Yeni Kaledonya Tarih ve Kimlik Mücadelesi: Tjibaou Kültür Merkezi

Önceki
Tjibaou Kültür Merkezi

Tjibaou Kültür Merkezi

Sonraki
17 dk'lık okuma
254 kişi okudu

Yeni Kaledonya’nın Noumea kentinde bulunan Tjibaou Kültür Merkezi, 1998 yılında Yeni Kaledonya siyasi lideri Jean-Marie Tjibaou anısına inşa edilmiştir. 1989 yılında bir suikast sırasında öldürülen Jean-Marie Tjibaou’nun Yeni Kaledonya bağımsızlık mücadelesi sırasında söylediği “Geleneksele dönmek bir rüyadır. Hiçbir halk bu aşamaya erişemedi. Bir kimlik ve bir model bulmak için arayış, inanıyorum ki önümüzde... Kimliğimiz ise istikbalimizdedir.” sözleri, Tjibaou Kültür Merkezi’nin tasarımına öncülük etmiştir. Böylece tasarımda yerel yapı geleneği ve uzmanlığı kullanılarak geleneksel ve modern izler taşıyan bir kültür merkez kurulmuştur. Projenin gerçekleştirilmesinin asıl amacı olarak kabul edilen Kanak kültürünün anlaşılması hedefi, bölgenin kimliğini yaymak için önemli bir adım olmuştur. Yapının doğa odaklı bir proje olması, ayrıca iki ana amacı yerine getirmektedir. Bunlar Kanak’ın mimari yeteneklerini temsil edecek düzeyde olması ve modern yapının üretiminde geleneksel malzemenin kullanılmasıdır. Tjibaou Kültür Merkezi, kompleks yapıdaki özellikleriyle birlikte turistler için bölgedeki en ilgi çekici yerlerden biri olmaktadır.

Tjibaou Kültür Merkezi Tarihi, Mimarisi ve İmkânları Hakkında Bilgi

Tjibaou Kültür Merkezi, Avustralya’nın doğu kesiminde, hâlâ Fransız toprağı olan Yeni Kaledonya’da yer almaktadır. Fransız yönetim şekli, bu kültür merkezinin kurulmasını tetikleyen en önemli etmenlerden biri olmuştur. Yönetime karşı uzun bir dönem bölgede bağımsızlık mücadelesi veren Kanaklar, dilsel ve sanatsal miraslarını devam ettirebilmek için bir kültür merkezi kurmayı amaçlamış ve Tjibaou Kültür Merkezi’ni kurmuşlardır. Binanın arka kısmında salı ve perşembe günleri 14.30’da gerçekleştirilen geleneksel Kanak dansları da bu mücadelelerden biridir. Fransız Hükümet anlayışına bir başkaldırı olarak görülen Tjibaou Kültür Merkezi, muazzam mimarisi ve sanatsal yönüyle de oldukça dikkat çekicidir.

Tjibaou Kültür Merkezi, 8550 metrekarelik bir alana kurulmuştur. Tasarımın gelişimi sırasında mimar Renzo Piano, binanın tamamını bir “ruh” kavramı olarak göstermeyi amaçlamıştır. Bu nedenle kullanılan malzemelere ve doğa birleşiminin en iyi şekilde yansıtıldığı bir yapı olmasına özen gösterilmiştir. Binanın yapımı sırasında cam, farklı ışık teknolojileri, alüminyum, çelik gibi modern malzemeler kullanılmıştır. Bu şekilde kültür merkezi hem yapı malzemeleri hem bina şekli hem de doğal peyzaj kullanımıyla Kanak kimliğini yansıtan bir mekân özelliğini kazanmıştır.

Kompleks yapıdaki Tjibaou Kültür Merkezi; kulübelere, küçük pavyonlara ve ağaçlık alanlara sahiptir. Bina içerisinde kütüphane, konferans alanları ve araştırma odaları bulunmaktadır. Seriler halinde bulunan kulübelerde ise müzik, resim, heykel, sergi, dans ve atölye alanları mevcuttur. Birbirinden farklı seçeneklerle donatılan Tjibaou Kültür Merkezi, çeşitli ve yoğun florasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Yapı ve çevresi, kültür faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir yer olmasının yanı sıra huzur veren atmosferiyle de pek çok turistin ilgisini çekmektedir.

Tjibaou Kültür Merkezi Giriş Ücretleri, Ziyaret Saatleri ve Tavsiyeler

Tjibaou Kültür Merkezini ziyaret etmek için yetişkinlerin 1000 XPF ücret ödemeleri gerekmektedir. 18 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü için ise bu ücret 500 XPF olarak belirlenmiştir.

Pazartesi günleri kapalı olan Tjibaou Kültür Merkezi, haftanın diğer günlerinde 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 

Ziyaretçilerin bu cazibe merkezini daha rahat gezebilmeleri için ise merkezin yoğun olmadığı günlerin ve saatlerin tercih edilmesi önerilmektedir. Bu bağlamda ise salı, çarşamba ve perşembe günleri 09.00- 15.00 saatleri arasında Tjibaou Kültür Merkezini gezmek için son derece uygundur. Kültür merkezinin tamamının görülebilmesi için ayrılması önerilen süre ise 2- 3 saat arasında değişmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yeni Kaledonya Vizesi

Yeni Kaledonya seyahati için konsolosluk, büyükelçilik ya da yetkilendirilen müracaat merkezlerine Schengen vizesi başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Türkiye’de diplomatik temsilcilikleri bulunmayan Yeni Kaledonya’nın vize işlemleri Fransa konsolosluk ve büyükelçilikleri tarafından yürütülmektedir. Başvuru belgeleri noter onaylı ve yeminli tercüme ile Fransızcaya çevrilerek ibraz edilmelidir.