Hindistan’ın Kutsal Şehri Varanasi’ye Ne Zaman Gidilir?

Varanasi’ya Ne Zaman Gidilir?

Varanasi’ya Ne Zaman Gidilir?

4 dk'lık okuma
126 kişi okudu

Ganj Nehri’nin hemen yanında bulunan Varanasi, binlerce yıldır ibadet etmek isteyenlerin uğrak noktası olmuştur. Hinduizmin en kutsal yeri olarak bilinen Varanasi, bu sebeple her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Buraya dini görevlerinin dışında, turistik amaçla gelenler de bir hayli fazladır. Varanasi’yi ziyaret edeceklerin gelmeden önce bilmeleri gereken ilk şey ise şehrin iklim durumudur. Varanasi’ye gidecek misafirlere, kasım ve şubat ayları arası önerilmektedir. Bu aylarda sıcaklıkların düşük olmasıyla birlikte yağmur ihtimali de oldukça azdır. Bu dönemin dışında Varanasi’ye gitmek isteyenlere ise muson mevsimi önerilmektedir. Ağustos ve ekim ayları arasını kapsayan bu dönemin tercih edilmesindeki en önemli sebep, turistik açıdan yoğun geçen kış aylarından kaçınmak isteyen ziyaretçilerin olmasıdır.

Binlerce yıllık tarihiyle Hindistan’da en eski yerleşimlerden biri olan Varanasi; kültürü, yapıları, mutfağı ve festivalleriyle kendine hayran bırakmaktadır. Ganj Nehri’ne yakın olmasıyla da oldukça popüler olan Varanasi, eşsiz manzaralar eşliğinde tatilini geçirmek isteyenler için çok özel bir şehirdir.

Varanasi'ye Hangi Ayda Gidilir?

Varanasi’de yazları sıcak ve oldukça nemlidir. Ağustos ve ekim aylarına denk gelen muson mevsiminde sıcaklıklar bir nebze olsun düşse de yağmur etkisini fazlasıyla göstermektedir. Bunun yanında Varanesi’de bulunmak için en ideal dönem, kış mevsimidir. Bu dönem, hem soğuk havalar hem de nem ve yağmurun oldukça az olmasından dolayı oldukça fazla tercih edilmektedir.

Şehre gidecek olanların “Varanasi’ye hangi ayda gidilir?” sorusuna verilecek kesin cevap ise kasım ve şubat ayları arasıdır.

Varanasi'nin İklimi ve Hava Durumu

Varanasi’de üç mevsim yaşanmaktadır. Kasım-şubat arası kış mevsimi, mart-haziran arası yaz mevsimi ve temmuz-ekim arası ise muson dönemi olarak nitelendirilmektedir. Bu dönemler arasında en ideal zaman dilimi, kış mevsimidir. Bu mevsim boyunca Varanasi’de sıcaklıklar 10 °C-20 °C arasındadır. Şehrin en soğuk dönemi de bu mevsime denk gelmektedir. Ocak ayı Varanasi’nin en soğuk dönemidir. Kış mevsiminin ardından yoğun nemi ve sıcaklıklarıyla yaz ayları gelmektedir. Varanasi’nin en sıcak ayı olan mayısta, termometreler 42°C ve üstünü görmektedir. Şiddetli yağmurların ve nemin etkisi altında olan muson aylarında, sıcaklıklar yaz mevsimine göre çok düşmese de ortalama 30°C-35°C aralığındadır.

Varanasi'nin Festivalleri

Varanasi; eşsiz kültürü ve gelenekleri ile harmanlanan birbirinden güzel festivalleriyle ziyaretçilerine harika zamanlar yaşatmaktadır. Bu festivallerde, dini içeriklerden kente özel yerel ürünlere kadar birçok konsept bulunmaktadır. Özellikle Dev Deepawali ve Panch Kosi Parikrama festivalleri, Varanasi’de kaçırılmaması gereken gösterilere sahne olmaktadır. Bunların yanında Varanasi’de yapılan Nakkatayya festivali de oldukça dikkat çekmektedir. Lakshman tarafından Supernkha’nın burnunun kesilmesini anmak adına düzenlenen festivalde yapılan geçit törenleri ve müzikli etkinlikler ziyaretçilere unutulmaz zamanlar yaşatmaktadır. Ekim ve kasım aylarına denk gelen bu festivaller, şehrin en güzel zamanlarında yapılan ve kaçırılmaması gereken etkinliklerdir.

Varanasi'nin Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

Varanasi, Hindistan’ın en kutsal şehri olarak nitelendirilmektedir. Bu sebeple burada yapılan dini bayramlar, ülkenin geneline nazaran daha güzel geçmektedir. Bu zamanlarda şehre akın eden yerli ve yabancı turistlerin etkisiyle Holi, Ram Navami ve Diwali şehirde kutlanan en coşkulu bayramlardır. Bu zamanlarda Hinduların ve özellikle Varanasililerin geleneklerine özgü süslemeler, yöresel yemek ziyafetleri, çeşitli yarışmalar ve dans etkinlikleri şehrin dört bir yanında görülmektedir. Dini bayram günlerinde Varanasi oldukça kalabalık olmaktadır. Dini görevlerini yerine getirmek isteyen Hinduların ülkenin dört bir yanından gelmesiyle şehir, yıl boyunca hiç olmadığı kadar kalabalık olmaktadır. Dini bayramların yanı sıra ulusal bayramlar da şehirde resmi tatil günleri olarak kabul edilmektedir. Özellikle Cumhuriyet Bayramı, Mahatma Ghandi Günü ve Bağımsızlık Bayramı kutlamaları, Varanasi’yi bambaşka bir atmosferin içerisine sokmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.