Floransa’nın En Sağlam Geçidi: Porta Romana

Önceki
Porta Romana

Porta Romana

Sonraki
6 dk'lık okuma
144 kişi okudu

İtalya, Floransa’nın incisi Porta Romana (Roman Gate) ya da önceki adı ile Porta San Pier Gattolino, 14. yüzyıldan kalma tarihi bir geçittir. Birçok bölgeyi birbirine bağlayan bu tarihi yapı, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış olup bugün şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Porta Romana inşa edildiği yüzyılda sınırları belirleyen bir kapı görevi görmüştür. Bugün ise birçok kişi tarafından ziyaret edilen, şehir tarihinin en eski yapıları arasında yer almaktadır. Ayrıca tarihi geçidin çevresinde ünlü İtalyan sanatçıların eserleri bulunmaktadır.


Tarihi Geçitin İnşası ve Bugünü

Tasarımında se dönemin ünlü mimarı Agnolo di Ventura and Giovanni d’Agosto görev almıştır. Geçit, ismini ise sınırlarını koruduğu Floransa ile Roma arasındaki güzergahtan almıştır. Daha sonra birçok kez restore edilen geçit, 16. yüzyılda cilalanarak, sağlamlaştırılmıştır. 19. yüzyılda ise şehrin nüfusunun ve trafiğin artması sebebi ile içerisinde birkaç küçük geçit daha açılmıştır.

Tarihi Porta Romana, ilk olarak bölgeleri birbirinden ayırmak ve sınırları korumak için 1326 yılında şehir yönetiminin emri ile inşa edilmiştir.

Geçidin inşa edilmesinden sonra ise çevresine ünlü sanatçıların eserleri dikilmiştir. Bu yapılar arasında en ünlüsü ve geçidin simgesi haline gelen ise Michelangelo Pistoletto tarafından yapılan Dietro Front isimli heykeldir. Heykel, ilk olarak Forte Belvedere’deki sergisinde ilk kez sunulmuş ve sonrasında Porta Romana meydanına kalıcı olarak yerleştirilmiştir. Altı metre yüksekliğinde iki kadın figürden oluşan heykellerden biri Roma’yı diğer ise Floransa’yı işaret edecek şekilde konumlandırılmıştır.

Geçidin sağ kısmında Giardini di Boboli yani Boboli Bahçeleri yer almaktadır. Çoğu zaman bu yeşillik alanda ziyaretçilerin piknik yaptığı ve dinlendiği görülmektedir. Geçidin arkasında ise Devlet Sanat Enstitüsü’ne giden bir yol bulunmaktadır. Günümüzde ise geçit 6 büyük yolu birbirine bağlayan bir kemer görevi görmekte, hem ziyaretçilerin gezmek için geldiği tarihi bir durak hem de İtalyan vatandaşların çeşitli yollara ulaşmasında güzergah görevi görmektedir.


Geçidin Mimarisi ve Kullanımı

Geçit ve surlar, inşa edildiği yüzyıla uygun olarak 13. yüzyılın sonu ve 14. yüzyılın başlarında var olan Erken Gotik mimarisine göre tasarlanmıştır. Porta Romana 8 metre boyundadır. Her ne kadar daha sonraki restorasyonlar ile mimari günümüze adapte edilse de bütünlüğü büyük ölçüde korunmuştur. Geçidin kolonları ve surlar bütün taşlar kullanılarak, önceleri var olan kapısı ise ağaçtan inşa edilmiştir. Bu sayede de günümüze sağlam bir yapı olarak kalmayı başarmıştır. Kapılar ise 16. yüzyılda yapılan restorasyon ile sökülmüş ve açık bir görünüme kavuşmuştur. Geçidin üstüne Meryem Ana simgesi bulunmaktadır. Bu simgeler şehrin o zamanki yöneticilerinin emri ile işlenmiştir ve halen geçit üstünde yer almaktadır.

Geçidin o dönemde at arabaları için büyük bir merkezi girişi ve yaya girişi için daha küçük yan kapıları bulunmaktaydı. 14. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar Roma ile Floransa arasında bir gümrük görevi de gören Porta Romana’nın ana ve yan kapı girişlerinde gece ve gündüz bir yetkilinin konuşlandırıldığı ifade edilmektedir.


Şehrin En Sağlam Geçidi Porta Romana’ya Bir Gezinti

Floransa’nın en ünlü geçitleri arasında yer alan Porta Romana, bugün en yoğun olarak kullanılan şehir bölgelerini yollar ile birbirine bağlamaktadır. 14. yüzyıldan günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış olan bu yapıyı her gün binlerce kişi ziyaret etmektedir. Halka açık bir yapı olmakla birlikte günün her saatinde ziyaret edilebilmektedir. 

Fakat hafta sonu, diğer günlere göre oldukça kalabalıktır. Zira fotoğraf çektirmek ve gezmek isteyenler için hem yaya hem de araç trafiği bu saatlerde yoğundur. Gezinti ve fotoğraf çekimi için ise en iyi zaman yaz ve ilkbahar aylarıdır. Özellikle geçidin yer aldığı meydanda bulunan Boboli Bahçeleri’nde piknik yapmak, dinlenmek ve ziyaret etmek için de en iyi zamanlar yılın bu dönemleridir. 

Geçit ve meydanın çevresinde birçok park yeri bulunmaktadır. Aynı zamanda özel gereksinimi olan ziyaretçiler için geçitte kolaylıklar mevcuttur.


Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.