Sanatla Işıldayan Tarihi Yapı: Bargello Sarayı

Bargello Sarayı

Bargello Sarayı

24 dk'lık okuma
189 kişi okudu

Bargello Sarayı, İtalya’nın Floransa şehrinde bulunmaktadır. Yapı, 1255 yılında İtalyan mimar Lapo Tedesco’nun farklı yapıları mevcut sarayla birleştirmesi ile meydana gelmiştir. İlk olarak kışla ve hapishane olarak kullanılan tarihi yapı, günümüzde önemli bir sanat merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Dikkatleri üzerine çeken özel mimarisi ve değerli tarihi ile oldukça cezbedici bir mekândır.

Bargello Sarayı’nın Kısa Tarihi

Floransa’da bulunan ilk kamu binası olma özelliği taşıyan Bargello Sarayı, Büyük Dük Pietro Leopoldo’nun emri ile ölüm cezalarının kaldırıldığı 1786 yılına kadar hapishane olarak hizmet vermiştir. Ardından 1859 yılına dek Floransa polisinin karargâhı olmuştur. Geçici Toskana Valisi’nin 19. yüzyıl ortalarında aldığı kararla Bargello Sarayı, ulusal bir müzeye dönüştürülmüştür.

Saray; tanıklık ettiği kuşatmalara, yangınlara ve infazlara rağmen ayakta kalmaya başarmıştır. Ziyaretçilerin her köşesinde tarihe yolculuk yapma şansı yakaladığı Bargello Sarayı, Orta Çağ mimarisinin değerli bir örneği ve şehrin en eski yapılarından biridir. Sarayı ziyaret eden turistler, salonlarında ve iç avluda hüküm süren tarihi atmosferin etkisi altında kalmaktadır.

Bargello Sarayı’nın Etkileyici Mimarisi

Bargello Sarayı, iki katlıdır ve 1255 yılında Volognana Kulesi’nin yanına inşa edilmiştir. 

Küçük bloklardan oluşan üçüncü kat ise 1323’te çıkan bir yangından sonra eklenmiştir.  Muazzam bir giriş holüne sahip olan saray, ziyaretçileri Podestà’nın armaları, çeşitli hanedan süslemeleri, şehrin farklı mahallelerinin ve bölgelerinin nişanları ile karşılamaktadır. Bandinelli, Ammannati, Giambologna ve Danti’ye ait çok sayıda 16. yüzyıl heykelinin yer aldığı duvarlar, oldukça etkileyicidir. Giriş holünün zarafeti ziyaretçilere benzersiz avluya giriş yapana kadar eşlik etmektedir.

Avlunun tam ortasında açık bir kuyu bulunmaktadır. Avluya sarayın ikinci katına çıkabilmek için açık bir merdiven eklenmiştir. Bu açık merdiven ile 16. yüzyıl sanatçılarının çeşitli eserleri ile süslenmiş olan Loggia’ya çıkılmaktadır. Avlunun duvarları, Podestà ve Giudici di Ruota’ya ait armalar ile kaplıdır. Nicola Pisano’nun eserleri de dâhil olmak üzere 14. yüzyıldan kalma heykel koleksiyonunun bulunduğu büyük bir salona geçişi sağlayan avlu, sanatseverler başta olmak üzere her yaştan ziyaretçiyi etkilemektedir.

Bargello Sarayı’nın yan tarafında yaklaşık elli metre yüksekliği ile dikkat çeken ve ‘Volognana’ olarak da adlandırılan Boscoli Kulesi yer almaktadır. Bu kule, bodrumunun yüzyıllar boyu hapishane olarak kullanılmıştır. İsmini de buradaki ilk mahkûmlardan biri olan Geri da Volognano’dan almıştır. Sarayın tepesinde bulunan ve ‘Montanina’ olarak bilinen çan, geçmişte infazları duyurmak, duyuru yapmak ve ayaklanmalar karşısında uyarmak gibi amaçlarla kullanılmıştır. 

Bargello Sarayı’nın Göz Alıcı Ulusal Müzesi

Tarihi ve mimarisi ile Floransa’nın en değerli mücevheri olan Bargello Sarayı; Donatello, Luca della Robbia, Verrocchio, Michelangelo ve Cellini gibi değerli sanatçıların nadide eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede bulunan bronzların, emayelerin, seramiklerin, duvar halılarının, kumaşların ve mobilyaların çoğunun, Medici ailesine ait olduğu bilinmektedir. Ayrıca ailenin zengin madalya koleksiyonu da ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. 

Müzenin zemin katında, çoğunluğu Michelangelo’ya ait olan eserler yer almaktadır. Ayrıca Sansovino, Ammannati, Cellini ve Giambologna’ya ait birçok yapıt da sergilenmektedir. Göz alıcı müzenin birinci katında Ghiberti, Brunelleschi, Verrocchio ve Luca della Robbia’nın başyapıtları bulunmaktadır. David di Donatello da dâhil olmak üzere çok sayıda 14. yüzyıl heykeli de buradadır.

Müzenin ikinci katında “küçük sanatlar” olarak adlandırılan bir bölüm yer almaktadır. Bu bölümde Orta Çağ’dan 16. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile paha biçilmez bir koleksiyon sergilenmektedir. İçerisinde altın işçiliğinin eşsiz örnekleri ve emayelerin yanı sıra mühürler, metal objeler, nadir fildişi oymalar, pişmiş toprak heykeller, Verrocchio’nun büstleri ve askeri gereçler bulunmaktadır.

Müze olarak hizmet veren saray, sahip olduğu değerli eserleri ile Avrupa sanat koleksiyoncuları arasında önemli bir yer tutmuştur. Bu nadide mekân pazar ve salı günleri kapalı olup cumartesi 08.15 ile 18.50, haftanın diğer günleri ise 08.15 ile 13.50 saatleri arasında ziyarete açıktır. Sanat dolu müzeye giriş ücreti yetişkinler için 8, çocuklar için ise 4 eurodur.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.