Yunanistan’daki Uçan Şehir: Meteora

Önceki
Meteora

Meteora

Sonraki
47 dk'lık okuma
652 kişi okudu

“Uçan Şehir” olarak da bilinen Meteora, Yunanistan’ın Kalambaka kasabasının sınırları içerisinde yer alan kayalık bir bölgedir. Bölge; binlerce yıllık geçmişi, nefes kesici manzarası, jeopolitik yapısı ve mimari eserleri ile görenlerin gözlerini kamaştırmaktadır. Doğal ve beşeri unsurları ile dikkat çeken Meteora’nın tamamı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.

Meteora’nın Köklü Tarihi ve Jeolojik Yapısı

Meteora, birbirinden dik yamaçları ve zirvelerinin yanı sıra insanlığın kullandığı ilk mağaraları, alabildiğine yüksek kayalıkları ve mimari yapıları ile dikkat çekmektedir. Bölgede, 400 metreden yüksek olan 100’den fazla kaya sütunu bulunmaktadır. Bu sütunların kumtaşı gibi yumuşak malzemelerden oluştuğu bilinmektedir.

Sözlük anlamı “havada asılı kalan” olan Meteora, bir yanı uçurum bir yanı ise geniş vadilerle kaplı bir alandır. Bölgedeki ilk yerleşik yaşam 130 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Doğa harikası olan bölgenin tarihinin binlerce yıl önce başladığı düşünüldüğünde, geçmişinin mitolojik çağ dönemine kadar uzandığı görülmektedir.

Yunan mitlerinde ya da Antik Yunan literatüründe Meteora’yı bulmak mümkün değildir. Fakat, yapılan araştırmalar Neolitik Çağda bölgede yaşamın olduğunu kanıtlamıştır. MÖ 9. yüzyılda ise keşişler inzivaya çekilmek için Meteora’daki kayaların oyuk ve yarıklarında yaşamaya başlamıştır.

Ulaşımın son derece zor olduğu Meteora bölgesindeki yapıların, Osmanlı Devleti’nin istilalarından korunmak için inşa edildiği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra keşişlerin inzivaya çekilmesi, düşüncelerini tecrit etmesi ve daha soyut bir yaşam sürmesi için de inşa edilmiş olabileceği sanılmaktadır. Ancak bölgedeki yerleşim yerlerinin nasıl inşa edildiği halen tartışılmaktadır.

Meteora’da Bulunan Tarihi Manastırlar

Meteora’da bulunan doğal sütunların üzerine çok sayıda Ortodoks Kilisesi ve 24 adet manastır inşa edilmiştir. Ancak, yapılardan yalnızca 6 tanesi günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. Bu yapılar; Büyük Meteora, Varlaam, Roussanou, Aziz Nicholas Anapausas, Aziz Stephen ve Holy Trinity manastırlarıdır.

Manastırların içi canlı renklere sahip göz kamaştırıcı duvar freskleri, çeşitli kalıntılar ve keşişler tarafından yapılan eserler ile doludur. Günümüzde manastırlarda 50 rahibe ve 17 keşiş ikâmet etmektedir. Manastırlar halen ibadet için kullanıldığı gibi turistik amaçlı da ziyaret edilebilmektedir.

Meteora bölgesinde ziyaret edilebilecek manastırların her birinin farklı özellikleri vardır. O özellikler şu şekildedir;

  • Büyük Meteora, bölgede bulunan en büyük manastırdır. Yapının 14. yüzyılın ortalarına doğru inşa edildiği düşünülmektedir. Manastır, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
  • Varlaam ise bölgedeki en büyük ikinci manastırdır. 14. yüzyılda inşa edilen manastır, All Saints’e adanmış olan büyük bir kubbe ile çevrilidir.
  • Roussanou Manastırı 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde manastırda rahibeler ikâmet etmektedir.
  • Aziz Nicholas Anapausas Manastırı da 16. yüzyılda inşa edilmiştir. Günümüzde bu manastırda keşişlerin ikâmet ettiği bilinmektedir.
  • 16. yüzyılda inşa edilen Aziz Stephen Manastırı ise içerisinde küçük bir kiliseyi barındırmaktadır.
  • Holy Trinity Manastırı 13. yüzyılda inşa edilmiş olmasına rağmen yapıyı yenileme ve restorasyon çalışmaları sonraki yüzyıllarda devam etmiştir. Günümüzde manastır, keşişlere ev sahipliği yapmaktadır.

Meteora’yı Ziyaret Etmenin Yolları

Kireç taşından oluşmuş kayalıklar Meteora bölgesine gelen ziyaretçilere pek çok imkan sunmaktadır. Bölgeyi keşfetmek isteyenler, dağların eteklerinden başlayacakları yürüyüş rotalarına dev kayalıklara ve vadilere tırmanarak devam edebilmektedir. Tepede bulunan manastırlara yürümek hem bölgenin doğasını keşfetmek hem de tarihe tanıklık etmek için muhteşem bir deneyimdir.

Meteora’da pek çok kaya tırmanış noktası bulunsada dağcılar ve keşişler aralarında bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşmaya göre manastırların mahremiyetini korumak için yapıların bulunduğu kayalıklar tırmanma noktalardan muaf tutulmuştur. Dolayısıyla, manastırları ziyaret etmek isteyen kişiler; yalnızca oyma merdivenleri kullanabilmektedir. Fakat, dileyen ziyaretçiler manastırların olmadığı kayalıklarda tırmanma deneyimini yaşayabilmektedir.

Meteora’nın Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Meteora bölgesine girişler tamamen ücretsizdir. Fakat, bölgede bulunan manastırların her biri için ziyaretçilerin 3 euro ödeme yapmaları gerekmektedir.

Meteora’da bulunan manastırların ziyaret saatleri mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Manastırların 1 Nisan ve 3 Ekim arasındaki ziyaret saatleri şu şekildedir;

  • Büyük Meteora Manastırı: 09.30-15.00 (Salı günleri ziyarete kapalı)
  • Varlaam Manastırı: 09.00-16.00 (Cuma günleri ziyarete kapalı)
  • Holy Trinity Manastırı: 09.00-17.00 (Perşembe günleri ziyarete kapalı)
  • Aziz Nicholas Anapausas Manastırı: 09.00-17.00 (Pazar günleri 09.30-17.00)
  • Aziz Stephen Manastırı: 09.30-13.30, 15.30-17.30 (Pazartesi günleri kapalı)
  • Rousanou Manastırı: 10.00-16.00 (Çarşamba günleri kapalı)

Manastırların 1 Kasım ve 31 Mart tarihleri arasındaki ziyaret saatleri ise şu şekildedir;

  • Büyük Meteora Manastırı: 09.00-14.00 (Salı, çarşamba ve perşembe günleri ziyarete kapalı)
  • Varlaam Manastırı: 09.00-15.00 (Perşembe ve cuma günleri ziyarete kapalı)
  • Holy Trinity Manastırı: 10.00-16.00 (Perşembe günleri ziyarete kapalı)
  • Aziz Nicholas Anapausas Manastırı: 09.00-16.00 (Pazar günleri 09.30-16.00)
  • Aziz Stephen Manastırı: 09.30-13.00, 15.00-17.00 (Pazartesi günleri kapalı)
  • Rousanou Manastırı: 00.09-14.00 (Çarşamba günleri kapalı)
Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.