Bozkırın Başkenti Ulan Batur’a Ne Zaman Gidilir?

Ulan Batur’a Ne Zaman Gidilir?

Ulan Batur’a Ne Zaman Gidilir?

13 dk'lık okuma
201 kişi okudu

Bozkırın ortasında yükselen ve Moğolistan’a başkentlik eden Ulan Batur, kadim kültürü ve eşsiz doğası ile her yıl milyonlarca turistin seyahat rotasında yer alan lokasyonlardan biridir. Soğuk bir iklime sahip olan Ulan Batur’da tatil yapmak isteyen turistler özellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih etmektedir. Bunun birden çok nedeni olsa da en önemlisi hava sıcaklıklarının ortalama 24 derecede seyretmesi ve keyifli gezilere olanak tanımasıdır. Kent en çok ziyaretçiyi ise temmuz ayında almaktadır. 11-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Naadam Festivali, dünyanın dört bir yanından olduğu kadar Moğolistan’ın farklı bölgelerinden yerli turistlerin de Ulan Batur’a akın etmesini sağlamaktadır. Yerel halkın farklı yaşantısını tanımak ve yurtları görmek isteyenler de Ulan Batur’u bu dönemde ziyaret etmeyi tercih etmektedir. Gorkhi Terelj Milli Parkı ve Sünbatur Meydanı gibi yerler de en güzel yaz aylarında keşfedilebilmektedir.

Ulan Batur’da düzenlenen festivaller sadece Naadam ile sınırlı değildir. Her ne kadar başkent tüm dünyaya adını Naadam ile duyurmuş olsa da Moğolistan’ın en büyük sinema organizasyonu olan Ulan Batur Uluslararası Sinema Festivali’ne her yıl ekim ayında ev sahipliği yapmaktadır. Baharın gelişinin selamlandığı Kartal Festivali de Kazak Türkmenlerinin kültürünü tanımak isteyenlere fırsat sunmakta ve turizme büyük katkı sağlamaktadır.

Ulan Batur'a Hangi Ayda Gidilir?

Moğolistan’ın tamamında olduğu gibi Ulan Batur da sert ve soğuk bir iklim tipi ile karakterize olmuş durumdadır. Kış aylarında hava sıcaklıkları -28 derecelere kadar düştüğünden, kentin kültürel dokusunu keşfetmek isteyen turistler yaz mevsimini tercih etmektedir.

Bozkırın ortasındaki cennet "Ulan Batur’a hangi ayda gidilir" sorusuna verilebilecek cevap ise temmuz ve ağustostur.

Başkent özellikle temmuz ayında dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bunun en önemli nedeni ise 11-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Naadam Festivali’dir. Yüzyıllardır süregelen bir geleneğin devamı olan bu festival, ülkenin başka yerlerinde de düzenleniyor olsa da en görkemli etkinliklere Ulan Batur ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın dört bir yanından turistler ve aynı zamanda Moğolistan’ın yerel halkı sadece Naadam’a katılmak için bile Ulan Batura akın etmektedir. Bunun yanı sıra Moğol kültürünü özümsemek için yurtlarda yaşayan yerel halkı yakından görmek, bozkırın tadını doyasıya çıkarmak isteyen turistlere de tatillerini yaz mevsiminde yapmaları tavsiye edilmektedir. Öte yandan her yıl mart ayında düzenlenen Kartal Festivali de kaçırılmaması gereken etkinliklerden biridir. Yerden kar kalkmadan 10 gün boyunca düzenlenen bu organizasyonda emek emek eğitilen kartalları izlerken aynı zamanda Kazak Türkmenlerinin gelenekleri yakından tanınabilmektedir. Kazak Türkmenlerinin kültürüne ilgi duyan turistlere Ulan Batur’u mart ayında ziyaret etmeleri ve bu görkemli etkinliğe muhakkak katılmaları önerilmektedir.

Ulan Batur'un İklim ve Hava Durumu

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da muson etkisinde soğuk yarı kurak iklim özellikleri görülmektedir. Kentte yıllık ortalama sıcaklık değerleri arasındaki fark, minimum -28 derece ve maksimum 24 derece görüldüğü için bir hayli fazladır. Ulan Batur’da hava sıcaklıkları nadiren de olsa -35 derecenin altına düşebilirken, 31 derecenin üzerine çıkabilmektedir. Ulan Batur en sıcak zamanlarını 14 Mayıs ile 16 Eylül tarihleri arasında yaşamaktadır. Bu dönemde görülen sıcaklık ortalama 16 derecedir. Kentin en sıcak olduğu ay ise maksimum 24 derece ile temmuzdur. Temmuz ayında hava sıcaklığı en fazla 12 dereceye kadar düşmektedir. Kentte soğuklar ise kendini genellikle 23 Kasım’dan 22 Şubat’a kadar fazlasıyla hissettirmektedir. Bu dönemde en yüksek sıcaklık değeri ortalama -9 derece olarak kaydedilmektedir. Kent en soğuk günlerini ise -28 derece ile ocak ayında yaşamaktadır. Ocak ayında sıcaklıklar en fazla -16 dereceye kadar yükselmektedir. Ulan Batur’da en fazla yağmur temmuzda, kar ise kasım ayında yağmaktadır.


Ulan Batur'un Festivalleri

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da düzenlenen en ünlü festival Naadam’dır. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği festival kapsamında Moğol güreşi, at yarışı ve okçuluk etkinlikleri düzenlenmektedir.

2010 yılından bu yana UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsilcisi Listesi’nde yer alan Naadam, yerel halk tarafından "Eriin Gurvan Naadam" yani “Erkeklerin Üç Oyunu” olarak da bilinmektedir.

Naadam kapsamında Moğolistan’ın farklı yerlerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor olsa da bu özel gün için Ulan Batur’a özel olarak giden turistlerin sayısının bir hayli fazla olduğu bilinmektedir. 11-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Naadam aynı zamanda resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte Moğolistan’ın en prestijli sinema organizasyonu olan Ulan Batur Uluslararası Film Festivali her yıl ekim ayında düzenlenmektedir. Kazak Türkmenlerinin kadim kültürüne yakından bakmaya olanak tanıyan Bahar Altın Kartal Festivali de mart ayına damga vurmaktadır. Bir yıl boyunca ustalar tarafından eğitilen kartallar gökyüzünde şovlarını sergilerken festival katılımcıları farklı etkinliklerle Ulan Batur’a baharın gelişini selamlamaktadır.

Ulan Batur'un Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

Milli değerlerine ve kültürlerine sıkı sıkıya bağlı olan Moğalistan’ın başkenti Ulan Batur’da bayram günleri geleneksel kutlamalarla renklenmektedir. Başkentte Moğolistan’ın genelinde olduğu gibi Ulan Batur’da 8 farklı resmi tatil günü bulunmaktadır. Başkentte 1 Ocak Yılbaşı, 13 Ocak Anayasa Günü, 13-14 Şubat Ay Yeni Yılı olarak da bilinen Moğol Yeni Yılı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1 Haziran Anne ve Çocuk Bayramı, 11-12-13 Temmuz Naadam Bayramı, 31 Ekim Cengiz Han’ın Doğum Günü ile 26 Kasım Bağımsızlık Günü kutlanmaktadır. En coşkulu etkinlikler ise Naadam Bayramı’nda yapılmaktadır. Moğolistan'ın farklı bölgelerinde etkinlikler düzenlense de hem yerel halk hem de dünyanın dört bir yanından turistler Naadam için Ulan Batur’a akın etmektedir. Bu özel günde at yarışı, okçuluk ve Moğol güreşi gibi bölgenin kültürünü tam anlamıyla yansıtan aktiviteler yapılmakta, geleneksel giysilerini giyen yerel halk sokaklarda coşku içinde yüzyıllık bir geleneği sürdürmektedir. Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk kağanı olan Cengiz Han’ın doğum günü ise atalara duyulan saygının bir göstergesi niteliğindedir. Cengiz Han’ın kesin doğum tarihi bilinmediği için 2012 yılından bu yana anma etkinlikleri sembolik olarak 31 Ekim’de yapılmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın