Orta Asya’nın Gözde Tatil Lokasyonu Kırgızistan Hakkında Bilgiler

Kırgızistan Hakkında

Kırgızistan Hakkında

17 dk'lık okuma
285 kişi okudu

Orta Asya’nın en gözde gezi lokasyonlarından biri olan Kırgızistan, hakkında her şey ile turistleri etkileyen ve merak uyandıran bir ülkedir. Kırgızistan’ın kültürel özellikleri ve doğal güzellikleri ile ilgili bilgiler ziyaretçileri cezbeden ayrıntılardan oluşmaktadır. Ülke önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktadadır. Özellikle İpek Yolu’nun rotası üzerinde yer alması sebebiyle ülke, çok fazla göçmen nüfusuna sahiptir. Bağımsız Türk devletlerinden biri olan Kırgızistan, özellikle sahip olduğu Oş kentinin en eski yerleşim yerlerinden biri olması ile ün kazanmıştır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan Kırgızistan gelenekleri ise bölgedeki yapılara ve ülkede oluşturulan sanat eserlerine dahi yansımıştır. Geleneksel yaşam tarzını benimseyen ülkenin yemekleri, kıyafetleri, folklor dansları ve yurt adı verilen taşınabilir evleri özgün detaylara sahiptir.

Görkemli dağların yer aldığı Kırgızistan; dik yamaçları, yeşil vadileri ve yüksek irtifa gölleri ile de büyüleyici manzaralara tanıklık etme fırsatı sunmaktadır. Özellikle Kırgızistan’ın sahip olduğu Tien- Shan Dağları, ülkenin UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil olan 3 özel lokasyonundan biri olarak bambaşka bir gezi deneyimi yaşatmaktadır. Ayrıca Çolpon- Ata Petroglif Açık Hava Müzesi de petroglif sanatıyla oluşturulan tarihi eserlerin sergilendiği muhteşem bir yerdir. 15. yüzyıldan günümüze kadar korunan Tash Rabat kervansarayı ve Kırgızistan’a özgü yurtlar da turistlerin mutlaka görmek istedikleri yerlerin başında gelmektedir.

Kırgızistan'ın Tarihi

Kırgızistan Orta Asya’nın merkezinde ticaret yollarının ve imparatorlukların kesiştiği önemli bir noktadadır. Resmi adı Kırgız Türk Cumhuriyeti olan ülke; Çin, Fas, Arap, Türk, Hint ve Rus İmparatorluklarının tam ortasında bulunmaktadır. Tarihiyle ilgi çeken Kırgızistan’ın Oş şehri, Orta Asya’nın antik çağlardan beri var olan bir yerleşim yeridir. Denize kıyısı olmayan ülkede Tien-Shan dağlarına yerleşmiş olan Türk halkı, Kırgızistan’ın ilk yerleşimcileri olarak kabul edilmektedir. İslam dinine mensup olan Kırgız Türkleri, ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Tamamı karalarla çevrili olan Kırgızistan; Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan ile de yakın ilişkiler içerisinde kaldığı bilinen dağlık bir ülkedir. 1924 yılında Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Kırgızistan, 1926 yılında özerkliğini ilan ederek bir cumhuriyet olmuştur. 31 Ağustos 1991’de kuruluşu gerçekleşen ülke, tam bağımsızlığını kazanmıştır.

Bu dönüm noktasından sonra Kırgızistan, bağımsız Türk devletleri arasına adını yazdıran 7 ülkeden biri olmuştur.

Kırgızistan’ın sanat tarihi ise son 30 yılda önemli değişimler göstermiştir. Özellikle sosyalist gerçekçilik olarak adlandırılan edebiyat akımının yön verdiği Kırgızistan sanatı, daha çok güncel konuları ele almaktadır. Ancak edebiyat alanında inanılmaz eserlerin oluşturulduğu Kırgızistan’da; pitoresk, postmodernist ve çağdaş sanat çalışmaları bakımından da önemli bir yükselişe imza atıldığı bilinmektedir.

Kırgızistan Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Kırgızistan’ın en belirgin özellikleri arasında Tian Shan gibi görkemli sağlık alanlara sahip olması yer almaktadır. Ayrıca yemyeşil vadileriyle ve yüksek irtifa gölleriyle de ünlü olan Kırgızistan, İpek Yolu üzerindeki konumuyla da akıllarda yer edinmiştir. Kazakistan denilince ilk olarak akla gelen hususlardan biri de taş üstüne yapılan resim sanatıdır. Dünyanın en eski sanatlarından olan petroglif ile oluşturulan birçok eser, Kırgızistan’ın çeşitli lokasyonlarında yer alan müzelerde de sergilenmektedir.

Kırgızistan, geleneksel halk oyunları ile de oldukça ünlüdür. Kırgız dansları, milli oyunları ve folklor gösterileri neredeyse tüm dünya çapında yankı yaratmaktadır. Ayrıca Kırgızistan’ın geleneksel giysileri de özellikle folklor gösterileri sergilenirken giyilen ve turistlere unutulmaz bir görsel şölen sunan hususlardandır. Yün, keçe, deri ve kaliteli kumaşlarla tasarlanan Kırgızistan geleneksel giysileri, göze hitap eden desenlere sahiptir. Ayrıca ülkenin bazı bölgelerinde yaşayan Kırgızistan halkının, günlük yaşamlarında hala yöresel kıyafetleri tercih ettikleri bilinmektedir.

Kırgızistan'a Gideceklere Tavsiyeler

Kırgızistan seyahati tamamlamadan önce mutlaka Tash Rabat kervansarayına gidilmesi tavsiye edilmektedir. 15. yüzyıldan günümüze kadar korunmuş olan Tash Rabat, küçük bir vadide yer alan ve Orta Asya’nın en eski mimarilerinden biri olarak nitelendirilen bir kervansaraydır. Ayrıca Kırgızistan’a özgü yurtlar da ülkede görülmeye değer yerlerdendir. Bu yurtlar, haşlanmış yün ya da keçeden yapılan portatif Kırgızistan’a özgü evlerdir. Yuvarlak bir çerçeve üzerine geçirilen brandalarla oluşturulan bu yurtların sahipleri ise misafirperverlikleri ile tanınmaktadır. Öte yandan Kırgızistan tepelerinde gezmek için dağ midillilerine binmek, turistlerin asla kaçırmak istemediği muhteşem fırsatlardan birisidir. Kırgızistan’ın muhteşem manzaralarını dağ midillileri üzerinden seyreden turistler, ülkede yapılabilen bu eşsiz aktivite ile unutulmaz anılar biriktirmektedir.

Kırgızistan’da yer alan Çolpon- Ata Petroglif Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etmek de tarih tutkunlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Ülkede konumlanan bu müzede, dünya mirasının önemli parçalarından olan benzersiz eserler sergilenmektedir. Dünya’nın en eski sanat eserlerine ev sahipliği yapan müzeye uğrayan ziyaretçilerin, “petroglif” adı verilen kaya sanatıyla oluşturan eserleri incelerken mest oldukları bilinmektedir. Ayrıca ülkeden dönülmeden önce Kırgızistan’ın ulusal yemeği olan beşparmak lezzetinin de denenmesi önerilmektedir. Soğan suyuna erişte ve et gibi ürünlerin eklenmesiyle yapılan bu yemeğin lezzeti, ülkeye giden turistlerin damaklarında şenlik yaratmaktadır.

Kırgızistan'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Kırgızistan dağlık bir ülke olduğu için, turistlere ülkeye giderken mutlaka rahat tabanlı bir spor ayakkabı almaları önerilmektedir. Böylece uzun vadilerin, engebeli yolların ve dik yokuşların daha rahat yürünmesi ve tatil keyfinin çıkarılması mümkün olmaktadır.
  • Ayrıca ülkenin çöl bölgelerinde gezintiye çıkılacağı zaman giyilmesi amacıyla, terlik ya da sandalet bulundurulmasında da fayda görülmektedir.
  • Kırgızistan’ın coğrafi konumundan dolayı hava durumunda ani değişimler olabilmektedir. Özellikle belirli aralıklarla esen sert rüzgarlara denk gelinebildiği için, ülkede gezintiye çıkarken çantalarda bir şal bulundurulması tavsiye edilmektedir.
  • Eğer Kırgızistan’ın görülmeye değer dağlarına uğranacak ise kalın kazak ve ceket gibi giysilerin alınması unutulmamalıdır. Böylece olağanüstü dağ manzaraları karşısında mest olan turistler, üşümeden dağ yürüyüşü de yapabilmektedir.
  • Ayrıca ülkenin muhteşem lokasyonlarını keşfetmeye başlayan ziyaretçilerin sırt çantası kullanarak, fotoğraf makinesi ve su matarası gibi eşyalarını güvenli biçimde taşımaları mümkündür.

Kırgızistan Hakkında İlginç Bilgiler

Uzun yıllardan beri farklı kültürlerle etkileşim halinde kalan Kırgızistan, hakkında bilinmeyenler ile çekiciliğini artırmaktadır. Kırgızistan’ın dünya üzerindeki denize kıyısı olmayan 45 ülkeden biri olması, hakkında bilinmesi gerekenlerin başında gelmektedir. Öte yandan Kırgızistan’ın sahip olduğu Issyk Kul, dünyanın en büyük ve yüksek irtifaya sahip ikinci gölü olarak bilinmektedir. Kırgızistan demiryolunun 417 kilometre ile dünyadaki en kısa ağ olması ve ülkedeki trenlerin yok denecek kadar az olması da turistleri şaşırtan hususlardandır. Bu gibi detaylarının yanı sıra ülkenin yemek kültürü bakımından da ilgi çekici özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Özellikle ülkenin geleneksel yemeklerin ana malzemesi olarak bilinen at eti, Kırgızistan’da diğer Türk ülkelerinin hepsinden daha fazla kullanılmaktadır.

Doğal güzellikleriyle de merak uyandıran Kırgızistan, 3 adet UNESCO Dünya Mirası alanına sahiptir. Bunlar, Tien-Shan Dağı, Oş şehrinin eteklerindeki Süleyman Dağı ve tarihi öneme sahip olan İpek Yolu’nu oluşturan yol ağıdır.

Kırgızistan’a dair ilginç bir diğer bilgi ise ülkedeki sürücülerin yol durumuna göre kural belirlemeleri olmaktadır. Bu kurallar yolda küçük çukurlar varsa sürücülerin yolun diğer tarafına geçebilmesi gibi hususları içermektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın