Masal Şatosu: Neuschwanstein Şatosu

Önceki
Neuschwanstein Şatosu

Neuschwanstein Şatosu

Sonraki
83 dk'lık okuma
1197 kişi okudu

Neuschwanstein Şatosu, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Füssen kasabasında yer almaktadır. Neuschwanstein Şatosu, Bayvera Kralı II. Ludwig tarafından 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Tüm doğal güzelliklerin ortasında yer alan şato, adeta masal kitaplarından fırlamış gibidir. 800 metre yükseklikte yer alan şato, kasabanın tüm manzarasına hakimdir. Neuschwanstein Şatosu’nun etrafında Pöllat Nehri, Alpsee Gölü ve Schwansee Gölü yer almaktadır. Alpin etekleri, Pöllat Dağı ve Tegelberg Dağı tarafından çevrelenen şato, yeşilin ve mavinin ortasında göz kamaştırmaktadır. Kaleler ülkesi olan Almanya’nın en önemli kalesi Neuschwanstein Şatosu’dur. Almanya denildiği zaman akla gelen ilk kale olan Neuschwanstein Şatosu, yaz aylarında günde 6,000’den fazla ziyaretçi ve yılda toplam 1,3 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır.

Neuschwanstein Şatosu’nun Tarihi

Neuschwanstein Şatosu, ünlü Alman Kralı II. Maximillian’ın oğlu Kral II. Ludwig tarafından 19. yüzyılda yaptırılmıştır. Romanesk mimariye sahip Neuschwanstein Şatosu, Kral II. Ludwig’in emriyle saray ressamı olan Christian Jank tarafından tasarlanmıştır ve mimar Eduard Riedel tarafından da inşa edilmiştir. Neuschwanstein Şatosu, Füssen Kasabası’nın Hohenschwangau köyünün karşısında bulunan tepeye 5 Eylül 1869 yılında inşa edilmeye başlanmıştır ve şato 1886 yılında tamamlanmıştır. Bir rivayete göre; Kral II. Ludwig’in şatoyu tepeye inşa ettirmesinin sebebi, hem babasının şatosundan daha gösterişli bir şato inşa ettiğini kanıtlamak hem de doğup büyüdüğü yerin mükemmel manzarasına olan sevgisidir. Ancak babasının şatosundan daha gösterişli bir şato inşa ettirdiği için o yıllarda pek de takdir edilmemiştir. 

Şatoyu inşa ettirirken yaptığı harcamalar nedeniyle bir doktor heyeti tarafından akıl sağlığının yerinde olmadığına karar verilmiştir. Bu sebeple şatosunun bittiğini göremeden Starnberg Gölü’nün kenarında yer alan Berg Kalesi’ne hapsedilmiştir. Bir zaman sonra doktoruyla beraber göl kenarında gizemli bir şekilde ölü bulunmuştur.

Neuschwanstein Şatosu’nun Fiziki Yapısı

Neuschwanstein Şatosu’na; iki merdiven kulesi ile çevrili Gatehouse’dan, yani giriş kontrol binasından, girilmektedir. Gatehouse binası, renklerle şekillendirilmiş şatonun tek yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Gatehouse’un çatısı üçgen şeklindedir ve Kral II. Ludwig’in şatodaki ilk lojmanını içermektedir. Gatehouse’u geçtikten sonra doğrudan avluya geçiş yapılmaktadır. Neuschwanstein Şatosu’nun avlusu iki katlıdır. Alt katta yer alan avluda, Ev Kapısını bulunmaktadır ve şatonun çevresindeki dağ manzarası gözlemlenebilmektedir. Üst kattaki avluda 45 metre yükseklikte Dikdörtgen Kulesi yer almaktadır. Üst avlunun kuzey tarafında Şövalyeler Evi bulunmaktadır ve burada dönemin erkekleri ikametgah etmişlerdir. Şövalyeler Evi’nin karşısında yer alan Bower binası da kadınların binası olarak kullanılmıştır. Üst avlunun batı ucu Palas yani salon ile sınırlandırılmıştır. Palas, şatonun ana binasını oluşturmaktadır ve kralın kamarası ile hizmetçi odalarını içermektedir.

Neuschwanstein Şatosu, 1 salon ve 15 odadan oluşmaktadır. Şatonun en büyük odası Şarkıcılar Salonu ve ardından Taht Salonu’dur. Şarkıcılar Salonu dördüncü katta yer almaktadır ve Balo Salonu ile birleşiktir. Şarkıcılar Salonu, Lohengrin ve Parzival temalarıyla dekore edilmiştir. Taht Salonu, 13 metre yüksekliği ile üçüncü ve dördüncü katları kaplamaktadır ve rengarenk kemerlerle çevrilidir. Taht Salonu; İsa, On İki Havari ve altı kralın resimleriyle süslenmiştir. Taht Salonu’nun kutsal bir atmosferi vardır. Kraliyet lojmanı şatonun üçüncü katında yer almaktadır ve küçük odalardan oluşmaktadır. Şatonun misafir odası, Lohengrin efsanesinden temalarla süslenmiştir. Misafir odasının yanında, çalışma odasına geçişi oluşturan küçük bir yapay mağara bulunmaktadır. Çalışma odasının tam karşısında ise yemek odası yer almaktadır. Yemek odasının üç kat altında mutfak vardır. Yemek odasının hemen yanında ise kralın yatak odası bulunmaktadır.

Neuschwanstein Şatosu Hakkında Bir Söylenti

Söyletinlere göre Kral II. Ludwig, Alman besteci Richard Wagner’a aşıktı. Kral, Richard Wagner’in Kuğu Operası’ndan etkilenerek şatoyu inşa ettirmiştir. Hatta Kral, Wagner’a öyle aşıktı ki bu şatoyu onunla beraber yaşamak için yaptırdığına dair söylentiler çıkmıştır. Şatonun iç mekanlarının duvarlarında yer alan resimler ve süslemeler, Wagner’in operalarındaki pasajlardan esinlenerek yapılmıştır.

Neuschwanstein Şatosu’nun Popüler Kültürdeki Yeri

Neuschwanstein Şatosu; Ludwig, Chitty Chitty Bang Bang, Spaceballs ve The Great Escape filmlerinde yer almıştır. Ayrıdan Disney’in animasyon filmleri olan Külkedisi ve Uyuyan Güzel’deki şatolar, Neuschwanstein Şato’sundan esinlenerek tasarlanmıştır. Walt Disney’in logosu olan şato da bizzat Neuschwanstein Şatosu’dur.

Neuschwanstein Şatosu Giriş Ücretleri ve Saatleri

Neuschwanstein Şatosu’nun içerisine bireysel olarak girilmemektedir, sadece rehberli turlar ile giriş yapılabilmektedir. Turların süresi yaklaşık 35 dakikadır. 

Neuschwanstein Şatosu’na evcil hayvan sokmak ve şatonun içerisinde fotoğraf çekmek yasaktır. Neuschwanstein Şatosu, 1 Nisan-15 Ekim aylarında saat 09:00-18:00 arasında, 16 Ekim-31 Mart aylarında saat 10:00-16:00 arasında ziyaretçilerine açıktır. Neuschwanstein Şatosu; 24, 25, 31 Aralık’ta ve 1 Ocak’ta ziyaretçi kabul etmemektedir. 

Rehberli turlar için bilet almak gerekmektedir. İster online ister şatonun yanında bulunan bilet satış merkezinden biletler alınmaktadır. Bilet satış merkezi, 24 Mart-15 Ekim aylarında saat 07:30-17:00 arasında ve 16 Ekim-31 Mart aylarında saat 08:30-15:00 arasında bilet satışı yapmaktadır. Neuschwanstein Şatosu giriş ücretleri şöyledir: Yetişkinler 15,50, 0-17 yaş arası 2,50 euro.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Almanya Vizesi

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaport hamillerinin, yetkili konsolosluklara vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeşil, gri ve diplomatik pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf tutulmuştur. Vize müracaatları, kişilerin ikamet ettikleri şehre göre değişmek kaydıyla İzmir, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.