Hiç Bilinmeyen Yönleriyle Tarihi: Floransa Katedrali

Önceki
Floransa Katedrali

Floransa Katedrali

Sonraki
59 dk'lık okuma
946 kişi okudu

İtalya’nın Floransa şehrinde bulunan Floransa Katedrali dünyanın en büyük 3. kilisesi olma özelliğini taşımaktadır. Santa Maria del Fiore adıyla da bilinen katedralin özellikle Katolik Hristiyanları için önemi oldukça fazladır. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan mimari yapı, dünyanın her yerinden her çeşit millet ve dinden insanı ağırlamaktadır. Floransa şehrinin adını alan katedral, 600 yıllık geçmişiyle şehrin sembolü haline gelmiştir.


İnşası Yaklaşık Bir Buçuk Asır Süren Floransa Katedrali’nin Tarihi

Floransa Katedrali, 1296-1436 yılları arasında tam 140 yıl süren inşaatıyla farklı mimarların tasarı fikirleriyle süslenmiştir. Katedralin inşası erken Rönesans döneminde ünlü bir mimar ve heykeltraş olan Arnolfo di Cambio’nun tasarımıyla başlanmıştır. Ancak kilisenin sekizgen bir kubbe olmasını mimar ve aynı zamanda eğitimli bir kuyumcu olan Filippo Brunelleschi tasarlamıştır. Aynı zamanda kilisenin bitirilebilmesi için gerekli olan tüm ekipmanı Brunelleschi icat etmek zorunda kalmıştır. 

Floransa Katedrali’nin en uzun soluklu mimarı olan Brunelleschi, 5 Nisan 1446 yılında vefat etmiştir. Brunelleschi’nin naaşı yapılan bir cenaze töreni ile katedralin mahzenine gömülmüştür. En önemli mimarının ölümüyle birlikte ara verilen inşaata mimar Giotto devam etmiştir. Aynı zamanda katedralin yanında devasa bir çan kulesi inşa eden Giotto’nun da ölümüyle inşaata tekrar ara verilmiştir. Sıklıkla kesintiye uğrayan inşaatın son mimarları olan Andrea Pisana ve Francesco Talenti 1359 yılında katedralin inşaatını tamamlamışlardır. Ancak kubbesinin inşaatı ilerleyen tarihte son halini alabilmiştir.

Katedral, İnşaatın başlarında gotik tarza sahipken, 14. yüzyılda devam eden çalışmalarda farklı mimarlar tarafından bu özelliği maskelenmiştir. Renkli mermer ve taş süslemelerin ortaya çıktığı 14. yüzyılda katedral üzerinde bu havanın yansıtıldığı açıkça görülmektedir. Floransa Katedrali 13. ve 14. yüzyıllarda 30.000 kişilik kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük kilisesi olma özelliğini elinde tutmuştur.


Floransa Katedrali’nin İhtişamlı Mimari Yapısı

Floransa katedrali 160 metre uzunluğunda, 43 metre genişliğinde, 90 metre eninde oldukça heybetli bir başpiskoposluk merkezidir. 100 metreyi bulan kubbe iç yüksekliği ve 46 metre çapı ile dünyanın en büyük kubbeli kiliseleri arasında yer almaktadır. Sadece kubbenin inşaatı 16 yıla yakın bir sürede iskele kullanılmadan tamamlanmıştır. Teknik açıdan bir mühendislik harikası olan kubbesi bir dizi taş zinciri şeklindeki görüntüsüyle desteksiz bir şekilde göğe yükselmektedir. Tuğladan yapılan kubbesi dikkat çekici kırmızı rengiyle şehrin dokusuna uyum sağlamaktadır. Aynı zamanda katedralin kubbesi dünyanın en yüksek duvar kubbe olma özelliğini elinde tutmaktadır.

Kubbenin tepesine 463 adet merdiven tırmanarak ulaşmak mümkündür. Ayrıca kubbenin iç kısımlarında kıyamet günü temalı fresklere yer verilmiştir. Katedralin inşaatında milyonlarca tuğlaya kullanılmıştır. Katedralin iç kısmında sütunlarla birbirlerinden ayrılan uzunlamasına oluşan alanlar ve bunlarla birleşen koridorlar bulunmaktadır. Katedralin bahçesinde bulunan Giotto’nun tasarladığı Campanile Çan Kulesi ise 85 metre yüksekliği ve 414 basamağı ile ziyaretçileri büyülemektedir. Şehrin her yerinden rahatlıkla görülebilen katedral ve Campanile Çan Kulesi görkemini hiç kaybetmemektedir.

Her yaz yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da kubbenin tepesinde bulunan bronzdan yapılmış bir penceredeki delikten katedralde bulunan haç sembolünün üzerine güneş ışınları dik bir şekilde düşmektedir. Bir nevi gösteriyi andıran anlara tanık olmak için binlerce turist tarihi yapıya akın etmektedir. Aynı zamanda astronomiye ve matematiğe meraklı dönem bilginlerinin evre ve uzay hakkında ortaya teoriler atmasına ilham vermiştir. Katedral 14. yüzyılda entelektüel ve akademik bir topluluğun buluşma noktası haline gelmiştir. Floransa Katedrali’nin özellikle kuyruklu yıldızların ve güneşin gökyüzündeki konumunu gözlemlemek için tasarlandığı söylentiler arasındadır.


Floransa Katedrali’nin Son Durumu ve Güncel Giriş Ücretleri

Geçmişten bugüne uzanan derin tarihi ile Floransa Katedrali turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Görkemli mimarisi ve devasa büyüklüğü ile yılın her döneminde turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Günümüzde Floransa Katedrali UNESCO Dünya mirası listesinde yer almaktadır. 1982 yılında listeye dahil olan katedralde tarihi dokuyu koruma çalışmaları yapılmaktadır.

Floransa Katedraline giriş için herhangi bir ücret ödeme söz konusu değildir. Ancak sadece bahçesini dolaşmakla kalmak istemeyenlerin bilet almaları gerekmektedir. Aynı zamanda katedralin her yerini gezmek isteyenler için 48 ve 72 saat geçerli kombine bilet seçeneği de bulunmaktadır. Katedralin içinde Brunelleschi’nin kubbesi, Giotto’nun Çan kulesi, Duomo Müzesi ve Vaftizhane, Duomo’nun Terasları gibi farklı bölümler mevcuttur. Bu bölümlere giriş için aşağıdaki ücret tarifeleri uygulanmaktadır:

 Brunelleschi’nin Kubbesi’ne ziyaret ücretleri:

  • Yetişkinlerin bilet ücretleri: 20 Euro 
  • 7-14 yaş arası çocuklar: 10 Euro
  • 6 yaş ve altındaki çocuklar: ücretsiz

 Giotto’nun Çan kulesi ziyaret ücretleri:

  • Yetişkinlerin bilet ücretleri: 15 Euro 
  • 7-14 yaş arası çocuklar: 7 Euro
  • 6 yaş ve altındaki çocuklar: ücretsiz

 Duomo müzesi ve Vaftizhane ziyaret ücretleri:

  • Yetişkinlerin bilet ücretleri: 10 Euro 
  • 7-14 yaş arası çocuklar: 5 Euro
  • 6 yaş ve altındaki çocuklar: ücretsiz

 Duomo’nun Terasları ziyaret ücretleri:

  • Yetişkinlerin bilet ücretleri: 25 Euro 
  • 7-14 yaş arası çocuklar: 10 Euro
  • 6 yaş ve altındaki çocuklar: ücretsiz

 Kombine bilet ücretleri:

  • Yetişkinlerin bilet ücretleri: 18 Euro 
  • 7-14 yaş arası çocuklar: 3 Euro
  • 6 yaş ve altındaki çocuklar: ücretsiz

Kubbenin ve kulenin en tepesine oldukça fazla merdiven kullanılarak çıkılması, asansörün bulunmaması bebek arabası ve tekerlekli sandalye kullanımını zorlaştırmaktadır. Ancak katedral içini dolaşmak için herhangi bir zorluk yaşanmamaktadır.

Floransa şehir olarak karmaşık ve büyük bir şehir olmamakla birlikte merkezden katedrale yürüyerek ulaşım mümkündür. Floransa’nın Duomo Meydanında konumlanmış katedrale şehrin her yerinden ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Katedralin çalışma saatleri bölümlerine göre değişiklik göstermektedir.

Katedral çalışma saatleri:

  • Pazar hariç her gün 10:00-17:00
  • Pazar günleri 13:00-16:45 

Giotto’nun Çan kulesi çalışma saatleri:

  • Haftanın tüm günleri 08:20-19:15

Duomo Müzesi çalışma saatleri:

  • Haftanın tüm günleri 09:00-19:00

Vaftizhane çalışma saatleri:

  • Pazar hariç her gün 8:15-10:15
  • Pazar günleri 08:15-13:30

Duomo’nun Terasları

  • Hafta sonları 08:30-19:00

Floransa katedralinde vakit geçirmek için yılın en güzel zamanları mayıs ve eylül ayları arasındadır. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklıkları ve turist kalabalığı katedrali rahatça ziyaret etmenize engel olabilmektedir.

Floransa katedrali tarihi ve sanatsal açıdan zengin içerikler barındırmaktadır. Katedrali planlı bir şekilde gezerek uzun saatler ayırmanız gerekmektedir. Katedralin içerisindeki Giotto’nun Çan kulesi’ni, Duomo Müzesi’ni, Vaftizhane ve Duomo’nun Terasları’nı gezmek için bir gün yeterli gelmektedir. Kubbeye ve çan kulesine tırmanma süresi eğer yeterince sağlam ciğerlere sahipseniz 15-20 dakikayı bulabilmektedir.

Katedralin kubbesine merdivenler yardımıyla tırmanarak Floransa’nın eşsiz manzarası görülmeye değer bulunmaktadır. Aynı zamanda 85 metre yüksekliğindeki çan kulesine tırmanmak turistler tarafından ilgi görmektedir. Aynı zamanda turu gün batımına denk getirerek Floransa’da mükemmel bir manzaraya yerden metrelerce yükseklikte tanıklık edilebilmektedir. Eğer yükseklik ve dar alanlarda kalma korkusu gibi fobileriniz varsa tırmanma düşüncesini gözden geçirmenizde fayda vardır. Biletlerin önceden ayarlanması mümkünse online olarak satın alınması kalabalık gişe kuyruklarında zaman harcamanızın önüne geçmektedir. Aynı zamanda biletlerde indirim zamanlarını takip ederek ziyaretler daha uygun hale getirilebilmektedir.


Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.