Önceki
Kastellorizo Adası

Kastellorizo Adası

Sonraki
28 dk'lık okuma
412 kişi okudu

Kastellorizo adıyla halk arasında bilinen Kızılhisar veya Meis Adası Yunanistan kara topraklarına dahil olan On İki Ada’nın bir parçasıdır. Kızılhisar Adası’nın asıl ismi Meis Adası, Yunanca adı ise Megisi’dir. Rengarenk evleri ve diğer yapıları ile görenleri bir kartpostalda hissettiren adanın tüm yapıları tamamen tarihidir. Adanın yapısının bozulmaması için büyük bir özen ve zahmetle korunan ada diğer en yakın Yunan adasına 124 kilometre mesafededir. Şaşırtıcı bir biçimde Antalya’nın Kaş ilçesine ise neredeyse iki kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır. Yine de sevimli adada tamamen Yunan kültürü yaşatılmaktadır ve ziyaretçiler de bunu son derecede hissetmektedir. Yeşilin ve mavinin pastel renklerde boyanmış cıvıltılı adayla buluşması adeta bir ressamın elinden çıkmış gibidir. Oldukça küçük ve sevimli bir ada olan Kastellorizo’nun her noktası mutlaka görülmeye değerdir.

Kastellorizo’nun Kültür Dolu Tarihi

Kastellorizo 1512 yılında kısa aralıklar dışında uzun bir süre Osmanlı toprağı dahilinde yer almıştır. 1915 yılına gelindiğinde ise Fransızların işgaline uğrayan ada 1923 yılına değin Fransa topraklarına dahil edilmiştir. 1923 yılında gerçekleşen Lozan Antlaşmasıyla birlikte sevimli ada İtalyanlara verilmiştir. Bunu takip eden süreçte İkinci Dünya Savaşıyla birlikte ada İngiltere’nin denetimi altına girmiştir. Son olarak uzun ve sancılı bir dönemin ardından Meis Adası, 1947 yılında Yunanistan’a verilmiştir.

Kastellorizo’nun nüfusu 1900’lü yıllarda 10.000’nin üstündeyken bugün yaklaşık olarak 500 kişiden oluşmaktadır. Yaz aylarında ise ada nüfusu bu sayının iki ya da üç katına çıkmaktadır. Çünkü yine 1900’lü yıllarda yerli halk genel olarak Avustralya’ya göç etmiştir. Yaz aylarında ise geçmişte göç etmiş olan halk tatil için Meis Adası’na gelmektedir. Bu yüzden burada Avustralya bayraklarını görmek mümkündür.

Rengarenk Kastellorizo Adası’nda Yapılması Gerekenler

Kastellorizo’nun yerleşim yeri yalnızca Kaş ilçesine bakan kuzey yönüdür. Adanın geri kalan kısmı ise kayalık ve ormandan oluşmaktadır. Bu küçük yerleşim bölgesinde ise dolu dolu kültür ve tarih yer almaktadır.

Klasik Rum mimarisinin yansıtıldığı adadaki yapılar üzerinde pastel tonlardaki renkler kullanılmıştır. Bununla birlikte sokakları denize açılan adanın Arnavut kaldırımlı taş sokaklarında yürüyerek adayı keşfetmek, burada yapılması gereken en huzur verici etkinliklerden bir tanesidir. Ayrıca denizin hemen yanında yer alan yapıların önünde bulunan kafelerde de deniz manzarasının ve huzur verici atmosferin tadını çıkarmak mümkündür. Beyaz, mavi renklerde boyanmış tahta sandalye ve masaları kadraja alarak fotoğraf çekinmek bu huzur verici geziyi tescillemektedir.

Meis Adası’ıda yapılması gerekenlerden bir tanesi buranın ruhunu ve atmosferini hissetmek için liman boyunca yürüyüş yapmaktır. Bunun yanı sıra 12 restoran, 4 kafe-bar, 1 pastane ve 6 konaklama yeri bulunan küçük adada yan yana dizili olan tavernalardan bir tanesinde keyif yapılması mutlaka önerilen tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Kastellorizo’da Görülmesi Gereken Yerler

Kastellorizo Adası’nda yer alan 1755 yılında inşa edilmiş olan camii Yunan kültürü ile harman olmuş bir yapıdır. Kubbesi pastel kırmızı renkte boyanmış olan dikkat çekici bir görünüme sahip olan camii Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Oldukça sade bir yapıya sahip olan bu yapı boyanan renklerle birlikte özdeşleştirilmiş ve güzel bir görünüm elde edilmiştir. Günümüzde etnografya müzesi olarak işlev gören camii mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret etmek Yunan kültürüyle Osmanlı kültürünün özdeşleşmesini görmeyi ve tarih açısından farklı bir bakış açısı kazanımını sağlamaktadır. Ayrıca bu durum Kastellorizo gezisini de farklı bir boyuta taşıyabilmeyi sağlamaktadır.

Meis Adası’nda ziyaret edilmesi gereken bir başka mekan ise St. George of the Mountain Manastırı’dır. Buraya ulaşmak için adanın merkezinde bulunan 400 basamaklı merdiveni çıkmak gerekmektedir. Ancak bu manastıra bir taksiyle de gitmek mümkündür. Yine de gezinin tadını çıkarmak için ziyaretçiler, genel olarak merdivenleri, dinlenerek ve eşsiz manzaranın fotoğrafını çekerek çıkmayı tercih etmektedir. Varış yerine ulaşıldığında ise manastırın yanı sıra burada adayı kuşbakışı görmek ve tüm bu yorgunluğun tadını çıkarmak mümkündür.

Kastellorizo’da en çok ilgi çeken yerlerden bir tanesi adanın limanında bulunan kilisedir. Beyaz renkteki sade bir görünüme sahip olan kilise, günümüzde bu işlevi görmemektedir. Kiliseyi Alexandros adında bir heykeltraş uzun bir süre önce burada yaşamaya başlamış ve kiliseyi desenlendirerek biçimlendirmiştir. Ayrıca Alexandros farklı eserler yaparak kilisenin içerisine bir sergi de açmıştır. Burayı ziyaret eden turistler, Alexandros’un yaşam alanıyla birlikte bir sergiyi de görme fırsatı yakalamaktadır.

Meis Adası’nda bulunan tarih hakkında birtakım bulgular görmek için ise MÖ 4. yüzyılda yapılmış olan Likya Mezarlığı’nı ve tarihi Meis Kalesi’ni ziyaret etmek mümkündür. Bunun yanı sıra adada mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Mavi Mağara’dır. Küçük tekneler eşliğinde gidilen mağaranın dikkat çekici özelliği güneş ışınlarının doğru açıdan yansıması sonucu oluşan ve duvarlarına yansıyan mavi renktir. Mağaranın dar girişinden geçtikten sonra ulaşılan manzara, adeta kendine hayran bırakmaktadır. Bu manzarayı görmekle beraber burada yüzülebilmektedir.

Mavinin En Güzel Tonunun Yer Aldığı Meis Adası’nda Yüzülecek Yerler

Meis Adası’nın sahip olduğu Akdeniz suları burada genel olarak sakin ve çarşaf gibidir. Yalnızca öğleden sonra saat 14.00 civarlarında rüzgarın oluşturduğu hafif dalgalar deniz keyfine ayrı bir renk katmaktadır.

Adadan hiç uzaklaşmadan denizde yüzmek isteyen ziyaretçiler için bir seçenek olan tarihi müze camiinin önünde bulunan şezlonglar tercih edilebilmektedir. Buradaki şezlonglar saat belirlenmeksizin 3 euro olarak ücretlendirilmiştir.

Meis Adası’nın hemen yanında bulunan Aya Yorgi Koyu deniz keyfi yapmak isteyen ziyaretçiler için bir başka seçenek sunmaktadır. Şezlong fiyatları yine 3 euro olan koya ulaşmak için deniz taksi tercih edilebilmektedir. Bununla birlikte Aya Yorgi Koyu’nda serinlemek için içecek alınabilecek bir tavernada yer almaktadır.

Rengarenk yapıları ve Yunan kültürünü iliklere kadar yaşatan bu küçük adayı ziyaret etmek için önerilen süre yaklaşık olarak 5 saattir. Bunun yanı sıra Akdeniz ikliminin hakim olduğu Meis Adası’nda kış mevsimi dahi ılık geçmektedir. Bu yüzden yılın her ayı farklı bir güzelliğe sahip olan ada yılın her dönemi ziyaret edilebilmektedir. 

Yine de sevimli ada yaz mevsiminde genel olarak tatil dolayısıyla bu dönemde daha fazla ziyaretçi ağırlamaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.