Benzersiz Mimarisi ve Etkileyici Akustiğiyle La Bombonera Stadyumu

Önceki
La Bombonera Stadyumu

La Bombonera Stadyumu

Sonraki
23 dk'lık okuma
631 kişi okudu

La Bombonera, Arjantin’in Buenos Aires şehrinde bulunmaktadır. La Bombonera, Boca Juniors futbol kulübünün sahip olduğu muhteşem bir stadyumdur. Her yıl binlerce futbol tutkunu, dünya futbolunu izlemek için bu büyük stadyuma akın etmektedir.

La Bombonera Hakkında Bilgiler

La Bombonera, 25 Mayıs 1940 yılında inşa edilmiştir. Stadyum, Arjantin’in en ünlü futbol kulüplerinden biri olan Boca Juniors’a aittir. 32 metre yüksekliğindeki futbol stadyumu, 54.000 kapasiteye sahiptir. Bu muhteşem beton yapı, çimento ve çelik kullanılarak yapılmıştır. 1896’da stadyum, eski ikonik kulüp başkanının onuruna Estadio Alberto J. Armando adını almıştır. Stadyum resmi olarak Estadio Alberto J. Armando olarak bilinse de popüler takma adı La Bombonera’dır. Çoğu taraftar stadyumdan La Bombonera olarak bahsetmeye devam etmektedir. Stadyumun mimarları; Raul Bes, Victor Sulcic ve Jose Luis Delpini’dir.

Boca Juniors, 1924’ten beri oldukça basit bir ahşap stadyumdaki sahada oynamıştır. Boca, araziyi 1931 yılında satın aldıktan sonra, 100.000 taraftar alabilecek yeni bir beton stadyum inşa etmenin planını yapmaya başlamıştır. La Bombonera, 25 Mayıs 1940 yılında Boca Juniors ve San Lorenzo arasındaki hazırlık maçıyla resmen açılmıştır. Ancak stadyumun ikinci katmanının tamamlanması 1941’in sonuna kadar sürmüştür. Stadyumun üçüncü katmanı nihayetinde 1951 ve 1953 yılları arasında inşa edilmiştir.

La Bombonera, başlarda üç taraftan oluşmuş. Sonrasında, caddenin karşısındaki binaların yeri dar olduğundan birkaç VIP locası ve bir dikilitaş ile dördüncü taraf açık bırakılmıştır. Boca Juniors, 1970’lerde neredeyse 140.000 kişilik yeni bir stadyuma taşındı, ancak siyasi ve ekonomik kargaşa yeni başlayan inşaatı sona erdirmiştir. 1996 yılında, açık alandaki VIP locaları ve dikilitaşın yerine, bir öncekinden daha yüksek olan fakat yine ağırlıklı olarak VIP localarını içeren küçük bir tribün tarafından yer değiştirilmiş.

Birçok kişi tarafından bir kült yeri olarak görülen La Bombonera, dünyanın önemli stadyumlarının en üst sırasında yer almaktadır.

Stadyumda; kıtalararası kupa finali, arka arkaya üç kez ve toplamda dört kez burada oynanmıştır. Ayrıca, dünyanın en önemli derbisi olarak görülen River Boca Superclasico maçı, Copa Libertadores’in 10 finali ve birçok Güney Amerika turnuvası burada yapılmıştır. Diego Armando Maradona; milli takım için ilk çıkışını La Bombonera’da yapmıştır.

La Bombonera’da bulunan La Doce üyeleri, yerel rakipleri ile alay etmek için hayalet veya tavuk gibi giyinmektedir. Hayalet ve tavuk takma adları, River Plate’in en yıkıcı yenilgilerinden ikisine atıfta bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde ortaya çıkmıştır: River; Penarol ile olan maçında, 2—0 önde başladıktan sonra 1966 Copa Libertadores finalini kaybetmiştir. Bu yenilgi üzerine River’a, Las Gallinas ya da küçük tavuklar adında takma isimler verilmiştir. 2011 yılında River, ev sahibi takım olarak Belgrano’ya karşı yapılan rövanş maçını kaybetmiştir. Bu olayda River, tarihlerinde ilk ve tek olarak Serie B’ye düşmüştür. Boca taraftarları, Nuez’deki arkadaşlarına kulüp tarihinin en karanlık günlerini hatırlatmak için önlerinde büyük kırmızı B’ler olan hayalet gibi giyinmeye başlamıştır.

La Bombonera Adının Geldiği Yer

La Bombonera’nın mimarisi şeker kutusuna benzediğinden dolayı adını buradan almıştır. Bu ismin kökeni stadyumun mimarı Victor Sulcic’ten gelmektedir. Stadyumda çalışırken Sulcic’e doğum günü hediyesi olarak çikolatalar verilmiş. Sulcic’e göre çikolataların geldiği kutu stadyumun şekline çok benzetilmiştir. Böylece stadyuma La Bombonera adı verilmiştir. İngilizce de La Bombonera çikolata kutusu anlamına gelmektedir. Benzersiz tasarımı gören herkes, stadyumun ne kadar özel bir tarza sahip olduğunu anlamaktadır. Stadyum, olağandışı şekli sayesinde mükemmel bir akustiğe sahip olmaktadır.

La Bombonera Mimarisi

La Bombonera, inanılmaz bir dikey duruşa sahiptir. Stadyumun mimarları, La Boca’nın rıhtım bölgesinde çalışmak için sınırlı alana sahipmiş. Kulübün tasarımcıları, Buenos Aires’in büyük hayran kitlesine uyum sağlamak için stadyumu gökyüzüne dik olacak şekilde inşa etmiştir. Stadyumun üçüncü kademesi inanılmaz derecede dik ve sadece yükseklik korkusu olmayan hayranlar içindir. Tribünlerin sahaya çok yakın olması ve taraftarları oyun alanından ayıran sadece küçük bir boşluk bulunması, maçlarda yenilmez bir atmosfer yaratmaktadır.

Genellikle taraftarlar tribünde; çılgına dönerek, şarkı söyleyerek, bağırarak, zıplayarak ve kucaklaşarak takımlarına olan tutkularını ifade etmektedir. Maçlara hararetli bir şekilde destek veren taraftarlar, stadı gerçek anlamda sallamaktadır. Stadyumdaki; konuk oyuncular, ayaklarının altındaki dünyanın sallandığını gerçekten hissettiklerini söylemektedir. Depremin şokuna ve sarsıntısına dayanacak şekilde inşa edilen Tokyo’daki binalarda olduğu gibi stadyumun katmanları da çatlamayı önlemek için bazı hareketlere izin vermektedir.

Aynı zamanda La Bombonera, konser salonu olarak da kullanılmaktadır. Stadyuma gelen eski sanatçılar arasında; Lenny Kravitz, Sir Elton John, James Blunt, Bee Gees, Blackstreet Boys ve Cast yer almaktadır. Yerel şarkıları öğrenen ve yabancılarla kutlama yapan ziyaretçiler, Arjantin halkının özünü görme fırsatı yakalamaktadır.

La Bombonera’da, Museo de la Pasion Bonquense adında bir müze bulunmaktadır. Müzede, kulübün tarihi hakkında bilgi edinmek isteyen ziyaretçilere imkânlar sunulmaktadır.

Müze, her gün saat 10:00’dan 18:00’e kadar açıktır.

Giriş ücretleri şu şekildedir:

  • Yalnızca müze: Yetişkinler 65 A$, öğrenciler ve yaşlılar 40 A$’dır.
  • Müze ve stadyum turu: Yetişkinler 80 A$, öğrenciler ve yaşlılar 50 A$’dır.
Sevdiklerinizle Paylaşın