Sırbistan’da Bir Osmanlı Eseri: Bayraklı Camii

Bayraklı Camii

Bayraklı Camii

30 dk'lık okuma
483 kişi okudu

Bayraklı Camii Belgrad’da bulunan dini bir yapıdır. Geleneksel olarak Hıristiyanlık dinine sahip olan bir ülkede olan bu camii elbette tarihidir. Sade ama dikkat çekici bir mimariye sahip olan dini yapı görenleri görkemli duruşuyla kendine hayran bırakmaktadır. Şehirde bulunan ibadete açık tek camii unvanına sahip dini yapı bu yönüyle de oldukça ilgi görmektedir.

Bayraklı Camii’nin Köklü Tarihi

Bayraklı Camii’nin hangi yılda ve kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak 1959 yılında Üsküp’te yayınlanan bir gazetede kaynak gösterilmeden Ali Bey isminde birinin 930 yılında yaptırdığı yazmaktadır. Eğer camii bu tarihte yapıldıysa Belgrad’ın Osmanlı fethinden sonra yapılmış ilk dini yapı unvanına da sahip olmaktadır.

Bayraklı Camii Avusturya’nın işgaline uğradıktan sonra Katolik kilisesine çevrilmiştir. Camii 1717 ve 1739 yılları arasında Cizvit adında bir tarikat tarafından kullanılmıştır.

Belgrad 1739 yılında Avusturya işgalinden kurtarıldıktan sonra yapı, tekrar camii işlevine dönmüştür. 1741 yılında Hüseyin Kethüda tarafından tamir ettirilen bu camiye Hüseyin Kahya adı verilmiştir. Cami namaz saatlerini tespit etmek için muvakkithane olarak da kullanıldığı için belli saatlerde bayrak çekilmiştir. Bu yüzden bu görkemli dini yapının adı halk arasında Bayraklı Camii olarak yer edinmiştir. 1789 ve 1791 yılları arasında olan işgalde camii zarar görmüş fakat 1893 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından tamir ettirilmiştir.

Sade Şıklığıyla Dikkat Çeken Caminin Mimarisi

Bayraklı Camii’nin tümü sade krem bir renkten oluşan taş bloklardan inşa edilmiştir. Yapının ana alt kısmı kare olarak tasarlanmıştır. Meşhur camiinin kubbesi ise altıgen olarak ana yapının üstüne konumlandırılmıştır. Bununla birlikte dini yapının her iki yanında oldukça sade bir görünüme sahip iki minare inşa edilmiştir.

Bayraklı Camii’nin içi ise yine oldukça sade bir biçimde dizayn edilmiştir. İçerisinde yalnızca tablo ve minber barındıran ve camii mütevaziliğiyle dikkat çeken dini yapı klasik Osmanlı mimarisine sahiptir.

Bayraklı Camii bir ibadethane olması sebebiyle girişi tamamen ücretsizdir. Bununla birlikte belli bir açılış ve kapanış saati olmayan camiinin mevsime ya da aylara göre bir giriş-çıkış kısıtlaması olmamaktadır. Ayrıca bu görkemli cami özel gereksinimli bireylerin ziyareti için uygun koşullara sahip olmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın