Fas Meşhur Yemekleri

Fas mutfağı hakkında, muhteşem malzeme seçimleri ile benzersiz yemek tariflerinin oluşturulduğu söylenebilmektedir. Tavuk ve sığır etinin sıkça kullanıldığı ülke mutfağında çeşitli deniz ürünleriyle hazırlanan geleneksel yemekler de vardır. Safran, kırmızıbiber, karabiber, nane, kimyon ve zerdeçal gibi baharatların neredeyse tüm tariflere eklendiği Fas mutfağı için pirinç ve kuskus ürünleri de vazgeçilmezdir. Tavuklu tajin, kuskus, loubia ve mrouzia; Fas ünlü yemekleri arasında bulunan leziz tariflerdendir. M’hanncha, sellou ve fekkas gibi tatlı lezzetler ise ülke ziyaretçilerinin tadına bayıldığı tadım seçeneklerinden olmaktadır. Tuzlu hamur işleri bakımından fazlasıyla başarılı olan Fas’a gidildiğinde, krachel adlı ekmek çeşidinin denenmesi de tavsiye edilmektedir.

Harira

Harira

Arapça “İpeksi” anlamına gelen harira, oldukça lezzetli bir çorbadır. Yerel halk bu çorbayı genellikle ramazan aylarında oruçlarını açarken tüketmektedir. Tavuk, mercimek, nohut, şehriye kullanılarak hazırlanan harira için Imilchil ismindeki restoran önerilmektedir.

Kebda Mchermla

Kebda Mchermla

Kuzu ciğeri kullanılarak hazırlanan kebda mchermla, genellikle ana yemeklerinin yanında meze olarak servis edilmektedir. Sarımsak, maydanoz ve karabiber, kimyon, kırmızı toz biber gibi çeşitli baharatlar ilave edilebilen bu yiyecek; özellikle Dar Filali isimli restoranda oldukça meşhurdur.

Sfenj

Sfenj

Mayasız ve şekersiz bir hamurun pişirilmesiyle meydana gelen sfenj, Kazablanka’nın en meşhur tatlılarından biridir. Yağda kızartılan bu lezzetli tatlının dışının kıtır kıtır, içinin ise yumuşacık oluşu onu oldukça popüler bir hale getirmiştir. Kazablanka Merkez Pazarı’nda bulunan tezgahlarda bu yöresel tatlıyı denemek mümkündür.

Tagin

Tagin

Kazablanka’ya özgü tagin, koni şeklindeki bir kil kap içerisinde; zerdeçal, zencefil, safran ve tarçın ile pişirilen bir et yemeğidir. Kazablanka’da bölge halkının sıklıkla tükettiği bu yiyeceği La Sqala isimli restoranda denemek mümkündür.

Berberi Omleti

Berberi Omleti

Fas ve Rabat kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olan Berberi omleti, basit bir omlete benzemektedir. İçerisinde küp şeklinde dilimlenmiş kırmızı veya yeşil biber ile domates bulunan bu omlet, özel bir çömlekte pişirilmektedir. Tabanı tıpkı bir ekmek gibi yumuşacık olan Berberi omletinin yüzeyi ise lapadır. Mısır ekmeğiyle tüketilen meşhur omletin Rabat’taki La Bamba Restoran’ında denenmesi önerilmektedir.

Bisara Çorbası

Bisara Çorbası

Fas’ın geleneksel lezzetlerinden olan Bessera çorbası, özellikle kış mevsiminde Rabat sokaklarında sık tüketilmektedir. Kuru bakla ya da bezelye ezmesiyle hazırlanan çorbanın görünümü humusa benzemektedir. Üzerine zeytinyağı ve kimyon eklenerek servis edilen bu çorbayı denemek için, Rabat’ın ünlü restoranı Dinarjat önerilmektedir.

Bocadillo

Bocadillo

Bocadillo, orijinalinde İspanyol kökenli bir sandviç olsa da Fas ve Rabat’ta çok özel bir sokak lezzetine dönüşmüştür. Rabat’ın mutfağına özgü bir şekilde tatlandırılan bocadillo sandviçi; khobz ya da baget ekmeğinin arasına haşlanmış yumurta, ton balığı, zeytin, marul ve domates konularak servis edilmektedir. Tercihe göre çeşitli baharatlar veya acı sos ilave edilmektedir. Bocadillo sandviçi, Rabat’ta Henri Popp caddesindeki Bocadillos Chamal restoranında denenmelidir.

Maakouda

Maakouda

Maakouda, Rabat sokaklarında rastlanabilecek en popüler sokak lezzetlidir. Küçük bir kek şeklinde yapılan Makouda’nın içerisinde; soğan, tereyağı, sarımsak, kişniş, öğütülmüş biber, zerdeçal, kimyon ile tatlandırılmış patates püresi ve yumurta bulunmaktadır. Rabat’ın en ünlü lezzetli olan Maakouda için özellikle Cyrnoss Agdal tercih edilmelidir.

Msemen ve Harsha

Msemen ve Harsha

Fas ve Rabat’ta Fas nane çayının yanında mutlaka servis edilmesiyle bilinen Msemen ve Harsha, geleneksel bir hamur işi yemeğidir. Msemen, kare şeklinde hazırlanarak sacda pişirilmektedir. Sade, kıymalı ve sebzeli şekilde farklı farklı türleri bulunmaktadır. Harsha ise irmikle yapılan ve kızgın tavada pişirilen bir ekmek türüdür. Özellikle kahvaltılarda tüketilen bu lezzetler, Mahlabat BAFARES restoranda denenmelidir.

Chebakia

Chebakia

Fes tatlıları arasında lezzetiyle hafızalardan uzun süre silinmeyen chebakia, kızartılarak hazırlanan şerbetli bir hamur işi tatlısıdır. Güle benzer şekilde katlanan hamurlar derin yağda kızartıldıktan sonra üzerine bal ve gül suyu ile hazırlanan şerbet dökülmektedir. Bu lezzetli tatlı üzerine susam ekilerek servis edilmektedir. Damaklarda unutulmaz bir tat bırakan chebakia, özellikle Ramazan aylarında Fes sofralarının olmazsa olmazıdır. En lezzetli chebakiayı tatmak isteyen ziyaretçilerin Medina Cafe’yi ziyaret etmeleri yeterlidir.

Pastilla

Pastilla

Pastilla, Fes mutfağının en sevilen lezzetleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bir çeşit pay olan bu tarifin meşhur olmasının nedeni ise aynı anda hem tatlı hem de tuzlu bir lezzete sahip olmasıdır. Ustalıkla açılan ince yufkaların arasına kat kat baharatlı tavuk veya güvercin etinin konulmasıyla hazırlanan böreğin içerisinde aynı zamanda şeker, tarçın, yumurta ve kavrulmuş badem de bulunmaktadır. Üstü nar gibi kızarana kadar pişirildikten sonra çıtır çıtır bir yapıya sahip olan pastilla, damaklarda enfes bir tat bırakmaktadır. Pastilla, çaylı ve kahveli sohbetlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. En lezzetli pastillayı tatmak isteyen ziyaretçilerin Le Cuistot Traditionnel’i ziyaret etmelidir.

Salyangoz Çorbası

Salyangoz Çorbası

Salyangoz çorbası Fes’in en meşhur ve en ilginç sokak lezzetlerinden biridir. Kaynayan suyun içinde haşlanan salyangozlar ile hazırlanan çorba, turistlerin de ilgisini çekmektedir. Kürdan yardımıyla salyangozun etli kısmı alınarak yenmektedir. Fes kentinde bu enteresan tarifi tatmak için her sokakta bulunan seyyar satıcılara uğramak yeterlidir.

Bastila

Bastila

Tavuk veya deniz ürünleri içeren bastila, Ouarzazate şehrinde tüketilen geleneksel yemeklerden birisidir. Yapımı uzun süren bu yuvarlak börek, özel günlerde tüketilmektedir. Relais Saint Exupery, bastilayı denemek için en doğru mekanlardan biri olarak öne çıkmaktadır.

Madfouna

Madfouna

Bölgesel bir lezzet olan madfouna, peynir içermeyen malzemelerle doldurulmuş bir pizzadır. “Berber pizza” olarak da bilinen yiyecek; et, fındık, sebze, ot ve çeşitli baharatlar içermektedir. Oldukça doyurucu ve sağlıklı bir yiyecek olan madfounanın tadına bakmak için Ouarzazate şehrinde bulunan Dar Taffarnout isimli restoran önerilmektedir.

Rfissa

Rfissa

Ouarzazate şehrinin sevilen yemeklerinden biri olan rfissa; haşlanmış tavuk, mercimek ve soğan kullanılarak hazırlanmaktadır. Çemen tohumu, safran ve diğer baharatların da eklenmesi ile oldukça sağlıklı bir yemeğe dönüşen rfissa; yeni doğum yapmış kadınların güç kazanması için de pişirilen yöresel bir lezzettir. Şehir merkezinde yer alan Ovelix isimli restoran bu lezzeti denemek için en iyi yerlerden biridir.

Tanjia

Tanjia

İsmini pişirildiği kil kaptan alan tanjia; tavşan, tavuk, kuzu ve hatta balık eti kullanılarak hazırlanan yöresel bir yemektir. Kül sıcaklığında uzun sürede pişen yemeğe soğan ve patates gibi sebzeler de eklenebilmektedir. Ouarzazate şehrinde tanjiayı denemek için gidilebilecek en iyi restoranlardan biri Douyria’dır.

Ördek Pastilla

Ördek Pastilla

Meknes’in en lezzetli sokak yemeklerinden biri olan ördek pastilla, yapımı zahmetli bir tariftir. Önceden hazırlanarak şehrin her köşe başında turistlere sunulan bu tarif, ördek eti içeren bir börek çeşididir. İsteğe göre iç harcında tavuk eti de kullanılabilen bu böreğin tadına bakılabilen en başarılı mekanlardan biri ise Collier de la Colombe adlı restorandır.

Sellou

Sellou

Meknes mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan sellou; bal, un, badem ve anason ile yapılmaktadır. Özellikle Ramazan aylarında baharatlı yemeklerin ardından sıkça tercih edilen sellou; tarçın ve susam eşliğinde sunulmaktadır. Enfes bir sellou için La Fine Bouche adlı mekana uğranması mümkündür.

Tfaya

Tfaya

Meknes mutfağının spesiyalleri arasında yer bulan tfaya, garnitürlerle harmanlanan yöresel bir tariftir. Safran, zencefil ve tarçın gibi baharatların tercih edildiği bu tarifte; bal, kuru üzüm ve karamelize soğan da ana malzemeler arasındadır. Genellikle kuskus gibi geleneksel lezzetler ile servis edilen nefis bir tarif olan tfaya, Aisha adlı kaliteli restoranda denenebilmektedir.

Fas gezilerinde yerel tatların denenmesi için, nerede yemek yenir sorusunun araştırılması sonucunda ulaşılan kaliteli restoranlar turistleri memnun etmeyi fazlasıyla başarmaktadır. Marakeş şehrine yolu düşen turistlerin; Taj Moroccan Food, Casa Lalla Restaurant ve Dameh restoranlarına uğraması şahane bir seçim olmaktadır. Manzarasıyla turistleri mest eden Le Cuistot Traditionnel ve Atalier Oriental adlı restoran opsiyonları ise Kasablanka şehrinde konumlanmaktadır. Tanca şehrindeki Riad Al Andalous adlı restoran, turistlerin tadabileceği şahane geleneksel lezzetleri içeren bir menüye sahiptir. Fes şehrindeki Nagham Cafe, Marakeş şehrindeki Cafe Restaurant Berbere ve Meknes şehrindeki Aisha; düşük bütçeyle dahi lezzet festivaline dahil olunması için turistlerin vazgeçilmez mekan tercihlerinden olmaktadır.

Olumlu yorumları kapan yemek kültürü ile ziyaretçilerini memnun eden Fas, birçok kaliteli Türk lokantasına da ev sahipliği yapmaktadır. Kasablanka şehrindeki Ahmet Chef ile La Flamme d’Istanbul ve Marakeş şehrindeki Turkish Steakhouse Restaurant Marrakech; Fas ziyaretçilerinin Türk mutfağına özgü lezzetleri tadabildiği restoranlar arasındadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın