Davut Heykeli’nin Evi: Floransa Akademi Galerisi

Önceki
Floransa Akademi Galerisi

Floransa Akademi Galerisi

Sonraki
52 dk'lık okuma
1035 kişi okudu

Türkçesi Akademi Galerisi olan Galleria dell’Accademia, İtalya’nın Floransa şehrinde bulunan büyüleyici bir sanat müzesidir. Bu müze, Michelangelo’nun en ünlü heykellerinden biri olan Davut Heykeli’nin evi olarak da bilinmektedir. Yalnızca Michelangelo’nun değil, Sandro, Giambologna, Bartolini, Allori gibi sanatçıların eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Birbirinden değerli bu sanat eserlerini görebilmek için her yıl milyonlarca kişi müzeyi ziyaret etmektedir.


Akademi Galerisi’nin Şaşırtıcı Tarihçesi

Galeri ilk kurulduğunda güzel sanatlar öğretim tesisi olarak hizmet vermiş ve yalnızca sanat öğrencilerinin eserlerinin sergilendiği bir alan olmuştur. Ancak 18. yüzyılın sonlarına doğru Napolyon Bonapart’ın vermiş olduğu destekle birlikte çeşitli resim ve eserler toplanmış, galeri zenginleştirilmiştir. Akademi Galerisi, 1892 yılında halka açık bir müze haline getirilmiştir. Galleria dell’Accademia, günümüzde müze olarak faaliyet veriyor olsa da güzel sanatlar eğitimi vermeye de devam etmektedir.

Akademi Galerisi, Toskana Büyük Dükü Pietro Leopoldo tarafından 1784 yılında kurulmuştur.


Galleria dell’Accademia Müzesi’nin Bölümleri

Başlangıçta güzel sanatlar eğitim tesisi olarak kurulan bu müze, yeni eserlerin toplanmasıyla birlikte genişletilmiştir ve günümüzde iki katlı bina halindedir. Müzenin giriş katında genellikle resimler ve heykeller sergilenirken, birinci katında müzik enstrümanları ve bazı resimler sergilenmektedir. Müze; Colossus Salonu, Mahkumlar Salonu, Tribün ve Davut Heykeli, Gipsoteca Bartolini Salonu, Resim Salonu, Müzik Salonu ve 1370-1430 Arası Floransa olmak üzere toplam yedi bölümden oluşmaktadır.

Colossus Salonu’nun en önemli eseri Giambologna’nın “Sabine Kadınına Tecavüz” heykelidir. Giambologna, bu heykelinde Romalı bir askerin Sabine kabilesinden bir kadını kaçırmaya çalıştığı anı tasvir etmiştir. Asker, Sabineli kadını kaçırırken kocasının askerin ayakların altında olduğu bu üçleme heykel, yüz ifadelerine kadar öyle ince çalışılmıştır ki görenleri kendine hayran bıraktırmaktadır. Fakat müzede bulunan bu heykel orjinal değil eserin bir kopyasıdır. Heykelin orjinali Loggia dei Lanzi’ de sergilenmektedir. Salonun duvarlarında ise Boticelli, Ghirlandaio, Perugino, Lippi, Adimari ve Uccello’nun bir çok ünlü resimleri bulunmaktadır.

Müzenin Mahkumlar Salonu ise Michelangelo’nun tamamlanmayan çalışmalarına ayrılmıştır. Salonda “Uyuyan Köle”, “Genç Köle”, “Sakallı Köle” ve “Atlas” olarak adlandırılan dört adet heykel bulunmaktadır. Heykellerin dışında, salonun duvarlarında Fra Bartolomeo, Granacci, Pontormo gibi sanatçıların eserleri bulunmaktadır.

Akademi Galerisi’nin en merak edilen eserlerinden biri olan Davut Heykeli, adına özel olarak ayrılmış bir bölümde sergilenmektedir. Davut Heykeli, İtalyan Rönesans sanatçısı olan Michelangelo’nun en değerli iki eserinden biri olarak kabul edilmektedir. 5.17 metre uzunluğuna sahip bu devasa heykel, ilahi yaratılıştaki mükemmelliği tasvir etmektedir. Heykel, Filistinli Genç Davut’un İsrailli dev savaşçı Golyat’a saldırmaya karar verdiği anı simgelemektedir. Sanatçının, oldukça gerçekçi ve detaylı bir anatomiyle şekillendirdiği bu heykel, müzenin en çok ilgi duyulan eseri haline gelmiştir. Ayrıca, müzenin bu bölümünde Michelangelo’nun diğer eserleri ve halı örnekleriyle beraber, Allori, Cecchino, Sallaiti ve Bronzio’nun eserleri de sergilenmektedir.

Gipsoteca Bartolini Salonu 19. yüzyıl sanatçılarından olan Bartolini’ye ayrılmıştır ve salonda bu yüzyıla ait model alçı eserler sergilenmektedir. Bu bölümde Bartolini’nin “Machiavelli”, ve Pampaloni’nin “Arnolfo di Cambio” ve “Brunelleschi” eserleri oldukça dikkat çekmektedir. Buna ek olarak, Jacopo Carrucci’nin “Terra Verde” resmi salonun bir başka öne çıkan eserlerinden birisidir.

Müzenin Resim Salonu bölümü Floransa Gotik resimleri için organize edilmiştir. Müzenin bu bölümü kendi içinde de üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde 13. ve 14. yüzyıllarda kiliselerde bulunan resimler yer almaktadır. İkinci bölüm, Giotto isimli sanatçının eserlerine ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise dördününde sanatçı olduğu Floransalı Cione kardeşlerin eserlerinden oluşmaktadır.

1370-1430 Arası Floransa bölümü 2013 yılında tekrar düzenlenmiş olup geç 14. yüzyıl Floransa Gotik resimlerinden oluşmaktadır. Bu bölümde, Gherardo Starnina’nın “Madonna ve Çocuklar Azizlerle Birlikte” ve Jacopo Franchi’nin “Bakirenin Taç Giyme Töreni” isimli resimleri oldukça popüler eserler arasında yer almaktadır.

Müzik Salonu, müzeye en son eklenen bölümdür. Bu salonda Stradivari’nin kemanı ve piyanonun mucidi olan Bartolomeo Cristofori’nin ilk piyanosu sergilenmektedir. Bunların yanı sıra, Luigi Cherubini Konservatuvarı’na ait 50 farklı müzikal enstrüman yer almaktadır.


Müzeye Giriş Bilgileri

Akademi Galerisi’ne giriş bileti fiyatları; tam 12 Euro, Avrupa Birliği vatandaşı olan 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerle, İtalyan devlet okulu öğretmenlerine ise 2 Euro olarak belirlenmiştir. Müzeye giriş biletleri için 4 Euro karşılığında önceden rezervasyon yapılabilmektedir. Müzenin içinde kulaklık aracılığıyla sunulan sesli rehberler bulunmaktadır. Bu sesli rehberlerin fiyatı ise 4 Euro olarak belirlenmiştir. Bunlara ek olarak bazı şartlarla müzeye ücretsiz girebilmek mümkündür, o şartlar;

  • 18 yaş altı çocuk olmak (12 yaşından küçüklere eşlik edilmesi şartıyla)
  • Avrupa Birliği’ne bağlı özel okulların ve ya devlet okullarının öğretmenleriyle birlikte düzenlenen turlarda olmak
  • Mimarlık, güzel sanatlar ve edebiyat fakülteleri öğrencisi olmak ya da bu fakülteler için araştırma yapıyor olmak
  • Avrupa Birliği turist rehberliği belgesine sahip olmak
  • Engelli Avrupa Birliği vatandaşı olmak
  • İtalyan veya başka yabancı akademiler, araştırma enstitüleri tarafından görevlendirilmek
  • Milletlerarası Müzeler Konseyi üyesi olmak
  • İtalyan veya Gazeteciler Cemiyeti üyelik kartının bulunması

Müze, salı-pazar günleri saat 09.00-18.45 (son giriş 18.15) arası hizmet vermektedir. Müzenin kapalı olduğu günler ise pazartesi günleri, 1 Ocak ve 25 Aralık olarak belirlenmiştir. Giriş biletleri için önceden rezervasyon yalnızca cumartesi ve pazar günleri yapılmaktadır.


Akademi Galerisi’ni Ziyaret Edecek Kişiler için Tavsiyeler

Müze, özel gereksinimli kişilerin erişimi için özel cihazlarla donatılmıştır. Bu cihazlar müze girişinden veya bilet gişesinden temin edilebilmektedir. Tüm tur güzergahı özel gereksinimli bireyler için erişilebilir haldedir. Ayrıca, zemin katta asansörün yanında özel olarak ayrılmış tam donanımlı bir lavabo da bulunmaktadır.

Akademi Galerisi tamamen kapalı bir bina içinde olduğu için tüm mevsimlerde ziyaret etme imkanı bulunmaktadır. Fakat, kış mevsimlerinde daha az yoğunluk yaşanmaktadır. Ayrıca, müze pazartesi günleri kapalı olduğundan dolayı cumartesi ve salı günleri ekstra yoğunluk yaşanabilmektedir. Bu nedenle ziyaretlerin haftanın diğer günlerinde ve mümkün olduğunca erken saatlerde yapılması tavsiye edilmektedir. Ek olarak, rezervasyon olmadan bilet alabilmek için bazen saatlerce sıra beklemek gerekebilmektedir. Bu yüzden diğer ziyaretçilerden önce girip sıra beklemek zorunda kalmamak için biletlerin önceden rezervasyonla alınması önerilmektedir.

Ayrıca müzeye girerken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Müzeye kesici-delici ve metal objelerle, yiyecek ve içecekle, büyük çantalarla ve valizlerle girmek yasaktır. Yalnızca yarım litrelik su ile girişlere izin verilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.