Kızıl Kahraman Ulan Batur Hakkında Bilgiler

Ulan Batur Hakkında

Ulan Batur Hakkında

18 dk'lık okuma
219 kişi okudu

Ulan Batur Moğolistan'ın en büyük şehri ve aynı zamanda başkentidir. Şehir Ulan Batur ve Ulaanbaatar gibi isimlerle de bilinmektedir. Nüfusunun 1,3 milyon civarında olması Ulan Batur ile ilgili bilgiler arasında yer almaktadır. Büyüklüğüne rağmen şehirde oldukça hoş bir atmosfer hakimdir. Bunun nedeni, Moğolistan'ın genel olarak kilometrekareye düşen insan yoğunluğu en az olan ülke olmasıdır. Ülke nüfusunun yaklaşık %45'i Ulan Batur'da yaşamaktadır. Geri kalanlar ise ülkenin kırsal kesimlerinde veya diğer şehirlerinde yaşamaktadır. Şehrin merkezi olan Cengiz Han Meydanı; müzelerin, manastırların, parkların ve kulüplerin ziyaretçileri karşıladığı bir mekandır.

Sakin ve huzurlu bir kent olan Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti olarak anılmaktadır. Gadengein Manastırı, Terelj Ulusal Parkı, Sühbatur Meydanı ve Bogd Khan'ın Kış Sarayı gibi mekanlar şehrin turistik zenginlikleri arasında yer almaktadır. Ulan Batur’un tarihi hakkında her şeyin öğrenilebileceği Moğol Ulusal Müzesi, şehrin sembollerinden birisidir. Bu mekanda hem farklı Moğol devletlerinden hem de Sovyet yönetiminden detaylarla karşılaşmak mümkündür.

Ulan Batur'un Tarihi

Ulan Batur bölgesindeki en eski yerleşimin M.Ö 2000 yılları civarına dayandığı düşünülmektedir. Şehir o dönemlerde Eski Urga ve Niislel Khureheh gibi isimlerle anılmıştır. Tuul Nehri üzerinde, 1.350 metre yükseklikte yer alan Ulan Batur’un kuruluşu ise resmi olarak 1639’da gerçekleşmiştir. Şehir bugünkü halini ise 17. yüzyılda almıştır. Moğol prenslerinin mevsimlik olarak yerleştiği Ulan Batur sancağı, Da Khure Manastırı sayesinde gelişmiş ve modern bir şehir halini almıştır. Da Khure Manastırı, Ruslar tarafından Urga olarak kayıt altına alınmış ve 18. yüzyılda Çin ile Rusya arasında bir ticaret merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

1911'de Moğolistan bağımsızlığını ilan ettiğinde şehrin adı Niislel Khureheh(Moğolistan'ın Başkenti) olarak değiştirilmiştir. 1921'de Moğolistan'da ilerici güçler olarak anılan bir grup tarafından kontrol altına alınmıştır. Bu grup ve destek aldığı Sovyet Kızıl Ordusu, Ulan Batur başta olmak üzere tüm ülkenin yönetimine el koymuştur. Moğolistan’da 1924'te cumhuriyetin ilan edilmesi ile şehrin adı “Kızıl Kahraman” anlamına gelen Ulaanbaatar olarak değiştirilmiştir.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yardımı ile yeni bir şehir planlanmış ve merkezi Sühbaatar Meydanı olarak belirlenmiştir. Ulan Batur’un sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan neo-klasik bir hükümet binasının, bir tarih müzesinin ve ulusal tiyatronun bulunduğu bu meydan; günümüzde turistler için şehir turunun başlangıç noktasıdır.

Ulan Batur Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Sühbatur Meydanı etrafında şekillenen Ulan Batur’un en belirgin özellikleri arasında çok sayıda manastır, müze ve doğal yaşam parkına sahip olması dikkat çekmektedir. Sühbatur Meydanı kentin simge yapısı olmakla beraber etrafında tarihi Ulan Batur Hükümet Binası’nı da barındırmaktadır. Oldukça büyük boyutlarda bir Cengiz Han anıtının bulunduğu meydan, kentin şenlik ve festivallerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Ulan Batur’un güneyindeki bir tepede bulunan Zaisan Anıtı, SSCB ve Moğolistan halkları arasındaki dostluk sahnelerini betimlemektedir. II. Dünya Savaşı'nda ölen Sovyet askerleri anısına inşa edilmiş olan geniş duvar resmi, 2003 yılında Sovyet tankının bulunduğu bir tepeye taşınmıştır. 23 metrelik bir tırmanışla varılabilen Zaisan Anıtı’na bu tırmanışı yapanlar; Ulan Batur’un, çevredeki dağların ve Tuul Nehri’nin muhteşem manzarasına tanık olmaktadır. Moğolistan’ın en eski dini yapılarından olan Gandantegchinlen Manastırı, Ulan Batur’un turistik yerlerinden birisidir. 1838 yılında inşa edilmeye başlanan dünyaca ünlü yapı, Gadengein Manastırı olarak da bilinmektedir.

Ulan Batur'a Gideceklere Tavsiyeler

Ulan Batur’da bulunan Moğolistan Ulusal Müzesi, ziyaretçilerini Neolitik çağdan günümüze kadar uzanan bir tarih yolculuğuna sürüklemektedir. Ulan Batur’un gişe rekorları kıran manzarası, taş devrinden kalma petroglifler ve zarif altın süslemeler konukları büyülemektedir. Ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken ise Star Wars karakterlerinden ilham aldığı belli olan geleneksel tören kostümüdür. Kusursuz bir görsel şölen sunan Ulan Batur Ulusal Müzesi, turistlerin mutlaka görmesi gereken mekanların en başında yer almaktadır. Choijin Lama Tapınağı Müzesi, Ulan Batur ziyaretçilerinin görmeden ayrılmaması gereken bir başka mekandır. Şehrin tam ortasındaki bu müze, devlet kâhini ve Bogd Khan'ın kardeşi olan Luvsan Haidav Choijin’in evi olarak kullanılmıştır. Manastırın inşaatına 1904 yılında başlanmış ve dört yıl sonra tamamlanmıştır. 1938'de kapatılan mekan, 1942'de bir müze olarak hizmet vermesi için restore edilmiştir.

1893 ve 1903 yılları arasında inşa edilen Bogd Khan’ın Kışlık Sarayı, Moğolistan'ın son kralının yaşadığı yerdir. Saray özgün yapısını kaybetmemiş ve müzeye dönüştürülmüştür. Arazide altı tapınak bulunmaktadır ve her biri Budist sanat eserlerini içermektedir.

Ulan Batur'a Giderken Alınması Gerekenler

Kıyıya uzaklığı, deniz seviyesinden oldukça yüksek bir mevkide konumlanışı ve yer aldığı iklim kuşağı nedeniyle sık sık serin havaların görüldüğü Ulan Batur, dünyanın en soğuk başkenti olarak tanınmaktadır.

  • Hiçbir zaman kavurucu sıcakların yaşanmadığı şehirde ziyaretçilerin ince uzun kollu kıyafetler, tercih etmeleri gerekmektedir.
  • Akşam saatlerinde serinliğin yükseldiği Ulan Batur sokaklarında turistlere yanlarında ince birer ceket bulundurmaları da tavsiye edilmektedir.
  • Yüksek dağlara ev sahipliği yapan Ulan Batur bölgesi kış turizmi için ideal koşullara sahiptir. Pek çok ziyaretçi Ulan Batur’un muhteşem mimarisi ve tapınaklarının yanı sıra şehirdeki dağ yürüyüşü ve kayak gibi aktivitelere ilgi göstermektedir. Turistler, kış aylarında Ulan Batur’u ziyaret etmeyi planlıyor ise yanlarında mutlaka kar botları, rüzgarlık, atkı, bere, eldiven, kalın mont, yün çorap gibi sıcak tutan kıyafetler getirmelidir.
  • Dağ yürüyüşleri ve kayak olanaklarından faydalanmak isteyen Ulan Batur ziyaretçilerinin ise bunlara ek olarak küçük bir sırt çantası içinde el ve yüz kremi, termos, yedek çorap taşımaları önerilmektedir.

Ulan Batur Hakkında İlginç Bilgiler

Ulan Batur’un “Kızıl kahraman” anlamına gelen ismi, şehre Sovyetler döneminde verilen bir unvandır.

Ulan Batur’un aynı zamanda rakımı, nispeten yüksek enlemi, herhangi bir kıyıdan yüzlerce kilometre uzaktaki konumu ve Sibirya antisiklonunun etkileri nedeniyle “dünyanın en soğuk ulusal başkenti” olarak anılmaktadır.

İklim koşullarının sert geçtiği şehir, kış turizmi için ideal bir ortam sağlamaktadır. Ulan Batur, Moğolistan'ın karayolu ağının merkezidir. Aynı zamanda şehir hem Çin hem de Rusya'daki Trans-Sibirya demiryolu sistemine bağlıdır. Ulan Batur bölgesindeki insan yerleşimi, bilinen en eski tarihi araçlara ev sahipliği yapmıştır. Ulan Batur hakkında bilinmeyenler arasında Bogd Khan, Buyant-Ukhaa ve Songinokhairkhan dağlarında, 300.000 yıl öncesine dayanan av araçlarının ortaya çıktığı Alt Paleolitik dönemden kalma bir dizi sitenin yer alması bulunmaktadır. Bölgeden çıkarılan aletlerin, Ulan Batur çevresinde bol miktarda bulunan mamut ve yünlü gergedanları avlamak için kullanıldığı düşünülmektedir.

Ulan Batur’da yer alan Gandantegchinlen Manastırı, 1990'da restore edilmiş ve yeniden canlandırılmış bir Moğol Budist manastırıdır. Tibetçe adı, “Mutlak Neşenin Büyük Yeri” anlamına gelmektedir. Şu anda ikamet eden 150'den fazla keşiş bulunmaktadır ve 1994 yılında devlet koruması altına girmiştir. Bogd Khan'ın Kış Sarayı, Ulan Batur’da Moğolistan’ın en büyük koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Saray, Bogd Khan'ın orijinal dört konutundan geriye kalan tek yapıdır.

Sevdiklerinizle Paylaşın