Muhteşem Dağlarıyla Ünlü Kırgızistan’a Ne Zaman Gidilir?

Kırgızistan’a Ne Zaman Gidilir?

Kırgızistan’a Ne Zaman Gidilir?

36 dk'lık okuma
401 kişi okudu

Kırgızistan, yılın her döneminde ziyaret edilebilecek bir ülke olmasına karşın; yaylalarının yeşile bürünmesinin verdiği huzur, dağ yürüyüşlerinin cezbedici etkisi, geniş arazilerin göz alıcılığı, yaz mevsiminde ziyaretçilerde daha güzel bir hissiyat uyandırmaktadır. Kış mevsimi ise kayak tutkunları için harika bir zamandır. Dağları ile ünlü olan Kırgızistan’da, kışın kayak merkezleri oldukça yoğundur. Ayrıca, yazın oluşan kalabalığa denk gelmek istemeyenler için de kış mevsimi oldukça cazip bir alternatif oluşturmaktadır.

Kırgızistan geleneklerine bağlı bir ülkedir. Ülkede, oldukça coşkulu ve eğlenceli geçen festivallerden biri olan Ulusal At Festivali, her yıl temmuz ayında düzenlenmektedir. Ağustos ayında düzenlenen Yırtıcı Kuşlar Festivali’nde de çeşitli oyunlar ve dans gösterileri sergilenmektedir. Kırgızistan Bağımsızlık günü olan 31 Ağustos çeşitli gösteriler eşliğinde büyük bir coşkuyla kutlanan bir milli bayramdır. Bunun yanı sıra, Müslümanların ortak bayramı olan Ramazan ve Kurban Bayramı da ülkedeki özel günler arasında yerini almıştır.

Kırgızistan'a Hangi Ayda Gidilir?

Her mevsimin açık hava etkinliklerine uygun hava koşullarıyla geçtiği Kırgızistan, yıl boyunca ziyaret edilebilmektedir. Fakat Kırgızistan’ın; muhteşem yaylaları, yeşile dönen dağları ve güneşin altında ışıldayan ünlü Issyk Kul Gölü ile yaz mevsimi bambaşkadır.

Bu nedenle "Kırgızistan’a hangi ayda gidilir?" sorusuna verilebilecek en doğru cevap, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Bu aylarda, ülkenin yemyeşil yaylalarına kurulan yurtların inci gibi dizilişi adeta bir tablo gibi görünmektedir. Yaz mevsiminde Kırgızistan’ı ziyaret edenlerin, yurtları ziyaret ettiklerinde karşılaştıkları ilgi ve misafirperverlik sonsuza dek hatırlayacakları anıların oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca, yaz mevsiminde doğanın sunduğu muhteşem hava eşliğinde Kırgızistan’ın etrafını saran dağlarda yürüyüş yapmak, dağ bisikletleri patikaları turlamak ve trekkinge katılmak ziyaretçilerin ruhunu dinlendirmektedir. Aynı zamanda yazın, Issyk Kul Gölü’nün güney tarafı yabancı turistler için oldukça popüler bir sahile dönüşmektedir.

Öte yandan, kış mevsimi de çok sayıda turistin tercih edebileceği bir mevsimdir. Özellikle yaz mevsiminin kalabalıklığına denk gelmek istemeyen ve kış sporlarını seven pek çok kişi, kışın Kırgızistan’ın muhteşem dağlarında kaymanın keyfini çıkarabilmektedir. Ayrıca, kış mevsiminde ülkenin muhteşem yaylalarını at sırtında gezmek, olağanüstü heyecan verici bir aktivitedir.

Kırgızistan'ın İklimi ve Hava Durumu

Kırgızistan, denize kıyısı olmayan dağlık bir ülkedir ve bu durum ülkenin yıl içindeki iklimini belirleyen önemli bir etkendir. Karasal bir iklime sahip olan Kırgızistan’da yaz aylarında sıcaklıklar, Oş ve Bişkek gibi daha aşağıda kalan şehirlerde 45 dereceye kadar çıksa da; yükseklere doğru gittikçe serin hava kendini hissettirmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında genellikle sıcaklar, 30 °C ile 32 °C arasında değişiklik göstermektedir. Kış mevsimi soğuk geçen Kırgızistan’da ocak ve şubat aylarında hava sıcaklığı, şehirlerde genellikle 2 °C ile 3 °C arasında değişmektedir. Dağlarda ise kışın yoğun dönemlerinde sıcaklık, -9 °C’ye kadar inebilmektedir. Bu durumda bazı yollar yoğun kar yağışı nedeniyle kapanabilmektedir.

Kırgızistan'ın Festivalleri

Geleneksel bir yaşam felsefesine sahip olan Kırgızistan’da, yıl içinde çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Bu festivallerin büyük çoğunluğu, ülke geleneklerinin ön plana çıkarıldığı etkinliklerden oluşmaktadır. Ulusal At Festivali, her yıl temmuz ayında düzenlenmekte ve atın Kırgız kültüründeki önemini vurgulayan etkinlikler barındırmaktadır. At binicileri arasında düzenlenen hız yarışmaları, at sırtında güreşler ve birçok geleneksel oyun, bu festivalde yer almaktadır. Her yıl 6 Ağustos tarihinde gerçekleşen Yırtıcı Kuşlar Festivali, yüzyıllardan beri süregelen yırtıcı kuşların henüz yavru iken yakalanıp eğitilmesi ve avlanmada kullanılması geleneğini yaşatmak üzere düzenlenmektedir. Festivalde, kuş sahiplerinin getirdiği yırtıcı kuşlar sergilenmekte, çeşitli at gösterileri yapılmakta ve folklor oyunları gösterime sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Kırgız Koçu Festivali, çobanların sürülerini yazlık meralardan ovalara indirmesi nedeniyle her yıl ağustos ayında düzenlenmektedir. Bu festivalde de ulusal oyunlar, at yarışları ve halk müziği konserleri gibi etkinlikler yer almakta, aynı zamanda ziyaretçiler için yiyecek ve içecek stantları kurulmaktadır.

Kırgızistan'ın Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

Bir İslam ülkesi olan Kırgızistan’da hicri takvime göre Ramazan ayının sonunda, 3 günlük bir bayram tatili bulunmaktadır. Ramazan Bayramı boyunca halk; büyüklerini, sevdiklerini ve akrabalarını ziyaret etmektedir. Yine hicri takvime göre zilhicce ayının 10. günü başlayan, 4 günlük Kurban Bayramı da tatil günleri arasında yer almaktadır. Kırgızistan’ın bağımsızlık günü olan 31 Ağustos, milli bir bayram olarak kutlanmaktadır. Bağımsızlık gününde; en büyüğü başkent Bişkek’te olmak üzere her şehirde çeşitli dans ve müzik gösterileri düzenlenmektedir. Ayrıca Kırgızistan’da; 9 Mayıs’ta kutlanan Zafer Günü, 5 Mayıs Anayasa Günü ve 7-8 Kasım Ata Babaları Anma Günü de milli bayramlar arasındadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın