Mimari Sanat Eserleriyle Ünlü Cordoba Hakkında Bilgiler

Cordoba Hakkında

Cordoba Hakkında

24 dk'lık okuma
429 kişi okudu

Köklü tarihi, eşsiz kültürü ve baş döndürücü mimarisiyle Cordoba hakkında her şey ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmayı başarmaktadır. Cordoba, İspanya'nın Endülüs Özerk Bölgesi’nde bulunan Cordoba eyaletinin başkentidir. Romalılar tarafından MÖ 169 yılında kurulmuş olan şehir, oldukça köklü ve görkemli bir tarihe sahiptir. Bu uzun tarihi boyunca da topraklarında Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler gibi pek çok farklı inanca sahip millete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır.

Cordoba’nın en dikkat çekici özelliği bu farklı kültürlere ait olan tarihi yapıları olmaktadır. Her biri mimari bir sanat eseri sayılan bu yapılar, şehirde oldukça eşsiz bir hava yaratarak Cordoba'yı büyük bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bu tarihi yapılardan en dikkat çekeni ve Cordoba denilince ilk akla geleni ise La Mezquita'dır. Dünyanın en büyük camii ve tapınağı olma özelliğine sahip olan bu yapı, görkemli güzelliğiyle yıllardır tüm ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır.

Cordoba ile ilgili bilgilerin tümü ziyaretçilerini her geçen gün daha da şaşırtmaktadır. Köprüleri, sarayları, müzeleri ve sayısız avlusuyla tam bir masal şehri olan bölgenin, dünya üzerinde en çok UNESCO Dünya Miras Alanına sahip lokasyon olması ise bu bilgilerden yalnızca bir tanesidir.

Cordoba'nın Tarihi

Cordoba, güney İspanya'daki Endülüs Özerk Bölgesi’nde bulunan büyüleyici güzelliklere sahip, görkemli bir şehirdir. 2018 yılı itibariyle 325.708 kişilik bir nüfusa sahip olan bu lokasyon, en az kendisi kadar görkemli bir de tarihe sahiptir. Öyle ki araştırmacılar bölgedeki insan izlerinin MÖ 42.000 ile 35.000 yıllarına, yani Neandertaller dönemine kadar dayanmakta olduğunu söylemektedir.

Tarih boyunca pek çok farklı çıkartmaya maruz kalan Cordoba'nın kuruluşu ilk olarak Romalılar dönemine dayanmaktadır. Bölge, MÖ 169 yılında Romalılar tarafından işgal edilmiş ve Augustus döneminde Baetica'nın başkenti olmuştur. Sonrasında 6. yüzyıldan 8. yüzyılın erken dönemlerine kadar Vizigotların egemenliği altında kalan Cordoba, 711 yılında da Müslümanlar tarafından ele geçirilmiştir. Endülüs Emevileri döneminde hızla büyüyen Cordoba, gittikçe gelişmiş ve Avrupa'nın en çok nüfusa sahip yeri olmuştur. Bölge, aynı dönem içerisinde Avrupa'nın kültürel açıdan da en gelişmiş noktası olarak dikkatleri çekmiştir.

1236 yılına gelindiğinde ise III. Ferdinand'ın bölgeye girmesinden sonra Cordoba, Katolik İspanyolların egemenliği altına girmiştir.

Cordoba'nın görkemli tarihi derken yalnızca siyasi geçmişine değinmek yetersiz kalmaktadır. Çünkü bölge sanat tarihi açısından da ciddi bir öneme sahiptir. Tarihi boyunca pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Cordoba, doğal olarak bunun mirasını da bünyesinde taşımaktadır. Dini ve kültürel yapılarıyla, tarihi avluları ve anıtlarıyla sayısız sanatsal mirasa sahip bu şehrin pek çok noktası UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı olarak kabul edilmiştir.

Cordoba Denildiğinde İlk Akla Gelenler

İspanya'nın Endülüs Özerk Bölgesi'nde bulunan Cordoba eyaletinin başkenti olan Cordoba, tarih boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış bir lokasyon olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Bunun sonucunu da hemen her sokağındaki büyüleyici mimarisi ve sanatsal alanlarıyla yansıtan şehrin en belirgin özellikleri arasında da hiç şüphesiz ki bu kültürel mirası yer almaktadır.

Birbirinden etkileyici yapılarıyla tüm ziyaretçilerini etkisi altına alan bu tarih kokulu şehrin en dikkat çeken yapılarından biri ise La Mezquita yani Büyük Cami'dir. 8. yüzyıla ait olan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta ve İspanya'nın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilmektedir. Şehrin en büyük anıtı olan bu yapı, İslam mimarisinin genel hatları korunarak 1523 yılında katedrale dönüştürülmüştür.

Cordoba'nın çok kültürlü yapısının bir tezahürü olarak varlığını koruyan La Mezquita, Cordoba denilince ilk akla gelenlerdendir.

Cordoba denilince akla gelen diğer cazibe noktaları ise bölgedeki en eski savunma yapılarından olan Calahorra Kulesi, tarihi Medine Azahara Sarayı, İspanya'da kalan sayılı orijinal sinagoglardan bir tanesi olan Cordoba Sinagogu ve eşsiz manzarasıyla Puente Romano yani Roma Köprüsü’dür. Bunların dışında Cordoba eşi benzeri olmayan mahalleleriyle de ünlüdür. Yahudi Mahallesi ise buna en büyük örnek olmaktadır. Çeşit çeşit hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu olan bu mahalle, şehirdeki en önemli yapılardan Cordoba Sinagogu’nu da bünyesinde barındırması ile bölgedeki turistlerin akınına uğramaktadır.

Cordoba'ya Gideceklere Tavsiyeler

Antik çağlardan beri pek çok millete ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Cordoba, eşsiz tarihi ve büyüleyici güzelliğiyle tüm ziyaretçilerinin başını döndürmektedir. Özellikle eşsiz mimarisiyle ön plana çıkan bu lokasyonu ziyaret edecek olan turistlerin La Mezquita'ya giderek doğu-batı sentezinin en nadide örneklerinden birine şahit olmaları önerilmektedir. Ziyaretçiler ayrıca bu tarihi cami-katedralin çan kulesine çıkarak Cordoba'nın enfes manzarasını seyre dalabilmektedir. Bunların yanı sıra La Mazquita yakınlarında ziyaretçilere genellikle bir dal biberiye uzatarak para talebinde bulunan kişilerle karşılaşılabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşan ziyaretçilerin ise dikkatli olmaları önerilmektedir.

Cordoba, tarihi yapıları dışında eşsiz mahalleleri ve avlularıyla da ön plana çıkmaktadır. Yahudi Mahallesi bölgedeki en ünlü mahallelerdendir ve kendine has atmosferiyle pek çok turistin de uğrak noktasıdır. Bölgeyi ziyaret edecek turistlerin de Cordoba gezilerini bu beyaz badanalı binaların süslediği karakteristik sokakları ziyaret etmeden sonlandırmamaları ve özellikle Calleja de las Flores’e uğramaları tavsiye edilmektedir.

Cezbedici çiçek kokularıyla baş döndüren bu sokak, dar bir yapıda ve genellikle kalabalık olduğu için ziyaretlerin özellikle erken veya geç sayılabilecek saatlerde yapılması tavsiye edilmektedir.

Cordoba, mimari sanat eserlerinin yanı sıra eşsiz mutfağıyla da göz doldurmaktadır. Boğa kuyruğunun kırmızı şarap, domates ve şerinin sıra dışı uyumunu gözler önüne seren rabo de toro ise bölgenin en meşhur yemeklerinden birisidir. Cordoba'da hemen hemen her restoranda bulunan ve deneyenlerde hayranlık uyandıran bu lezzeti bölgeyi ziyarete giden herkesin denemesi özellikle tavsiye edilmektedir.

Cordoba'ya Giderken Alınması Gerekenler

Cordoba, sayısız tarihi yapılarıyla ön plana çıkan bir lokasyondur. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan bu İspanyol şehrinde en meşhur tarihi yapılar ise cami, katedral ve sinagog gibi dini yerlerdir. Cordoba ziyaretlerinin en önemli kısmını oluşturan bu dini yapıları gezebilmek için ise o dini anlayışa göre uygun görülen kıyafetleri ziyaretçilerin muhakkak yanlarında götürmeleri tavsiye edilmektedir.

Cordoba Hakkında İlginç Bilgiler

Çekici atmosferiyle tarih öncesi çağlardan beri bir cazibe merkezi olan Cordoba, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. İspanya'nın bu eşsiz toprakları, tarih öncesi çağlardan beri pek çok kişiyi kendine çekmeyi başarsa da hakkında bilinmeyen çok şey vardır. MÖ 169 yılında Romalılar tarafından kurulan Cordoba, dünya üzerinde en çok UNESCO Dünya Miras Alanı'na sahip olan lokasyondur. Şehirde dünya miras alanı olarak kabul edilen noktalar ise Mezquita Cami-Katedrali ki bu yapı dünya üzerindeki en büyük cami ve tapınak olma özelliğine sahiptir.

Mezquita'yı çevreleyen tüm tarihi şehir merkezi, Cordoba avluları ve antik saray Medine Azahara'dır.

10. ve 11. yüzyıllarda Avrupa'nın en önemli başkenti sayılan bu şehir aynı zamanda bir zamanlar Avrupa'nın en kalabalık şehri olmuştur. Bu şehir dünya tarihi için önemli pek çok bilginin de yetiştiği yer olmuştur. Devlet adamı, düşünür ve aynı zamanda bir oyun yazarı olan Seneca, bu isimlerden yalnızca bir tanesidir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İspanya Vizesi

İspanya’ya gitmek isteyen turistler için çok sayıda vize seçeneği bulunmaktadır. Schengen vizesi kapsamında yer alan C tipi vize ile ziyaretçiler 90 güne kadar ülkede konaklayabilmektedir. D tipi yani uzun süreli vizede ise süreli ve süresiz ikamet seçenekleri yer almaktadır. Vize başvuruları, İstanbul ve Ankara’daki İspanya konsolosluklarına yapılmaktadır.