Tayland’daki Devasa Buda Evi Wat Pho Tapınağı

Wat Pho Tapınağı

Wat Pho Tapınağı

19 dk'lık okuma
430 kişi okudu

Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı) ya da diğer adıyla Wat Phra Chetuphon, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yer alan en ünlü tapınaklar arasında bulunmaktadır. Bangkok’u ziyaret eden tüm turistlerin mutlaka görmesi gereken tapınaklar arasında gösterilen Wat Pho, altın varak kaplı 46 metre uzunluğundaki dev Buda heykeli ile ün kazanmıştır. Özellikle ilk defa tapınağı ziyaret edenler, devasa boyutlardaki heykeli görünce etkilenmektedir. Özellikleriyle eşsiz bir yapı olduğunu kanıtlamayı başaran Wat Pho, 2008 yılında UNESCO listesine alınmıştır.

Wat Pho Ziyaretçilerine Neler Sunuyor?

Budist tapınağı kompleksi olarak tanımlanan Wat Pho’da ana tapınak bölgesinin dışında 4 farklı şapel bulunmaktadır. Bu nedenle büyük bir avlu dahil olmak üzere geniş bir alan üzerine inşa edilmiş olan Wat Pho, 16. yüzyıla tarihlendirilmektedir. Wat Pho’yu özel kılan en önemli detaylardan birisi Tayland’da sadece kraliyet üyelerine hizmet veren 6 tapınaktan birisi olmasıdır. Eski tapınağın yapım tarihi ve kurucusu bilinmemekle birlikte, Kral Phetracha (1688-1703) döneminde inşa edildiği veya genişletildiği düşünülmektedir. Tapınakla ilgili bilinen en eski kaynaklarda yapının 1782’de yenilendiği ve büyük ölçüde yeniden inşa edildiği belirtilmektedir. Kral Rama tarafından verilen emir ile birlikte onarılan Wat Pho, bu tarih itibariyle aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1801 ve 1832 yılında ise büyük oranda zarar gören tapınak, restore edilmiş, sınırları genişletilmiştir. Yapılan eklemeler ile birlikte günümüzdeki halini alan Wat Pho, 80 bin m² alanı kaplamaktadır.

Dev buda heykeli ve ibadet alanlarıyla birlikte tarihi bir yapı olan Wat Pho, merkezi bir yerde olması sayesinde şehre gelen herkesin ziyaret ettiği bir yer olmaktadır.

Büyük Saray’a 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan tarihi tapınak, çok büyüktür ve gezilmesi için 3-4 saatlik bir sürenin ayrılması gerekmektedir. Tapınakta tüm ziyaretçilerin dikkatini çeken kuşkusuz dev buda heykeli olmaktadır. 15 metre boyunda, 46 metre uzunluğunda olan heykelin sadece ayak bölgesi dahi 5 metre uzunlukta yapılmıştır. Yatar pozisyondaki buda heykeli, binanın içerisine sıkışmış bir izlenim yaratmaktadır. Dev heykel, 1832 yılında III. Rama tarafından yaptırılmıştır. Yapı içerisinde 394 yaldızlı buda resmi de dikkat çekmektedir. Tapınak olmasına karşın sanatsal eserlerle donatılan Wat Pho’nun bahçesinde dahi seramik çömlekler içerisinde çiçeklere, renkli çinilere yer verilmiştir. 1.000’den fazla Buda resmine ev sahipliği yapan Wat Pho, bu zenginliğini Kral Rama sayesinde kazanmıştır. Kral I. Rama’nın emriyle birlikte Ayutthaya ve Sukhothai gibi terk edilmiş tapınaklardan getirilen eserler, Wat Pho’nun zengin bir arşive sahip olmasını sağlamıştır.

Tapınak, geleneksel Tay masajı yaptırmak için de tercih edilmektedir. Bu özelliği, tapınağın “Tayland’ın Masaj Okulu” olarak kabul edilmesini sağlamıştır. 1955 yılında resmi okul statüsünü de alan tapınak, hem masaj hizmetinin verilmesini hem de masaj alanında kendisini geliştirmek isteyen öğrencilere eğitim imkanı sunmaktadır. Tapınağın masaj ve tıbbi merkez olarak kabul edilmesinde ise tapınak kompleksinin etrafındaki binalara yerleştirilen 60 farklı yazılı tablet etkili olmuştur. Tabletlerde masaj ve masajın insan sağlığı üzerindeki etkilerine vurgu yapılmaktadır. Ayrıca tıbbi pek çok farklı bilgi ve resimlerin yer aldığı kaynaklar, önceki dönemlerde de yapının benzer işlevlerde kullanıldığını göstermektedir. Bu durum bir gelenek olarak günümüzde de karşılık bulmuştur.

Wat Pho Ziyareti Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Wat Pho ziyaretlerinde ayakkabıların çıkarılması gerekmektedir. Ayakkabı ile tapınağa girilmesi, saygısızlık olarak kabul edilmektedir. Wat Pho her gün saat 08.30 ile 18.30 arasında ziyaret edilebilmektedir. Masaj hizmeti ise 18.00 itibariyle sonlanmaktadır. Masaj yaptırmak isteyenlerin planlamalarını buna göre yapması önerilmektedir.

Maharat Yolu üzerinde bulunan Wat Pho’ya araçlarıyla gelmek isteyenler otopark hizmetinden yararlanabilmektedir.

Girişlerde 200 baht giriş ücreti alınmaktadır. Ayrıca salon girişinde yer alan bağış kutusuna da bozuk para atılması önerilmektedir. Masaj gibi ek hizmetlerden yararlanmak isteyenlerin alacağı hizmete göre ödeme yapması gerekmektedir. Ayrıca masaj hizmeti, ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanmaktadır. Beklemek istemeyen ziyaretçilerin gelmeden önce rezervasyon yaptırması önerilmektedir. Ziyaretlerde omuzlar ve diz üstünde kalan bölgelerin kapalı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın