Gözde Tatil Yerlerinden Biri Mikonos Adası Hakkında Bilgiler

Mikonos Adası Hakkında

Mikonos Adası Hakkında

104 dk'lık okuma
1447 kişi okudu

Mykonos veya Türkçe ismiyle Mikonos 86 km² alana sahip Yunanistan’ın birbirinden güzel adalarından bir tanesidir. Ada kelime anlamı olarak "kaya yığını" anlamına gelmektedir. Adanın gerçek nüfusu 10.500 olmasına rağmen yaz aylarında nüfus en az 10 kat artmaktadır. Yıldız oyunculardan, film yıldızlarına, futbolculardan ünlü basketbol oyuncularına kadar ünlü birçok isim yaz tatillerinde Mykonos’u tercih etmektedir. Tatil için ünlü isimlerin bu adayı tercih etmesi sebebiyle Mykonos ile ilgili bilgiler tüm dünyada bilinmektedir. Yunanistan’a ait adalar içinde en çok ziyaret edilen olmasının da etkisiyle fiyatlar ortalamanın biraz daha üstündedir. 89 km sahil şeridine sahip olan bu ada ılıman havası, nezih kumsalları ve sessiz sakin koyları ile turistlerin Ege Denizi’nde en çok ziyaret ettikleri noktalardan biridir. İçerisinde birçok manastır ve kilise yer almaktadır. Bu kilise ve manastırlar turistlerin rahatça ziyaret edebilmesi için yaz aylarında 24 saat boyunca açık tutulmaktadır. Turistler dilerse içeride yer alan ayin ve dualara katılım sağlayabilmektedir. Ada hakkında her şey eğlence, dinlenme ve tatil amaçlı olarak turistlerin hizmetine sunulmaktadır.

Mikonos Adası'nın Tarihi

Mykonos'ta M.Ö. 1000 yılından beri Karyalılar ve Fenikeliler yaşamaktaydı. Sonrasında İyonyalılar adayı kolonileştirdikten sonra tam kontrolü ele geçirmişlerdir. Daha sonra ise Roma İmparatorluğu döneminde Romalıların kontrolüne girmiş ve Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. Bu bağlamda ibadet ritüelleri ve gelenekleri de buna bağlı olarak değişmiştir. 7. yüzyılda Bizanslılar adanın Arap korsanlara karşı savunma altyapısını inşa etmişler ve 12. yüzyılın sonuna kadar adanın kontrolünü ellerinde tutmuşlardır.

1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi’yle beraber Konstantinopolis'in düşmesiyle Mykonos, Andrea Ghisi ve Ieremia Ghisi'nin eline geçmiştir. Ada 1292'de Katalanlar tarafından harap edilmiş ve daha sonra 1390'da Ghisi ailesinin son torunu tarafından Venediklilerin tam kontrolüne verilmiştir. O andan itibaren, Tinos ile birlikte Venediklilerin birleşik toprak mülkiyeti haline gelmiştir. Venedik saltanatı sırasında, 1537'de Mykonos, Kanuni Sultan Süleyman'ın amirali Barbaros Hayreddin tarafından yıkılmıştır. Ada, Osmanlı egemenliğindeyken donanmanın komutanı Kapudan Paşa tarafından yönetilmiştir. O zamanlar Osmanlılar, hem Türklerle hem de Venediklilerle iyi ilişkiler sürdürmeye çalışan yöneticileri yerleştiren bir öz yönetim sistemi benimsemekteydiler. Venedikliler, 1718'de Tinos'un düşüşünden sonra adayı terk etmişlerdir. Mykonos, tarihin belirli dönemlerinden beri birçok devletin himayesinde kaldığı için sanat tarihi ve kültürel özellikler bakımından da oldukça çeşitli yapıları bünyesinde barındırmaktadır.

Mikonos Adası Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Mikonos’un en belirgin özelliklerinden bir tanesi meşhur plajları ve bu sahillerde düzenlenen partilerdir. Partiler öğle vakitlerinde başlayarak akşama kadar sürmekte ve dileyenler ücretsiz olarak bu partilere katılım sağlayabilmektedir.

Mykonos dendiğinde akla ilk gelenlerden biri hiçbir zaman bitmek bilmeyen gece hayatıdır. Mykonos gece hayatı o kadar meşhurdur ki jet sosyete diye bilinen ünlülerden sadece tek gece için bile jeti ile Mykonos’a eğlenmeye gelen ünlüler bulunmaktadır. Gece hayatı başlamadan önce de adanın her köşesinde canlı müzik yapan müzisyenlere rastlamak mümkündür. Mykonos ayrıca kaliteli alkol çeşitleri ile de nam salmıştır. Buraya gelip de Mykonos’un özel kokteyllerinden tatmadan dönen turist sayısı yok denecek kadar azdır.

Aynı zamanda Mykonos’un nam salmasında yeri bir başka olan bir etken varsa o da gün batımına daha bir anlam kazandıran yel değirmenleridir. Yel değirmenleri ada içerisinde gezen, alışveriş yapan, eğlenen, yorulan ve güneşi sakin bir yerde batırmak isteyen turistlerin son uğrak noktasıdır.

Mikonos Adası'na Gideceklere Tavsiyeler

Mykonos’a giden ziyaretçilerin adanın o temiz ve dingin sularına kesinlikle girmeleri önerilmektedir. Tertemiz plajlarında düzenlenen çeşitli etkinliklere de adaya gidenlerin öncelikle katılması tavsiye edilenler arasındadır. Meşhur dar arnavut kaldırımlarında yürüyüş yapmak ise ziyaretçilerin keyif aldığı aktiviteler arasındadır. Bu dar sokak aralarında yer alan hediyelik eşya dükkânlarını da gezmek kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ayrıca gezerek ve yüzerek enerjisini atan ziyaretçiler güneşi yel değirmenlerinin harika manzarasında batırabilmektedir.

Mykonos’da fiyatlar diğer adalara göre biraz daha pahalı olsa da kapsamlı bir araştırma sonucunda her bütçeye uygun restoran ve mekânların varlığına rastlanacaktır. Mykonos aşçılarının özel olarak hazırladığı louza (baharatlı tütsülenmiş domuz eti) ve kopanisti (baharatlı yumuşak peynir) kesinlikle denenmesi gereken yerel ada lezzetlerindendir. Bunun yanında açtırılan bir şişe Assyrtiko şarabı gecenin muhteşem geçmesini sağlayacak detaylar arasındadır. Mykonos'ta yemek yenebilecek en iyi yerler, o gün denizden taze çıkarılan ahtapot ve kalamar servis eden mekânlardır. Dikenli ıstakoz, barbunya, karides ve çeşitli deniz mahsulleri adanın denenmesi gereken diğer tatlarındandır.

Mikonos Adası'na Giderken Alınması Gerekenler

Mykonos’a giderken ziyaretçilerin yanlarında alması gerekenlerden bir tanesi sudur. Çünkü Mykonos’ta su şişelerde satılmakta olup fiyatı bir hayli pahalıdır. Öyle ki çoğu mekânda suyu fiyatı bazı içeceklerden dahi daha yüksek fiyatlarla servis edilebilmektedir. Adada hava bir hayli sıcak olacağı için bu güzel adayı gezdikçe suya olan gereksinim artacaktır. En azından ziyaretçilerin yanlarında 1 ya da 2 şişe su taşıması gezi esnasında konfor sağlayacak bir detaydır.

Mykonos Adasın'a gitmeden önce ziyaretçilerin yanlarına alması gereken ikinci önemli eşya ise rahat bir ayakkabı ya da terliktir. Özellikle bayanlar gece hayatını da hesaba katarak genel olarak adaya topuklu ya da bu tarz ayakkabılarla gitmektedir. Ancak gündüzleri adanın dar Arnavut kaldırımlarında yapılacak gezintiler bu topuklu ayakkabılarla eziyete dönüşebilmektedir. Bu yüzden ada içinde gündüz gezintisi için rahat ayakkabı ya da terlik getirmek oldukça faydalı olacaktır.

Mikonos Adası Hakkında İlginç Bilgiler

Mykonos Adası ile ilgili günümüze 2 efsane ulaşmış durumdadır. İlk efsaneye göre Herkül, Mykonos adasındaki devleri saklandıkları yerden çıkarmış ve onları yenmeyi başarmıştır. Bu yüzden adanın her tarafında dağılmış olarak yer alan kayalıkların, devlerin taşlaşmış bedenleri olduğuna inanılmaktadır. İkinci efsaneye göre ise adanın adının yerel kahraman Mykonos ile ilişkilendirildiğine inanılmaktadır. Mykonos Apollon'un ve Dionysos'un soyundan Delos Kralı Anios'un oğlu olarak bilinmektedir.

Mykonos hakkında bilinmeyenler bunlarla sınırlı değildir. Ada volkanik patlama sonucu oluşmuş Kiklad adalarından birisidir. Yani teorik olarak volkanik bir ada olduğundan toprak yapısı volkanik kayaçlardan oluşmaktadır. Bu volkanik kayaç yapısına rağmen adada yer alan koy sayısı oldukça fazla olup denizin suyu ise temizdir. Adaya özel olarak ilgi gösterilmekte ve tüm evlerin beyaza çatılarının ise maviye boyanması zorunlu tutulmaktadır. Yunan hükümeti belirli aralıklarla kontroller gerçekleştirmekte ve bu kurala uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulamaktadır. Bunun yanında ada halkı ve yerel esnaf turistlere karşı genel olarak güler yüzlü ve sevecendir. Mykonos Adası’nda birisiyle tartışma ya da bir problem yaşama ihtimali ise bu sebeplerden bir hayli düşüktür.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.