Portekiz’in Yedi Harikası’ndan Biri: Belem Kulesi

Önceki
Belem Kulesi

Belem Kulesi

Sonraki
73 dk'lık okuma
925 kişi okudu

Belem Kulesi, Portekiz’in başkenti Lizbon’da yer almaktadır. Kule, ilk olarak Lizbon’u savunma amacı ile inşa edilse de yıllar içinde gümrük merkezine dönüştürülmüştür. Mimar ve Heykeltıraş Francisco de Arruda tarafından tasarlanan kule, 1514-1520 yılları arasında Manuelino mimarisi ile inşa edilmiştir. Yapı, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak sınıflandırılmıştır. Lizbon’un ikonik yapılarından biri olan Belem Kulesi, her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır.

Belem Kulesi’nin Tarihi

Portekiz’in başkenti Lizbon’da yer alan ünlü Belem Kulesi, Kral Manuel döneminde 1514-1520 yılları arasında inşa edilmiştir. Mimar ve Heykeltıraş Francisco de Arruda tarafından tasarlanan kule, Manuelino mimarisinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kule, şehri koruma amacı ile inşa edilmiş ve Portekizli kaşifler için bir sığınak olarak kullanılmıştır. Yıllar sonra ise kule, gümrük merkezine dönüştürülmüştür.

1940 yıllarında Maliye Bakanlığı tarafından kaleyi korumak adına çalışmalar başlatılmıştır.

1953 yılında kule yerel kıyı şeridi ile bütünleştirilmiştir. 1983 yılında ise kule, Avrupa Sanat, Bilim ve Kültür Sergisine ev sahipliği yapmıştır. Belem Kulesi ve yakınında yer alan Jeronimos Manastırı ile birlikte 1983’ten beri UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmektedir. 1997-1998 yılları arasında tam bir restorasyon geçirmiş ve halka açılmıştır. 2007 yılında ise kule Portekiz’in Yedi Harikası’na dahil edilmiştir.

Belem Kulesi’nde Görülmeye Değer Yerler

Belem Kulesi, Lizbon’un en popüler yapılarından biridir. Kule toplamda dört kattan oluşmaktadır. Belem Kulesi’nin ana cephesi deniz tarafına bakmaktadır ve fildişi beyazı kireç taşından inşa edilmiştir. Kulenin duvarları haçlı kalkanlar ile süslenmiştir. Kulenin neredeyse her bölgesinde nöbetçi kuleleri bulunmaktadır. En üst terası ise dört nöbetçi kulesi çevrelemektedir. Kalenin görülmeye değer dış cephesinin yanı sıra içerisinde de birçok ilgi çekici oda yer almaktadır.

Valilik Odası: Kule içerisinde dik ve sarmal merdiven, kulenin birinci katı olan vali odasına çıkmaktadır. Oda 1517 ve 1834 yılları arasında dokuz valiye ev sahipliği yapmıştır. Odadan, Avrupa’da görülen ilk gergedanın anısına Hindistan’dan Kral I. Manuel’e hediye olarak gönderilen ünlü taş gergedan kafası görülebilmektedir.

Kral Odası: Vali odasından sonra devam eden sarmal merdiven ikinci katta yer alan kral odasına çıkmaktadır. Oda, kulenin en ilgi çeken odalarından biridir. Odanın balkonunda İtalyan mimarisinden esinlendiği görülebilen Rönesans sundurması bulunmaktadır. Balkon, kulenin alt terasına ve eşsiz bir nehir manzarasına bakmaktadır. Ayrıca odanın içerisinde eşsiz bir taş şömine yer almaktadır.

Şapel: Kulenin dördüncü katında bulunmaktadır. Şapel, günümüzde oditoryuma dönüştürülmüştür. Burada kulenin tarihi anlatan sunumlar ve resimler bulunmaktadır.

Kule Terası: Kral odasından sonra kulenin en dikkat çeken ikinci yeri terastır. Teras, Tagus Nehri’nin ve şehrin eşsiz bir panoramik manzarasını sunmaktadır. Teras, dört adet gözcü kulesi ile çevrilidir.

Veranda: Alt katta yer alan veranda, topçu ateşleri için kullanılmıştır. Sundurma üzerinde, I. Manuil’in kraliyet arması bulunmaktadır. Verandayı çevreleyen korkulukların üzerinde ise keşif yolculuklarında denizciler için bir korumanın sembolü olan Meryem Ana ve çocuğunun Gotik tarzda tasarlanmış bir heykeli yer almaktadır.

Belem Kulesi Ziyaretçi Bilgileri

Belem Kulesi; ekim – nisan ayları arasında haftanın her günü 10.00 – 17.30 saatlerinde, mayıs – eylül aylarında ise haftanın her günü 10.00 – 18.30 saatlerinde açıktır.

Kule 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık ve Paskalya Bayramı tarihlerinde ziyarete kapalıdır.

Kuleye giriş ücreti yetişkinler için 6, 65 yaş üstü yaşlılarda ve genç kart sahiplerine ise 3 Euro’dur. 12 yaşından küçük çocuklar ve Lisboa Card sahipleri için girişler ücretsizdir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Portekiz Vizesi

Schengen ülkeleri arasında yer alan Portekiz’e seyahat etmeyi planlayanlar, ilgili konsolosluklara başvuruda bulunmalıdır. Schengen vize şartlarının tam olarak sağlanması durumunda, ortalama 15 gün içerisinde sonuç alınabilmektedir.