Muhteşem Kültürü İle Büyüleyici İran’a Ne Zaman Gidilir?

İran’a Ne Zaman Gidilir?

İran’a Ne Zaman Gidilir?

53 dk'lık okuma
464 kişi okudu

İran, tarihi boyunca pek çok kültür ile kaynaşmıştır. Bu sebeple ülkenin kültürel zenginliği ve gelenekleri ziyaretçiler tarafından ilgi çekmektedir. İran’da düzenlenen festivaller ve milli bayramlar ülkenin kültürünü ziyaretçilere en iyi şekilde yansıtmaktadır. Festivalleri ve milli bayramları sebebiyle ziyaretçiler kutlamaların yapıldığı dönemlerde ülkeyi ziyaret etmektedir.

İran’da ilkbahar mevsimi, tüm özellikleri ile büyüleyicidir. Özellikle bu aylarda ülkede gerçekleşen bahar festivalleri, ziyaretçilerin ülkeyi tercih etmesine sebebiyet vermektedir. Kış aylarında ise ülkede sıcaklık düşmekte ve kar yağışı görülmektedir. Bu sebeple kayak sporları yapmak isteyen turistler, ülkeyi kış mevsiminde ziyaret etmektedir. Yaz aylarında ise ülkenin sıcaklığı 35 dereceye kadar yükselmektedir. İran’ın çöl şehri Yezd’i ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler genellikle ülkeye gitmek için yaz mevsimini tercih etmektedir.

İran'a Hangi Ayda Gidilir?

İran’ın kültürel zenginliği dünyada pek çok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.

Ülkeyi ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler sık sık “İran’a hangi ayda gidilir?” sorusunu dile getirmektedir.

İran; yazları çok fazla sıcak, kışları ise oldukça soğuktur. Bu sebeple İran’a gitmek için en uygun zamanlar; mart, nisan,mayıs, eylül ve ekim aylarıdır. Ancak sıcak ve soğuk havaları seven ziyaretçiler yaz ile kış aylarında da İran’ı ziyaret etmektedir. Özellikle başkent Tahran’nın kuzey kısmı, kış aylarında kayak turizmi için sık sık tercih edilmektedir. Aynı zamanda İran’ın güneyinde yer alan Maranjab veya Mesr Çölü, kavurucu sıcaklığına rağmen yaz aylarında her ziyaretçiyi kendine hayran bırakmaktadır.

İran'ın İklimi ve Hava Durumu

İran, farklı iklim koşullarının yaşandığı bir ülkedir. Ülkenin Hazar Denizi’ne yakın olan kuzey kısmı, daha çok Akdeniz iklimi özellikleri göstermektedir. Bölge, dağlara ve denize yakın olduğundan özellikle yaz aylarında diğer yerlerden daha sıcaktır. Yaz aylarında sıcaklık 19 ile 35 derece arasında değişiklik göstermektedir. Bu sebeple İran’ın kuzey kısmı genellikle yaz aylarında tercih edilmektedir.

Ülkenin orta kesimi ise kuru ve soğuk bir iklime sahiptir. Ülkenin kuzeybatısındaki Urimie ve Tebriz gibi şehirlerinde kış aylarında sıcaklık -5 ila 3 derece arasında değişiklik gösterirken, yazları ise 20 ila 32 derece olarak ölçülmektedir. Ülkenin güneyinde bulunan çöl bölgesinde yaz mevsiminde sıcaklıklar 22 ila 37 derece, kış aylarında ise sıcaklık 0 ila 12 derece arasında değişiklik göstermektedir.

İran'ın Festivalleri

İran’ın en dikkat çekici yönlerinden biri kültürel zenginliğidir. İran’ın kültürel zenginliğini deneyimleyebilmek için yapılabilecek en iyi aktivitelerden biri de festivallerine katılmaktır. En popüler organizasyonlarından olan Nevruz Festivali, bahar ekinosuna denk gelmekte ve 20-24 Mart tarihleri arasında düzenlenmektedir. Chaharshanbe Suri Festivali ise Nevruz’dan önceki son çarşamba gününün arifesinde kutlanmaktadır. Kutlamalar sırasında neredeyse ülkenin her yerinde sokaklarda ateşler yakılmakta ve şarkılar söylenmektedir.

Diğer önemli bir festival Sizdeh Bedar ise güneş yılının ilk ayı olan Farvardin'in 13'ünde düzenlenmektedir. Festivalin amacı, baharın gelişini kutlamaktadır. İnsanlar tüm gün dışarıda aileleri ve doğa ile iç içe vakit geçirmektedir. Safran Hasadı Festivali de yine ülke genelinde popüler olan etkinliklerden biridir. Safran, İran mutfağında sıkça kullanılan ve dünyanın en pahalı olan baharatıdır. Bu organizasyon ekim ayının ortasından kasım başına kadar kutlanmaktadır.

İran'ın Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

İran’ın resmî tatil günleri genellikle dini bayramlarla bağlantılıdır. Bunlar arasında; Fatıma'nın Şehadeti, İmam Ali'nin Doğum Günü, Peygamber'in Yükselişi, İmam Mehdi'nin doğum günü ve Kurban Bayramı sayılabilmektedir.

Ülkede kutlanan milli bayramların ilki 11 Şubat İran Devrimi’dir. Bu özel gün, 1979 yılında gerçekleşen devrimi anmak için kutlanmaktadır. Her yıl bağımsızlık mücadelesinde hayatlarını kaybeden insanlar anılırken, özellikle başkent Tahran’da yürüyüşler ve kutlamalar düzenlenmektedir.

20 Mart Petrolün Millileştirilmesi Günü de ülkede oldukça önemlidir. Bu gün, 1951 yılında gerçekleşen petrolün millileştirilmesine itafen kutlanmaktadır. 1 Nisan İslam Cumhuriyeti Günü de milli bayramlar arasında sayılmaktadır. 1979 yılında kurulan İran İslam Cumhuriyeti’nin kuruluşunu anmak için kutlanmaktadır. Milli bayramlarda ülke genelinde kutlamalar yapılırken, çoğu resmi kurum ve okul kısa süreliğine kapatılmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın