Eşsiz Doğa Manzaraları ile Büyüleyen Moğolistan Hakkında Bilgiler

Moğolistan Hakkında

Moğolistan Hakkında

28 dk'lık okuma
409 kişi okudu

Orta Asya’nın kuzeyinde yer alan Moğolistan, dünyanın en zengin kültürüne sahip ülkelerinden biri olarak bilinmektedir. Batıdan doğuya 2.392 km, kuzeyden güneye 1.259 km’lik bir alana uzanan Moğolistan ile ilgili bilgiler oldukça ilgi çekicidir. Moğolistan, Rusya ve Çin ile komşudur. Herhangi bir okyanusa kıyısı olmayan bu ülkede karasal iklim özellikleri görülmektedir.

Kış aylarından oldukça soğuk olan Moğolistan, yaz aylarından sıcak ve nemlidir. Kuzey ve Orta Asya’nın en bilinen ülkelerinden biri olan Moğolistan’da bozkırlar, yarı çöller ve çok sayıda dikkat çekici çöl bulunmaktadır. Bu doğa harikaları ülkedeki ziyaretçi sayısının fazla olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Hayvancılık ülkede en yaygın geçim kaynağıdır. İlginç kültürü, köklü tarihi ile dikkatleri çeken Moğolistan hakkında her şey öğrenilmeye değerdir. Moğolistan’ın güneyinde yer alan Moğol Altay dağları, ülkenin en yüksek bölgesidir. Bu dağlar görenleri kendilerine hayran bırakmayı başarmaktadır.

Moğolistan'ın Tarihi

Dünya’nın en köklü tarihine sahip olan ülkelerin başında gelen Moğolistan’da asırlar boyu pek çok farklı etnik grup yaşamıştır. Değişik çok sayıda Moğol hanedanlıklarına ev sahipliği yapan bu ülke, Cengiz Han tarafından 1209 yılında kurulan Moğol İmparatorluğu ile adını duyurmuştur. Moğolların kurduğu bu imparatorluk, sadece Moğolistan değil, dünya tarihi açısından da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Batıda Polonya, doğuda Kore, kuzeyde Sibirya ve güneyde Arap yarımadasına uzanan bu Moğolların yaklaşık olarak 33 milyon kilometrekarelik bir alana sahip olduğu bilinmektedir. Cengiz Han’ın ölümünden sonra 1227 yılında devlet üçe bölünmüş, 1260 yılından Cengiz Han’ın torunu Kubilay Han, günümüzdeki Çin ve Moğolistan’ı kapsayan dört krallıktan birinin hükümdarı olmuş ve 1271 yılında Yuan Hanedanlığı'nın kurmuştur. Bu hanedanlığın kuruluşu Kubilay Han’ın, Çin’i yöneten ilk yabancı olma unvanını kazandırmıştır. Yuan Hanedanlığı 1636’da Mançu Qing tarafından yıkılmıştır.

Uzun yıllar Qing Hanedanlığı’nın hükümdarlığında yaşayan Moğollar 1911 yılında Tibet Budizm'inin ruhani liderlerinden biri olan Bogd Khan’ın öncülüğünde bağımsızlığını ilan etmiştir.

1919 yılında Çin tarafından işgal edilen Moğolistan, 1924 yılında Kızıl Ordu’nun desteğiyle çıkarılan bir isyanla Çin işgalinden kurtarılarak Sovyetler Birliği’ne dahil edilmiştir. 1924’ten 1990 yılına kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olarak sosyalist rejim altında yaşayan Moğolistan, birliğin dağılmasıyla beraber çok partili demokratik bir yönetime geçiş yapmıştır. Savaşçı bir toplum olan Moğollar, sanat tarihi açısından da ilgi çekici bulunmaktadır. Moğolların savaşçılığını imgeleyen tarihi tablolar, Budizm ile ilgili pek çok heykel ve ikona, Sovyetler Birliği dönemindeki Rus etkisinin görülebileceği pek çok farklı sanat eseri Moğolistan’daki hemen hemen her yerde ziyaretçilerin karşısına çıkabilmektedir.

Moğolistan Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Moğolistan'ın en belirgin özellikleri arasında okçuluk, bozkırlar, at biniciliği ve bol etli Moğol yemekleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ülke halkının geleneksel kıyafetlere verdiği önem büyüktür. El yapımı botlar, çizmeler ve geleneksel Moğol motiflerinin işlendiği şapkalar, Moğolistan’da oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Morin Khuur adlı enstrümanlarıyla da ünlü olan Moğolistan’da, geleneksel Moğol müziği yerini günümüzde de korumayı başarmaktadır. Hinduizm ve Budizm gibi dinlere inanan insanların çoğunlukta olduğu Moğolistan, bu dinlerle ilgili birçok ikona ve dini kıyafet ile özdeşleşmektedir.

Moğolistan’ın en bilinen özelliklerinden bir diğeri ise ülke vatandaşlarının çoğunun iyi derecede Rusça bilmesidir. Bir dönem Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Moğolistan’da, birlik yıkıldıktan sonra bile Sovyet kültürünün etkileri görülmeye devam etmiştir. Ayrıca Cengiz Han, Moğolistan denince akla gelen ilk şeyler arasında büyük bir öneme sahiptir. Çok güçlü bir hükümdar olan Cengiz Han, Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu olarak dünya tarihine damgasını vurmuş bir isimdir.

Moğolistan'a Gideceklere Tavsiyeler

Bozkırlarla çevrili Moğolistan, ziyaretçilere oldukça güzel doğa manzaraları sunmaktadır. Bunun yanında bozkırlarda geleneksel yaşamlarını sürdüren göçebe Moğol yerlilerini ve onların çadırlarını ziyaret etmek turistlere farklı bir kültürü yakından tanıma fırsatı sunmaktadır. At binme, ok atma gibi aktivitelerinde yapılabildiği bu bozkırları görmek isteyenlere Özellikle Khustai National Park’ın ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir.

Moğolistan’ın şehir yaşamını merak edenler ülkenin başkenti Ulan Batur’u ziyaret etmektedir. Cengiz Han anısına yapılmış Genghis Khan Square, Ulan Batur’da en bilinen meydanların başında gelmektedir. Çevresinde pek çok tarihi yapı, kafe ve restoran bulunduran bu meydan, aynı zamanda ziyaretçiler için güzel bir dinleme alanıdır. Ulan Batur’da görülmesi gereken bir diğer önemli yer ise Ulusal Tarih Müzesi’dir. Burası Moğolistan’ın geleneksel yaşamına, köklü tarihine ve Moğol savaş sanatlarına ışık tutan eşsiz bir sergi mekanıdır.

Moğolistan zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Genel olarak et ağırlıklı olan Moğol yemekleri Rus ve Çin mutfaklarından da izler taşımaktadır. Moğol göçebeleri, çadırlarında misafir ettikleri ziyaretçilere bu bol etli yemeklerden bazılarını ikram etmesi ile ünlüdür. Aynı zamanda Moğolistan’da çoğu restoranda bulunabilen ve bir çeşit mantı olan ‘’Khuushuur’’ adlı geleneksel yemek ziyaretçiler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Ziyaretçilere leziz Moğol tatlarını mutlaka deneyimlemeleri tavsiye edilmektedir.

Moğolistan'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Moğolistan gerek doğa, gerek şehir yaşamıyla ziyaretçilerine keyifli bir seyahat deneyimi sunmaktadır. Çok sayıda bozkır ve çöle sahip olan Moğolistan’da bu doğal güzellikleri ziyaret etmek isteyen turistlere yürüyüş için uygun ayakkabılar ve kullanımı rahat bir sırt çantası edinmeleri tavsiye edilmektedir.
  • Değişken bir iklime sahip olan Moğolistan’da hava sıcaklıkları aniden düşebilmektedir. Ziyaretçiler bu durumu göz önünde bulundurarak yanlarında kendilerini sıcak tutacak kıyafetler getirmelidir.
  • Ülkedeki çölleri ziyaret etmek isteyen turistler su ihtiyacını karşılama konusuna dikkat olmalıdır. Uzun çöl yürüyüşlerinde su bulma sıkıntısı yaşanmaktadır.

Moğolistan Hakkında İlginç Bilgiler

Moğolistan hakkında bilinmeyenler arasında yer alan en önemli bilgi şüphesiz dondurmanın bir kış ikramı olmasıdır. Yemek kültürünün oldukça zengin olduğu Moğolistan’da dondurma, kış aylarında yenmektedir. Bu durum ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Moğolistan hakkındaki bir diğer ilginç bilgi ise Ulan Batur’da yer alan Cengiz Han heykeli ile ilgilidir. At üzerinde duran Cengiz Han’ın hükümdarlığını sembolize eden bu yapı 40 metrelik bir yüksekliğe sahiptir ve dünyanın en büyük at heykelidir.

Moğolistan vatandaşlarının dörtte birinin günümüzde bile göçebe bir hayat sürmesi, ülke hakkındaki ilginç bilgiler arasında yer almaktadır. Nesli tükenmekte olan iki hörgüçlü Baktriya devesinin anavatanı Moğolistan’dır. Dünyada sayıları yok denecek kadar az olan bu develer ziyaretçilerin merakını uyandırmayı başarmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın