Çek Cumhuriyeti’ne Vize Almak İçin Bilinmesi Gereken Bilgiler

Çek Cumhuriyeti Vizesi

Çek Cumhuriyeti Vizesi

27 dk'lık okuma
445 kişi okudu

Turistik vize işlemleri Çek Cumhuriyeti Büyükelçilikleri’nde ya da başkonsolosluklarında yapılmaktadır. Bununla birlikte, tur vizesi randevusunun, seyahatten bir ay öncesinde alınması, işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti ve yabancı uyruklu vatandaşların turist vizesi alabilmeleri için belli başlı evrakları doldurmaları gerekmektedir. Evraklar hazırlandıktan sonra Çek Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen vatandaşlar, C tipi olarak geçen Schengen vizesine başvuru yapabilmektedirler. Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek olan turistler, tatil vizesi başvurularının onaylanmasının ardından 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak üzere ülkede seyahat edebilmektedirler. 

Çek Cumhuriyeti Vize İstiyor mu?

Çek Cumhuriyeti vize istiyor mu sorusunun cevabı, ülkeyi ziyaret edecek olan kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Umuma mahsus yani bordo pasaporta sahip olan vatandaşların, Çek Cumhuriyeti vizesine mutlaka başvurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde vizesiz gitmelerine izin yoktur. Buna karşın yeşil, gri ve siyah pasaportu bulunan kişilerin, herhangi bir başvuru yapmaları gerekmemektedir. Yani bu kişiler, 90 günü aşmamak şartıyla vizesiz seyahat edebilmektedirler. 

Çek Cumhuriyeti Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır? 

Schengen Bölgesi’nde bulunan Çek Cumhuriyeti’ne turistik vize almak için büyükelçiliklere ya da başkonsolosluklara başvurmak gerekmektedir. Doldurulması gereken evraklar tamamlandığında vatandaşlara, 90 gün seyahat izni olan Schengen vizesi verilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi için Gerekli Evraklar 

Çek Cumhuriyeti vize gerekli belgeler arasında en önemlisi başvuru formudur. Ülkeye seyahat etmek isteyenlerin, öncelikle Çek Cumhuriyeti vize formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru İçin gerekli olan evraklar, Çek Cumhuriyeti öğrenci vizesi ve Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi gibi durumlara göre farklılık göstermektedir. 

Turistik bir vize için öncelikle kişinin 10 yıldan eski olmayan, seyahat bitiminde 3 ay daha geçerliliği bulunan ve en az iki sayfası boş olan bir pasaporta sahip olması gerekmektedir. Bu pasaportun resimli olmasına dikkat edilmelidir. Vize için gerekli evraklardan bir diğeri kişi veya kişilerin kimlik ve adres bilgilerinin eksiksiz olduğu tam vukuatlı nüfus kayıt örneğidir. Nüfus cüzdanı fotokopisi de vize başvuru sırasında istenenler arasındadır.

Son üç aya ait, içerisinde en az 5000 TL bulunan banka hesabı, araba ruhsatı ile ev ya da arsa tapuları ise seyahat boyunca masrafların kolayca karşılanabileceğini belgelemekle beraber, vize başvurularında olumlu sonuç almayı sağlamaktadır. Bu tarz eklemeler Çek Cumhuriyeti seyahati için yeterli bütçeye sahip olunup olunmadığını göstermektedir. Öte yandan uçuş ve konaklama belgeleri, 90 gün ile sınırlı seyahati kontrol edebilmek için istenen evraklar arasındadır.

Çek Cumhuriyeti’ne gidecek olanların mutlaka gidiş tarihinden 1 gün önce ve geliş gününden bir gün sonrayı kapsayan 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca Çek vizesine başvuruda bulunmak için 2 adet biyometrik fotoğraf da istenmektedir. Fotoğraf, mutlaka son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Bunun yanı sıra 35 mm genişliğinde ve 45 mm yüksekliğinde olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak vize ücretinin yatırıldığına dair dekontun da görevlilere teslim edilmesi zorunludur. 

Seyahat sırasında ilk olarak vizenin alındığı ülkeye gitmek, Schengen vizesinin bir kuralıdır. Bu vizenin geçerli olduğu diğer bölgeleri ziyaret etmek isteyen turistlerin, vize aldıkları ülkeden geçiş yapmaları mümkündür. 

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Çek Cumhuriyeti vize başvuru merkezleri, büyükelçilik ya da konsolosluklardır. Vize başvurusu için vatandaşların öncelikle randevu alması zorunludur. Ancak Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için randevunun en erken seyahatten 1 ay öncesine alınması gerekmektedir. Bu durum, işlemlerin en erken şekilde bitmesi ve işlem sürecinin sorunsuzca atlatılabilmesi için oldukça önemlidir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar? 

Çek Cumhuriyeti vizesi kaç günde çıkar sorusunun cevabı, başvuru süreci için oldukça önemli bir noktadır. Vizenin çıkışı, başvuru sürecinin ardından 5 ile 15 iş günü arasında değişmektedir. Ancak bu süreçte istenebilen ek evraklar, bu durumun uzamasına neden olabilmektedir. Ayrıca resmi tatiller, özel günler ve başvuruların yoğun olduğun dönemlerde de bu süreç 45 güne kadar uzayabilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Masrafları 

Çek Cumhuriyeti vize ücretleri, 2020 Mart ayı itibariyle 80 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak başvuru sürecinde alınan danışmanlık hizmetleri için ek ücret ödenmektedir. Danışmanlık hizmetleri arasında; fotoğraf çekimi, başvuru formu iletilmesi ve kurye temini gibi durumlar yer almaktadır. Vize masraflarında; 0 – 6 yaş arası çocuklar muaf tutulurken, 6 – 12 yaş arasındaki çocuklar için 40 euro ödenmesi gerekmektedir. Tüm bunlara karşın vize reddi durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır. Bu bilgi vize başvurusu yapacak olanların mutlaka bilmesi gereken bir husustur.

Çek Cumhuriyeti Vize Reddi Halinde Yapılacaklar 

Çek Cumhuriyeti vizesi, başvuru sırasında yapılan bir hata ya da bazı eksiklikler nedeniyle red ile sonuçlanabilmektedir. Bu koşulda ödenen ücretlerin geri iadesi söz konusu değildir. Başvuru sahibi, red yanıtını aldıktan sonra, 15 gün içerisinde itiraz edebilme hakkına sahiptir. Bunun için öncelikle standart bir vize red formu doldurmakla başlanmalıdır Formda neden itiraz edildiğine dair bilgiler yer almalıdır. Başvuran kişinin imzasının olduğu form, vizeyi reddeden Çek Konsolosluğu’na verilmelidir. 

Yapılan itiraz, Çek Dışişleri Bakanlığı tarafından incelenerek, 60 gün içerisinde bir karara bağlanmaktadır. Bu karar red cevabının alındığı konsolosluk ya da vize başvuru merkezi tarafından bildirilmektedir. Ayrıca vize red cevabına itiraz etmek için 60 euro ödeme yapılması gerekmektedir. 

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Çek Cumhuriyeti’ne vize almak için Türkiye’de bulunan 3 adet başvuru merkezi vardır. Başvuru yapacak olan kişilerin ikâmet adreslerine göre yetkili Çek Konsolosluğu’na ya da büyükelçiliğine gitmeleri gerekmektedir. Bu merkezler şunlardır; 

  • Ankara Büyükelçiliği

Adres: Kaptanpaşa Sokak No:15 06700 Gaziosmanpaşa/ANKARA

Telefon: +90 312 40569 58 

Ankara Büyükelçiliği’nin görev bölgesini kapsayan iller arasında; Adana, Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Burdur, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Kırşehir, Kütahya, Konya, Malatya, Muğla, Sivas, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat bulunmaktadır. Bu illerde ikâmet eden kişiler Ankara Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapabilmektedir. 

  • İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Abdi İpekçi Cad. No: 71 34367 Maçka/İSTANBUL

Telefon: +90 212 368 80 35 

İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanları arasında; İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak yer almaktadır. İstanbul Başkonsolosluğu, sadece bu illerde ikâmet eden kişiler için hizmet vermektedir. 

  • İzmir Fahri Konsolosluğu

Adres: Cumhuriyet Blv. No:11 K:4/11 Konak/İZMİR

Telefon: +90 232 368 09 44

İzmir Fahri Konsolosluğu’nun yetki alanları Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla ve Uşak olmak üzere sadece 9 ildir. Bu illerde ikâmet eden kişilerin vize işlemleri için buraya başvurmaları gerekmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın