Dünyanın En Eski Şehirlerinden Biri Varanasi Hakkında

Varanasi Hakkında

Varanasi Hakkında

10 dk'lık okuma
149 kişi okudu

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul gören Varanasi, Ganj Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. Varanasi, Hindistan’ın en önemli dini merkezi olarak yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Ganj Nehri’ni en güzel cepheden gören Varanasi, sayısız türbe, tapınak ve sarayla doludur. Küçük ve renkli sokaklarıyla Hindistan’ın mistik atmosferini yansıtan şehri, her yıl 1 milyondan fazla hacı ziyaret etmektedir. Kutsal Şehir’de bulunan ve Panchakosi olarak bilinen yol, Hinduların yürüyerek ibadet ettikleri önemli bir alandır. Manevi bir cazibe merkezi olan Varanasi, sayısız tapınağa ev sahipliği yapmaktadır. Shri Kashi Vishwanath Tapınağı, Sankat Mochan Hanuman Tapınağı, Shri Durga Tapınağı ve Aurangzeb Ulu Cami, şehrin en önemli dini yapılarındandır.

Varanasi ile ilgili bilgiler arasında şehrin sanat ve zanaat anlamında önemli bir merkez olduğu bulunmaktadır. Varanasi, ipek işlemeciliği ve halı dokumacılığı konusunda oldukça ünlü bir şehirdir. Bununla birlikte ahşap, cam ve fildişinden üretilen eşyalar, Varanasi’nin en popüler ürünleri arasındadır. Ayrıca Varanasi, dini bayramların kutlandığı birçok festivale ev sahipliği yapmaktadır. Mahashivaratri, Ganj Festivali, Bharat Milap Festivali ve Dhrupad Festivali gibi sayısız etkinlik, milyonlarca turistin Varanasi’yi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Kısacası Varanasi hakkında her şey turistleri cezbetmeyi başarmaktadır.

Varanasi'nin Tarihi

Kadim tarihiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Varanasi, Hindu Mitolojisinde “Benaras” olarak bilinmektedir. Hindistan’ın en kutsal şehirlerinden biri olan Varanasi’nin köklü geçmişiyle ilgili olarak ünlü İngiliz yazar Mark Twain “Benaras; tarihten, gelenekten hatta efsanelerden bile daha eski ve tüm bunların toplamından iki kat daha yaşlı gözüküyor” sözlerini sarf etmiştir. 

Nitekim Hindu Mitolojisine göre Varanasi, üç ana tanrıdan biri olan Shiva tarafından kurulmuştur. Bu nedenle çok kutsal bir şehir olarak kabul edilen Varanasi’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılar ışığında MÖ 2000’li yıllara ait eserler bulunmuştur.

Bu dönemden beri sürekli yerleşimin var olduğu bilinen Varanasi, ipek kumaşlar, fildişi eserler ve heykellerle ünlü bir ticaret merkezi olarak büyümüştür. Şehrin kuruluşuna dair en eski bilgiler ise MÖ 528 yılına kadar uzanmaktadır. Xuanzang olarak bilinen ünlü Çinli seyyah, 635 yılında gerçekleştirdiği Varanasi gezisine dair yazdığı seyahatnamesinde, şehrin dini ve sanatsal faaliyetlerin merkezi olduğunu kaydetmiştir.

Orta Çağ boyunca ilahiyatçılar ve entelektüeller için önemli bir şehir olmaya devam eden Varanasi, dini ve kültürel anlamda kutsal bir merkez olarak büyümeye devam etmiştir. Varanasi’nin sahip olduğu köklü geçmiş, şehrin günümüzde sanat tarihi açısından da ilgi çekici bir yer olmasına olanak sağlamıştır. Shri Kashi Vishwanath Tapınağı, Dhamekh Stupa ve Chaukhandi Stupa gibi anıtlar, Varanasi’yi eşsiz bir şehir kılan yapılar arasındadır.

Varanasi Denildiğinde İlk Akla Gelenler

5000 yıllık kadim tarihiyle Varanasi, dünyanın en eski şehri olarak tanımlanmaktadır. Dini anlamda Hindistan’ın en önemli merkezi olan Varanasi’de 84 tane “Ghat” bulunmaktadır. Bu da Varanasi’yi dünyanın en fazla nehir kıyısına sahip şehri yapmaktadır. Hindu mitolojisine göre Lord Shiva ve Tanrıça Parvati’nin evi olarak bilinen Varanasi, Hindistan’ın en kutsal şehri olarak kabul edilmektedir. Şehrin en belirgin özelliği ise sahip olduğu dini mabet ve tapınaklardır. Şehre atfedilen kutsallık nedeniyle her gün binlerce Hindistanlı farklı bölgelerden Varanasi’ye akın etmektedir. Çoğu yaşlı ve dindar Hintlinin Varanasi’ye gelme nedeni ise oldukça ilginçtir. Hindular, Varanasi’de ölen insanların kutsanarak Tanrıyla buluşacaklarına inanmaktadır. Bu nedenle binlerce insan hayatlarının son dönemlerinde Varanasi’ye yerleşerek burada hayata gözlerini yummayı beklemektedir.

Varanasi'ye Gideceklere Tavsiyeler

Varanasi, dünyanın diğer yerlerinde kolayca rastlanmayacak bir atmosfere sahiptir. Milyonlarca turistin ziyaret noktası olan şehir, geleneksel ve kültürel tarzıyla görenleri hayrete düşürecek özellikler barındırmaktadır. Bu nedenle Varanasi’yi ziyaret edecek turistlere şehrin ilginç ritüellerini yadırgamamaları ve mutlaka bu farklı adetlere şahit olmaları önerilmektedir. Varanasi’de her gün yapılan ölü yakma seremonileri, şehir halkı için oldukça normal ve sıradan bir durum olsa da yabancı turistlerin bu durumu tuhaf karşılamaları olağandır. Ancak istenmediği takdirde bu ritüellerle karşılaşmadan Varanasi ziyaretini gerçekleştirmek mümkündür.

Hindular için kutsal olarak atfedilen Ganj Nehri’nde yıkanmak bir arınma yöntemidir. Ancak dünyanın en kirli nehirlerinden biri olarak bilinen Ganj, şehir atıkları nedeniyle insan bedeni için oldukça tehlikeli ve zararlıdır. Bu nedenle nehre girmek ya da nehirde yıkanmak gibi ritüellerden uzak durulması önerilmektedir. Ayrıca ölü yakma seremonisine katılan ziyaretçilerin en kısa sürede yıkanarak havadan bulaşabilecek kirli atıklardan arınmaları önerilmektedir.

Ganj Nehri’nin kıyısında yer alan Varanasi’de sayısız tarihi mekân ve mabet bulunmaktadır. Ghat denilen ve nehirden yukarıya doğru uzanan merdivenlerden oluşan yapılar, Varanasi’nin her yerinde bulunan dini ve tarihi yerlerdir. Darbhanga Ghat, Dasaswamedh Ghat, Assi Ghat ve Manikarnika Ghat ziyaretçileri şaşkına çeviren atmosferleri ile mutlaka görülmelidir. Bununla birlikte eşsiz mimari yapılarıyla Dhamek Stupa, Shri Kashi Vishwanath Tapınağı, Shri Durga Tapınağı ve Ramnagar Kalesi, Varanasi’nin en popüler turistik mekânlarındandır. Ruchika Sanat Galerisi ise sayısız esere ev sahipliği yaptığı için mutlaka görülmesi gereken mekanlar arasında yer almaktadır.

Varanasi'ye Giderken Alınması Gerekenler

  • Varanasi, yaz aylarında oldukça yüksek sıcaklıkların görüldüğü bir şehirdir. Şehri yazın ziyaret edecek olan turistlerin yanlarına güneşten korunmak için şapka, güneş koruyucu ve serin tutan kıyafetler almaları önerilmektedir.
  • Kışın ise özellikle sabah saatlerinde çok soğuk olan Varanasi’ye, mutlaka sıcak tutan kazak ve mont gibi eşyalar götürülmelidir.
  • Varanasi halkı giysi konusunda oldukça sıkı bir tutuma sahip olduğu için kadın-erkek fark etmeksizin uzun ve bol kıyafetlerin kullanılması önemlidir.
  • Bununla birlikte Varanasi’de kapkaç vakalarına karşı korunmak için emniyetli bir çanta ve cüzdan tercih edilmelidir.
  • Sayısız tapınak ve tarihi anıta ev sahipliği yapan Varanasi’de rahat bir şekilde dolaşabilmek için konforlu bir yürüyüş ayakkabısı da mutlaka götürülmesi gereken eşyalar arasındadır.

Varanasi Hakkında İlginç Bilgiler

Varanasi, binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Dünyanın bilinen en eski yerleşim alanlarından biri olan Varanasi hakkında bilinmeyenler oldukça fazladır. Varanasi, Hinduizmin en kutsal şehri olarak tanımlanmaktadır. Oldukça ilginç ritüellerin gerçekleştirildiği şehir, Hinduların her yıl hac için ziyaret ettikleri tapınaklara ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bir gün içerisinde binlerce Hindu cenaze seremonisi gerçekleştirmek için Varanasi’ye akın etmektedir.

Varanasi aynı zamanda Asya kıtasının en büyük üniversitesine sahiptir. Bu özelliğiyle edebiyat ve sanatın da merkezlerinden biri olan Varanasi’de bulunan Ruchika Sanat Galerisi, şehrin renkli atmosferini yansıtan eserlerle doludur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Hindistan Vizesi

Hindistan’a yapılacak turistik geziler için 3 ay süreli ve tek giriş şartlı turist vizesi çıkartılmalıdır. Başvurular, Hindistan Konsolosluğu web sitesi üzerinden online yapılmaktadır. Kişi ikamet ettiği ilin bağlı olduğu konsolosluk aracılığı ile vize işlemlerini gerçekleştirmektedir.