Sırp Tarihinin Çarpıcı Simgesi: Kelle Kulesi

Önceki
Kelle Kulesi

Kelle Kulesi

Sonraki
139 dk'lık okuma
1814 kişi okudu
Popüler Niş Turları

Kelle Kulesi, Sırbistan’ın Niş yakınlarında bulunan bir kuledir. Kelle Kulesi, Hurşid Paşa tarafından ayaklanmalara karşı 1809 yılında yaptırılmıştır. Kelle Kulesi’nin hikayesi bir filmden alıntı olabilecek kadar dehşet dolu ve gerçeğe uzaktır. Hikâye dinleyenleri hem ürküten hem de meraklandıran bir tarzdadır. Kelle Kulesi, bu tarihi ve hikayesi ile pek çok ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Kuleyi her yıl 30.000’den fazla kişi ziyaret etmektedir. Kelle Kulesi’nin dünyada eşi benzeri yoktur, bu bağlamda da çok değerli görülmektedir.

Kelle Kulesi’nin Tarihi

Kelle Kulesi tarihi açıdan oldukça değerlidir. Eski uygarlık geleneklerinde bir kralın, öldürdüğü düşmanları sergilemesi önemli bir güç gösteri olarak kabul edilmiştir.

Ölen isyancıların cesetlerini alarak parçalamış ve bu cesetlerin kafalarından bir kule yapmıştır. Böylece Sırpların kendisinden korkarak bir daha isyan çıkarmayacağını düşünmüştür. Fakat ikinci Sırp isyanında bunun işe yaramadığı fark edilmiştir. Kelle Kulesi, Sırplara yapılan bu dehşeti ziyaretçilerine en çarpıcı şekilde göstermektedir. Günümüzde Sırp halkı için Kelle Kulesi büyük önem taşımaktadır.

Kelle Kulesi de bu geleneği açıkça gözler önüne seren bir yapıdır. Sırbistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’na ait olduğu zamanlarda, halk içinde karşı Sırp gruplar türemiştir. 1809 yılında bu Sırp gruplar imparatorluğa karşı ilk ayaklanmayı başlatmıştır. İsyancıların sayısı az olsa da stratejik olarak üstün oldukları Niş şehrindedirler. Bunun üzerine Hurşid Paşa, 36.000 kişilik Türk ordusunu, Sırp isyancılarının üzerine yollamıştır. İsyancıların başında Stevan Sindelic’in bulunduğu bilinmektedir. Sindelic ne kaçmayı ne ölmeyi savunmuştur, bir fıçı barutu ateşe vererek hem askerlerin hem de tüm isyancıların ölmesine sebep olmuştur. Hurşid Paşa bu durum karşısında çok öfkelenmiş ve Sırp isyancılara karşı bir ders vermek istemiştir.

Kelle Kulesi’nin Dehşet Dolu Mimarisi

Hurşid Paşa kaybettiği onca asker karşısında çok sinirlenmiş ve Sırp isyancılara ibret olması için bu kuleyi yaptırmıştır.

Kelle Kulesi’nde toplamda 952 kafatası bulunmaktadır.

Kelle Kulesi, 15 fit yükseklikte ve 13 fit genişliğindedir. Kulenin her yanında kafatasları bulunmaktadır. Kule, 56 sırada 17 kafatasının sergileneceği şekilde tasarlanmıştır. Sırp isyancıların komutanı olan Stevan Sindelic’e ait olan kafatası ise Kelle Kulesi’nin en tepesine konulmuştur. 1815 yılında gerçekleşen ikinci Sırp ayaklanmasında, Sırplar bağımsızlığını kazanmıştır. Bu süreçten sonra ölenlerin ailelerinden bazıları cenaze töreni için kafataslarını almıştır. Bundan dolayı günümüzde Kelle Kulesi’nde sadece 58 tane kafatası kalmıştır.

Kelle Kulesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Kelle Kulesi’nin bu eşsiz tarihi her kesimden ziyaretçinin dikkatini çekmektedir. Kan dondurucu bir hikâyeye sahip olsa da her yıl milyonlarca kişi Kelle Kulesi’ni görebilmek için Sırbistan’a gitmektedir. Kelle Kulesi, Sırp tarihini ve isyanlarını ziyaretçilerine en çarpıcı şekilde sunmaktadır.

Kelle Kulesi, kışın ziyaret etmek isteyenler için hafta içleri 09.00 ile 16.00 hafta sonları ise 10.00 ile 14.00 arasında hizmet vermektedir. Yazın ise hafta içleri 08.00 ile 20.00 arasında açıkken, hafta sonları ise kapalıdır.

Kelle Kulesi’ni görebilmek için ödenmesi gereken kişi başı tutar 130 dinardır.

Sevdiklerinizle Paylaşın