Endonezya’nın Sanat Merkezi Yogyakarta Hakkında Bilgiler

Yogyakarta Hakkında

Yogyakarta Hakkında

2 dk'lık okuma
125 kişi okudu

Endonezya’nın Java adasında bulunan Yogyakarta, aynı adı taşıyan bölgenin başkentidir. Endonezya’nın şehirleri arasında günümüzde monarşi ile yönetilmeye devam edilen tek şehir olan Yogyakarta; bale, batik dokumalar, edebiyat, müzik, şiir, gümüşçülük, görsel sanatlar ve wayang kuklacılığı gibi klasik Java güzel sanatlarının etkin olduğu önemli bir merkezdir.

Hakkında her şey ile dikkatleri üzerine çeken Yogyakarta şehri, çok özel bir mutfağa da ev sahipliği yapmaktadır. Klasik Endonezya lezzetlerinin birçoğunun bu bölgeden çıktığı bilinmektedir. Bu yemekler arasında; gudeg, yangko ve tiwul gibi lezzetler, Yogyakarta’nın en bilinen tatlarının başında gelmektedir. Şehri ziyaret eden turistler, bu özellikleri sebebiyle Yogyakarta ile ilgili bilgileri oldukça fazla merak etmektedir.

Sanat eserleriyle de tanınan Yogyakarta, Endonezya ve dünya sanat tarihine önemli eserler bırakmıştır. Endonezya’nın sanat merkezi olarak da bilinen Yogyakarta; Candi Prambanan Tapınağı, Sonobudoyo Müzesi ve eski bir Hollanda kalesinde bulunan Fort Vredeburg Müzesi gibi eşsiz mekanlara sahiptir. Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, mutfağı ve sanatıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Yogyakarta, turistlerin her yıl akın ettiği şehirlerden biridir.

Yogyakarta'nın Tarihi

Endonezya’nın en güzel şehirlerinden olan ve ayrıca sanata verdiği önemle büyük bir değere sahip Yogyakarta şehri, Canggal yazıtına göre 732 yılında resmi olarak kurulmuştur. Bu tarihte Medang Krallığı’nın başkenti ilan edilen şehrin ilk adının Mataram olduğu kaynaklarda görülmektedir. Avrupalı kaşiflerin bu bölgeyi keşfettiği zamana kadar Mataram Sultanlığı ve Majapahit İmparatorluğu’nun kontrolünde olan Yogyakarta, 1745 yılına kadar bağımsız olarak varlığını sürdürmüştür. 1745 yılında sultanlığı yönetenler arasında çıkan anlaşmazlıklar sonucu şehirde iç savaş çıkması sebebiyle Doğu Hindistan Ticaret Şirketi ile bir anlaşma yapılmıştır. Bu antlaşma sonucunda, Mataram yani Yogyakarta, Hollanda Özerk Bölgesi olmuştur. Antlaşmadan sonra Endonezya’nın genelinde olduğu gibi uzun yıllar bağımsızlığını arzulayan yerli halk, II. Dünya Savaşı’nın bitmesinin ardından Jakarta’da başlayan ayaklanmalara katılmış ve 17 Ağustos 1945 tarihinde Yogyakarta’yı özgürlüğüne kavuşturmuştur.

Endonezya açısından çok değerli bir şehir olan Yogyakarta; tarihi, kültürü ve mutfağının yanında çok özel bir sanat tarihine de sahiptir. Endonezya genelinde sanat merkezi olarak kabul gören Yogyakarta, turistlerin çok ilgisini çeken simge yapılara ve önemli anıtlara sahiptir. Bunlar arasında Borubudur ve Candi Prambanan Tapınakları’nın kente çok yakın olması ve Kraton kültürünün Yogyakarta’daki varlığı, şehrin sanatsal ve kültürel zenginliğini daha ilgi çekici hale getirmektedir.

Yogyakarta Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Yogyakarta denildiğinde akla gelen ilk şey, şehrin sanat merkezi olduğudur. Hal böyle olunca Yogyakarta’nın en belirgin özellikleri olarak, tapınakları ve kaleleri gösterilmektedir. Yüzyıllardır şehrin kültürünü şekillendiren bu yerler, Yogyakarta’nın kimliğini belirleyen özel yapılardır. Bunun yanında kültürünün bir diğer simgesi olan mutfak lezzetleri de Yogyakarta denildiğinde akla gelenlerdendir.

Barındırdığı kültür ile özel bir yere sahip olan Yogyakarta, doğal güzelliklerin ve sanatın iç içe geçtiği bir şehirdir. Bunun en güzel örneği olan Borubudur Tapınağı, şehrin en bilinen yerlerinin başında gelmektedir. Yogyakarta’nın tarihine ve sanatına ayna tutan bu tapınak, şehrin en özel sembollerindendir.

Özel yapıları ve kültürel izleriyle dikkat çeken Yogyakarta, bunun yanında birbirinden eşsiz lezzetlerle de kendinden söz ettirmektedir. Gudeg, yangko, tiwul ve kipo gibi yöresel yemeklere ev sahipliği yapan Yogyakarta, ziyaretçilerine harika bir mutfak kültürü sunmaktadır.

Yogyakarta’ya Gideceklere Tavsiyeler

Tarihi yapıları ile dikkat çeken Yogyakarta’da Borubudur ve Candi Prambanan Tapınakları, mutlaka görülmesi tavsiye edilen mekanlardır. Bu tapınakların yanında ziyaretçilerin görüntüsü karşısında büyülendiği, keşfedilmemiş bir plaj da bulunmaktadır. Hint Okyanusu’na açılan Indrayanti ve Wediombo sahilleri, altın kumu ve sakin ortamıyla Yogyakarta’da gidilmesi önerilen diğer yerlerdendir.

Doğal güzelliklerin saymakla bitmediği bir yer olan Yogyakarta’da, rafting meraklıları için de çok eşsiz bir yer bulunmaktadır. Şehrin biraz dışında bulunan Progo Nehri’nde yapılacak bir rafting, Yogyakarta seyahatine heyecan katacağı gibi ziyaretçilerine harika bir manzara keyfi de yaşatacaktır.

Saymakla bitmeyecek imkanlarıyla ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan Yogyakarta; doğal güzelliklerin, tarihi mekanların ve kültürel zenginliklerin yanı sıra eşsiz mutfağıyla da şehre gidenleri şaşırtmaktadır. Yogyakarta’ya gidenlerin dönmeden mutlaka deneyimlemesi önerilen gudeg yemeği, şehrin en ünlü lezzetidir.

Yogyakarta'ya Giderken Alınması Gerekenler

  • Tropik bir iklime sahip olan Yogyakarta şehri, nemli yapısıyla bilinmektedir. Bu sebeple Yogyakarta’ya gitmeden önce valizde bulunması gereken en önemli şey, hafif kıyafetlerdir. Seyahat sırasında terletecek kıyafetlerden uzak durulması gerekmektedir. Bu sebeple naylon veya polyester giysilerden kaçınılması tavsiye edilmektedir. 
  • Yogyakarta’nın kültürel güzelliklerinin yanında Hint Okyanusu’nun da keşfetmek isteyenler için seyahat öncesinde valizlerine plaj ürünleri ve dalış kıyafetleri koymaları önerilmektedir.
  • Yogyakarta doğal güzelliklerle iç içe bir bölgededir. Çevresinde bulunan nehirler, dağlar ve arazilerle doğa severler için eşsiz bir şehirdir. Yogyakarta’nın doğasını deneyimlemek isteyenler yanlarına rahat bir yürüyüş ayakkabısı ve bu yürüyüşler sırasında su şişesi, atıştırmalık gibi ihtiyaç malzemelerini koymak için kolay taşınabilir bir çanta da bulundurulması tavsiye edilmektedir.
  • Yogyakarta’nın sokaklarında yapılacak gezi sırasında turistler yerli halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır. İyi niyetin ve misafirperverliğin sıkça görüldüğü bir yer olsa da art niyetli insanların da rahatsızlık verebileceğinin unutulmaması gerekir. Bu sebeple gezi sırasında özel eşyaların muhafaza edilebileceği şeylerin de valize konulması önerilmektedir.

Yogyakarta Hakkında İlginç Bilgiler

Jogja veya Yogya olarak adlandırılan Yogyakarta, Endonezya’nın sanat merkezi olarak bilinmektedir. 16. ve 17.yüzyılda Java İmparatorluğu’nun başkenti olan Yogyakarta, geçmişinden gelen şaşırtıcı güzel sanatları ile merak uyandırmaktadır. Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olarak bilinen Endonezya’da, Hindu kültürünün simgeleri ve destanları da görülmektedir. Birçok farklılığı içinde barındıran Yogyakarta’nın adı da bu anlamı taşımaktadır. Şehrin ismi “çeşitlilik içinde birlik ve gelişime açık bir şehir” anlamına gelmektedir. Ayrıca Yogyakarta adını, Hindu destanlarında geçen Ramayana’nın şehri Ajodhya’dan almıştır.

Şehir bazı efsanelerden dolayı hakkında bilinmeyenler ile dikkat çekmektedir. Özellikle Yogyakarta’da bulunan iki ağaç hakkında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Şans ağaçları olarak bilinen bu ağaçlar arasında gözleri bağlı bir şekilde yürüyenlerin dileklerinin gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Yıllar içerisinde yerliler arasında büyük değer gören bu ağaçlar, zamanla turistler tarafından da ilgi çekici bir yer olmuştur.

Sevdiklerinizle Paylaşın