Almanya’nın En Büyük İkinci Kilisesi: Köln Katedrali

Önceki
Köln Katedrali

Köln Katedrali

Sonraki
484 dk'lık okuma
7245 kişi okudu

Almanya’nın Köln şehrinde bulunan ve Dom Kilisesi olarak da bilinen Köln Katedrali; Hristiyanlık dininin Katolik mezhebine ait bir tapınaktır. Almanya’nın en eski ve en popüler yapılarından biri olan bu kilise, tüm dünyadan çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Görkemli mimarisi ve eşsiz şehir manzarası ile turistlerin ilgisini çeken Köln Katedrali, mutlaka görülmesi gereken mekanlardan biridir. Katedral, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Köln Katedrali’nin Görkemli Tarihçesi

Bir Katolik katedrali olan Köln Katedrali’nin inşası fikri, 7. yüzyılda ortaya atılmıştır. 

Temelleri 15 Ağustos 1248 yılında atılan katedralin yapımı 632 yılda tamamlanmıştır. “Meryem’in Göğe Kabul Bayramı” gününde yapımına başlanan katedral, orijinal plana sadık kalınarak inşa edilmiştir ve 1880 yılında halka açılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda Köln, büyük bir yıkıma tanık olmuştur. 

Bu yıllarda dahi ayakta kalabilen Köln Katedrali, günümüze kadar gelmiştir. Savaş boyunca pilotların hedefine giren tapınak, barış sağlandıktan sonra restore edilmiştir. Günümüze kadar daha birçok restorasyon çalışmasının yürütüldüğü katedral, periyodik olarak her yıl bakımdan geçmektedir.

Köln Katedrali’nin Fiziki ve Mimari Yapısı

Renkli vitray pencereleri ile görkemli bir yapıya sahip olan Köln Katedrali, kent merkezinde yer almaktadır. Şehrin her tarafından görülebilen bu tapınak, Gotik tarzda inşa edilmiştir. 

8000 metrekare alan içerisinde yer alan çift kuleli Köln Katedrali, yaklaşık 157 metre yüksekliğindedir. Dünya’da üçüncü, Almanya’da ise ikinci en büyük kilise ünvanı ile ülkede en fazla turist çeken dini yapıdır. 

Şehrin telekomünikasyon kulesinden sonra en yüksek yapısı olan Köln Katedrali; görkemli mimari yapısı ve iç mekanındaki süslemelerle oldukça dikkat çekmektedir. Aynı anda 20 binden fazla ziyaretçiyi barındırabilen katedralin orijinal adı Kölner Dom’dur.

Köln Katedrali’nde Yer Alan Eserler ve Bölümler

Katolik mezhebinin ibadethanesi olan Köln Katedrali’nde değerli birçok sanat eserleri sergilenmektedir. Katedralin en değerli eserlerinden biri olan Üç Kral Tapınağı, mücevherlerle süslenmiş bir lahittir. 13. yüzyıla uzanan geçmişi ile Batı dünyasında en büyük kutsal emanet olarak kabul edilmektedir. Orta çağ döneminin izlerini taşıyan Üç Kral Tapınağı; 220 santimetre uzunluğunda, 110 santimetre genişliğinde ve 153 santimetre yüksekliğindedir. Köln Katedrali ziyaretçilerinin en çok dikkatini çeken eserlerinden biridir.

Köln Katedrali’nde bulunan Çarmıha Gerilmiş İsa (Gero – Kreuz) heykeli, en eski haç olarak bilinmektedir. Köln Katedrali’nde görülmesi gereken önemli eserler arasında yer alan heykel, 976 yılında bir meşe ağacı oyularak yapılmıştır. Köln Başpiskoposu’nun adı ile isimlendirilen heykel figürü, İsa peygamberin çarmıha gerilmesini tasvir etmektedir. Bu olay ilk Batı tasviri olması sebebiyle turistlerin oldukça dikkatini çekmektedir.

Milan Madonna, 13. yüzyıldan kalan estetik görünümlü bir heykeldir. Köln Katedrali ziyaretinde dikkat çeken bir başka eser olan bu heykel; Meryem Ana’yı ve Hz. İsa’nın bebeklik halini tasvir etmektedir.

Mimarisi ile oldukça dikkat çeken Köln Katedrali’nin en ilgi gören bölümlerinden biri de mozaik cam pencerelerdir. Pencereler, 2007 yılında Alman ressam Gerhard Richter tarafından tasarlanmıştır. Katedrale çağdaş ve modern bir görünüm veren bu pencereler; 11.000’den fazla cam parçasından oluşturulmuştur.

Güney Kulesi, Köln Katedrali’nin bir diğer göz alıcı bölümlerindendir. 157 metre yüksekliğe sahip olan Güney Kulesi, 533 merdiven basamağı ile şehrin muhteşem manzarasını ziyaretçilerini sunmaktadır. Katedralde asansör bulunmadığı için tapınağın panoramik manzarasını keşfetmek isteyen ziyaretçiler katlara yürüyerek çıkmaktadır. Köln Katedrali’nin güney kulesine çıkmak isteyenler için bu süre yaklaşık olarak 25 - 35 dakika kadar sürmektedir. Katedralin kulesinin en üst noktasında ziyaretçileri katedral çanı karşılamaktadır. St. Peters Bell ismindeki bu çan, dünyanın en büyük serbestçe sallanabilen çanıdır. 24 ton ağırlığında olan kilise çanının etrafında 8 farklı çan daha bulunmaktadır.

Köln Katedrali’nin Ziyaret Saatleri ve Erişebilirliği

Gotik mimarinin en büyük simgelerinden olan Köln Katedrali; yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sakin bir gezi deneyimi yaşamak isteyenler, 20 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapabilen katedrali sabah saatlerinde veya hafta sonu ziyaret etmelidir. Köln Katedrali, Kasım’dan Nisan’a kadar 06:00 – 19:30; Mayıs’tan Ekim’e kadar ise 06:00 – 21:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Katedral, Pazar günleri ise 13:00 – 16:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Köln Katedrali; kilise ayinleri ve özel etkinlikler dönemlerinde ziyarete kapatılmaktadır. Katedrale girişler ücretsiz olmakla birlikte; kule ve hazine bölümlerine ziyaretler ücretlidir. Kule ziyareti 6 Euro, kuleye çıkış ile hazine ziyareti ise 8 Euro olarak ücretlendirilmektedir. 533 basamağa sahip olan Köln Katedrali, şehir manzarası ile turistleri etkilemektedir. Yapıda asansör bulunmadığı için katedrali ziyaret etmek isteyen özel gereksinimli bireyler ve bebekli aileler rezervasyon yaparken özel durumları hakkında bilgi vermelidir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Piccadilly Circus nerededir?

Regent Caddesi ile Green Park'a doğru uzanan Piccadilly Caddesi’nin kavşağı olan Piccadilly Circus, İngiltere’nin başkenti Londra’ya bağlı Westminster semtinde yer almaktadır.

Piccadilly Circus’taki en dikkat çekici yapı nedir?

Piccadilly Circus'un ortasında yer alan Shaftesbury Anıt Çeşmesi ve çeşmenin üzerinde yer alan Eros heykeli bu kavşağın en ikonik yapıları olarak nitelendirilmektedir.

Piccadilly Circus ne ile tanınmaktadır?

Piccadilly Circus, günümüzde Londra'nın başlıca alışveriş caddelerinden biri olarak kabul edilmekte ve birçok ünlü mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bünyesinde bulunan pek çok pub, kulüp ve bar ile eğlencenin de merkezidir. Bunlara ek olarak dünyanın en popüler müzikallerinden bazılarının sahnelendiği çok sayıda tiyatro da Piccadilly Circus’a oldukça yakındır.

Piccadilly Circus ziyareti için en uygun zaman nedir?

Piccadilly Circus, günün her saati oldukça canlı ve eğlencelidir. Fakat özellikle binaları süsleyen ışıklı reklam tabelalarının net bir şekilde görüldüğü akşam saatlerinde kavşak, büyüleyici bir görünüme sahip olmaktadır.

Piccadilly Circus ismini nereden almıştır?

17. yüzyılın başlarında terzi Robert Baker, saygın kişilerin boyunlarına taktığı “piccadilis” isimli giysileri Piccadilly Hall'dan satın almıştır. Piccadilly Circus ismi ise buradan gelmektedir.

Piccadilly Circus’taki en ünlü yerler nerelerdir?

Piccadilly Circus, alışveriş denince ilk akla gelen yerlerdendir. Kavşakta yer alan en popüler alışveriş mağazaları ise Lilywhites ve Fortnum & Mason’dur. Dünyaca ünlü müzikallerinin sahnelendiği; Prince of Wales, Leicester Square, Her Majesty’s ve Prince Edward tiyatroları ise bölgedeki diğer ünlü cazibe merkezlerindendir.

Piccadilly Circus neden çok önemlidir?

Piccadilly Circus, merkezi konumu ile Londra’nın en ünlü eğlence ve alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır. 1819 yılında kurulan Piccadilly Circus, günümüzde yerli ve yabancı pek çok turistin gözdesidir.

Piccadilly Circus ne zaman yapılmıştır?

Piccadilly Circus, Kral IV. George tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Londra’nın en popüler yerleri arasındadır.