Belçika Vize Başvuruları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Belçika Vizesi

Belçika Vizesi

9 dk'lık okuma
143 kişi okudu

Turistik vize işlemleri Belçika Başkonsolosluğu’nun belirlediği vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde umumi pasaport sahibi Türklerin ve uzun süreli oturum izni ile yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların turist vizesi alabilmek için birçok evrak hazırlaması gerekmektedir. Belçika tatil vizesi; siyah, yeşil ve gri pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu değildir. Schengen bölgesinde yer alan Belçika’ya tur vizesi ile seyahat edilmektedir.

Belçika Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Belçika vize başvurusu için Belçika Büyükelçiliği tarafından görevlendirilmiş vize başvuru merkezinin web sitesinden randevu alınmaktadır. İkamet edilen şehre en yakın noktadan Belçika vize işlemleri başlatılmaktadır. Umumi pasaport sahipleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nde ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların Belçika Schengen vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 gün süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.

Belçika Vize Başvurusunda Gerekli Evraklar

Belçika seyahatine çıkmak isteyenler için önemli bir nokta olan Belçika vizesi nasıl alınır sorusunun cevabının ilk adımı aracı kurum üzerinden vize randevusu almaktır. Belçika vizesi için gerekli belgeler vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Randevuya giderken başvuru bilgilerinin onaylandığı e-postanın çıktısı alınmalıdır. Bununla birlikte iki sayfa boşluğu olan ve en az 3 ay geçerliliği bulunan pasaport, seyahat belgeleri ve vize başvuru formu hazır olmalıdır. Belçika vize şartları arasında seyahat sağlık sigortası yaptırmak ve banka hesap cüzdanında günlük 95 euro bulundurmak da vardır.

Belçika turist vizesi ile seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi vatandaşlar Türkiye’ye geri döneceklerini kanıtlar nitelikte işyeri seyahat izin belgesi, mal beyanı, banka hesap dökümü gibi çeşitli belgeler de sunmalıdır. 3 aydan az sürecek ziyaretler için Schengen vizesi yeterlidir. 3 aydan uzun süre için D tipi çalışma vizesi veya öğrenci vizesi alınmalıdır. Belçika çalışma vizesi ülkede istihdam açığı olan bir alanda 3 aydan fazla kalış süresi için verilmektedir. Vize başvurusunda diploma, uzun süre oturum izni formu ve davetiye olmalıdır. Belçika öğrenci vizesi için ise Belçika üniversite veya kolejinden kabul mektubu, eğitim süresince geçim sıkıntısı yaşanmayacağını gösteren banka dökümanı ve D tipi vize için başvuru formu gereklidir. Aynı zamanda Belçika evlilik vizesi alabilmek için başvuru sahibinin evli olmadığını gösteren nüfus kayıt örneği Belçika resmi diline tercüme ettirilmelidir. Belçika evlilik vizesi şartları arasında oturum iznini gösteren kimlik ve gelir belgesi, son 3 aylık maaş bordrosu da bulunmaktadır. Ayrıca davet eden kişi, aile toplum kağıdı almalıdır.

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Belçika vize randevusu seyahatten en erken 3 ay öncesinde alınabilmektedir. Randevuya tam saatinde ve şahsen gidilmelidir. Vize için istenen belgelerin eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir. Sunulacak belgelerin güncel olması önemlidir. Randevu sırasında parmak izi ve yüz taraması yapılmaktadır.

Belçika Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Vize başvurusunda, Belçika Konsolosluğu’nun yoğun olduğu günler ve resmi tatiller bekleme süresini uzatabilmektedir. Belçika vizesi kaç günde çıkar sorusunun cevabı ise 7-15 iş günüdür.

Belçika Vize Masrafları

Belçika vize ücreti yetişkinler için 80 euro olarak belirlenmiştir. 0-6 yaş grubundan vize ücreti alınmamaktadır. Ayrıca başvuru merkezlerinde ek olarak danışma ücreti alınabilmektedir.

Belçika Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Belçika vize başvurusu reddi yaşayan kişilerin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eksik veya yanlış teslim edilen belgeler tamamlanıp Belçika Ankara Büyükelçiliği’ne itiraz edilerek tekrar başvurulmalıdır. Vize reddi halinde verilen harcın geri ödemesi yapılmamaktadır. 

Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Belçika vize işlemleri başkonsolosluk tarafından görevlendirilmiş vize başvuru merkezlerinden yapılmaktadır. Başvuru randevusu yetkili merkezin web sitesinden alındıktan sonra ikamet edilen yere en yakın başvuru merkezine belgeler teslim edilmektedir.

  •  Belçika İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Sıraselviler Cad, No: 39 Taksim/İstanbul

Telefon: +90 212 243 20 68

Yetki alanı: Belçika İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgeleri; Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Balıkesir ve İzmit

  • Belçika Ankara Büyükelçiliği

Adres: Mahatma Gandi Cad. No: 55 Gop/Ankara

Telefon: +90 312 405 61 66

Yetki alanı: Belçika Ankara Büyükelçiliği’nin görev bölgeleri; Ankara, Bolu, Düzce, Çankırı, Bartın, Eskişehir, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Yozgat, Zonguldak ve Karabük

  • Belçika Antalya Fahri Konsolosluğu

Adres: Yenigöl Mah. Serik Cad. No: 64/2 Palome Hotels-Antalya

Telefon: +90 242 244 68 53

Yetki alanı: Belçika Antalya Fahri Konsolosluğu’nun başvuru alabildiği bölgeler; Isparta, Burdur ve Antalya

  • Belçika İzmir Fahri Konsolosluğu

Adres: Gaziosmanpaşa Bulvarı Batı İş Merkezi No: 10/1 K:6 Alsancak/İzmir

Telefon: +90 232 463 4769

Yetki alanı: Belçika İzmir Fahri Konsolosluğu görev alanları; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir ve Muğla

  •  Belçika Gaziantep Fahri Konsolosluğu

Adres: 2. Organize Sanayi Bölgesi Vali Muammer Güler Blv No:25 Başpınar/Gaziantep

Telefon: +90 342 337 40 40

Yetki alanı: Gaziantep ve çevre iller

  • Belçika Adana Fahri Konsolosluğu

Adres: Beyazevler Mh. Mühendislik Cad. Akyüz Sitesi A Blok No:34 Seyhan/Adana

Telefon: +90 322 311 0614

Yetki alanı: Adana ve çevre iller

Sevdiklerinizle Paylaşın