Rüyalara Uzanan Efsanevi Tarihi ve İhtişamıyla 2. Hasan Camii

Önceki
2. Hasan Camii

2. Hasan Camii

Sonraki
75 dk'lık okuma
1189 kişi okudu

II. Hasan Camii, kapasite olarak iç mekanda yaklaşık 25-30 bin, dış mekanda ise 85-90 bin kadar kişinin eş zamanlı olarak ibadetini gerçekleştirmesine olanak tanıyan muazzam bir genişliğe sahiptir. Büyüleyici manzarası ve mimarisiyle ziyaretçilerinde hayranlık uyandıran camii, Kazablanka’nın en değerli ve devasa yapılarındandır.

Fas’ın en ünlü şehirlerinden Kazablanka’da bulunan II. Hasan Camii, Mekke’de yer alan Mescid-i Haram’dan sonra dünyanın en büyük ikinci camisi olarak tarihte yerini almıştır. Atlantik Okyanusu’nun kıyısında, denizin doldurulmasıyla inşa edilmiş muhteşem bir mimari özelliği sergilemektedir.

Camii, yapımında kullanılan olağanüstü el işçilikleri ve Fas’ın birçok noktasında karşılaşılan otantik mimari özelliklerini en iyi derecede yansıtan şaheserlerden biridir. Sahip olduğu 210 metrelik görkemli minaresiyle dünyanın en yüksek minaresine sahip cami olma özelliği ile de ün kazanmıştır. Uzunluğunun yanı sıra hayranlık uyandıran mozaik kaplamaları ve taş oymacılıkları ile bezenen minare, yirmi yılı aşkın bir süredir camiye turistik amaçla gelen ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda olmuştur. Camii yalnızca mimariye merak duyan turistleri değil, yerel halkla birlikte her yaş grubundan ve ülkeden insanları bir arada buluşturan müthiş bir dokudur.

Bir Rüyanın Yansıması Olan II. Hasan Camii’nin Tarihçesi ve Görkemli Mimarisi

II. Hasan Camii, Kazablanka’nın her yerinden kolaylıkla görülebilir nitelikte olan görkemli ve başarılı bir mimari eserdir. Dünya’nın sembolik ibadethanelerinden biri olma özelliğiyle öne çıkan camiinin minarelerinde, diğer yapılardan farklı olarak dairesel form yerine kare planlı tasarımlar tercih edilmiştir. Minarenin kare şeklinde dizayn edilmesiyle devasa bir büyüklüğe ulaşması amaçlanmıştır. Fas tarihinde önemli bir yere sahip olan Kral II. Hasan’ın gördüğü rüya üzerine 1980’li yıllarda bu görkemli muhteşem camiinin yapımına başlanmıştır. Rüyanın islami simgesine uygun olacak şekilde camiinin dörtte üçü Atlantik Okyanusu’nun üzerine inşa edilmiştir.

Fas’ta yaşayan Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan II. Hasan Camii, mimarisi ve tüm yapısal özellikleriyle adeta deniz üzerinde süzülen benzersiz bir kuğu görünümündedir. Geleneksel Fas zanaatkarlığının muazzam bir vitrini olan Camii, okyanus dalgalarıyla donanmış etkileyici konumuyla şehrin en iddialı yapılarındandır. 1993 yılında inşası tamamlanan II. Hasan Camii’nin yapım sürecinde gece gündüz binlerce kişi görev almıştır. Bu olağanüstü çalışmaların sonucunda onlarca yıl alması beklenen yapım süreci yedi senede sonlanmıştır. Sanat harikası olarak nitelendirilen işçiliğe sahip Camii, Zellge çinileri ile işlenen sütun detaylarıyla geleneksel mimarinin izlerini yansıtmaktadır. İç mekana ait incelikli zarif bir dekorasyona ve muhteşem bir genişliğe sahip olan II. Hasan Camii yakın dönem islam mimarisinin kimliği niteliğindedir. Etkileyici tarihi ve mimari özellikleriyle II. Hasan Camii, şehre ait ikonik bir ibadethanedir. Yılın bütün dönemlerinde dünyanın her yerinden ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır.

2. Hasan Camii Ziyaret Bilgileri

Turistik amaçlı olan geziler için caminin ziyaretinde 55 Dh giriş ücreti belirtilmiştir. Müslüman ziyaretçilerin ise cami içerisine ibadet saatlerinde girişi ücretsizdir. 

II. Hasan Camii haftanın tüm günleri açık olmakla birlikte yalnızca namaz vakitlerinde ve namaz vakitlerine yakın saatlerde ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın