Alışılmışın Dışındaki Ülke Arnavutluk Hakkında Bilgiler

Arnavutluk Hakkında

Arnavutluk Hakkında

32 dk'lık okuma
411 kişi okudu

Eski dönemlerden kalma sığınakları ve rengarenk boyanan Tiran şehri binaları ile dikkat çeken Arnavutluk; turistlerin gözde tatil loksayonlarındandır. Ülke ile ilgili bilgilerin ilginç olması, bölgenin turist akınına uğramasına sebebiyet vermektedir. Güneydoğu Avrupa bölgesinde ve Balkan Yarımadası’nda konumlanan Arnavutluk, başkenti Tiran olan oldukça popüler bir gezi noktasıdır. İlk yerleşimcileri İliryalılar olan ülke toprakları, Roma ve Osmanlı İmparatorluklarının himayesine de girmiştir. Bu sebeple ülke halkının büyük bir çoğunluğu Müslümandır. Bu durum, Arnavutluk’un gelenekleri üzerinde Osmanlı kültürünün yansımalarının olduğunun göstergesidir.

Arnavutçanın resmi dil olduğu ülkede, yaygın olarak İngilizce, Yunanca ve İtalyanca da konuşulmaktadır. Ayrıca ülkenin başkenti Tiran’ın yanı sıra Avlonya, Akçahisar, Elbasan, Durres ve Berat gibi şehirlerin de turistlerin uğrak noktalarından olduğu bilinmektedir. Mutfağı ve gelenekleriyle benzersiz özellikler sergileyen Arnavutluk’a gidildiğinde ünlü Arnavut böreğinin denenmesi önerilmektedir. Turistlerin birçok şehirde konumlanan yerel pazarlardan ise el işçiliği ürünleri satın alması kaçınılmazdır. Çünkü ülkeye özgü çömlekler, takılar ve geleneksel kıyafetler muhteşem bir hatıra olarak saklanabilmektedir

Arnavutluk’ta yer alan Bunk’Art1 adlı müze ile Mavi Göz adlı göl, turistlerin en sık uğradığı ünlü lokasyonlar arasındadır. İskender Bey Anıtı, Et’hem Bey Camisi ve Saranda’nın masmavi gökyüzüyle birleşen eşsiz sahilleri de görülmeye değer yerlerdendir. “Furgon” adı verilen minibüslerin meşhur ulaşım aracı olduğu ülkede, Lekuresi Kalesi’ne de gidilmesi önerilmektedir. Butrint Ulusal Parkı ise doğa yürüyüşlerinin yapılması için harika bir lokasyon seçeneği olmaktadır.

Arnavutluk halkının “hayır” anlamında da baş sallama jestini kullanması veya ülkenin 13 adet küçük adaya ev sahipliği yapması, yaygın olarak bilinmeyen dikkat çekici ayrıntılardandır. Arnavutluk hakkında her şey bölgenin eşsiz geçmişini temsil ederken, ülkenin festivallerinden tarihi sokaklarına varan güzellikleri sayesinde, turistler nadide bir maceraya dahil olma şansı bulunmaktadır.

Arnavutluk'un Tarihi

Bugünkü Arnavut halkının ataları, MÖ 2000 yılında Balkan Yarımadası’nın ilk yerleşimcileri olan İliryalılardır. Dolayısıyla Arnavutluk ülkesinin beşiklik ettiği etnik grupların kökeni de oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. MÖ 167 yılında Romalıların fethettiği Arnavutluk, 500 yıl boyunca Romalılar tarafından yönetilmiştir. 1468 yılında Osmanlıların ele geçirdiği ülke, İslam dinini kabul etmiş ve Arnavutluk kültürü Osmanlı gelenekleriyle bir hayli özdeşleşmiştir.

28 Kasım 1912 yılında nihayet bağımsızlığını ilan eden Arnavutluk’un resmi dili Arnavutça’dır. Ancak ülke halkının Yunanca, İngilizce ve İtalyanca gibi dilleri de yaygın olarak konuştuğu bilinmektedir. Ülkenin başkenti Tiran, tarihi sokaklarıyla turistleri büyülemektedir. Ayrıca Avlonya, Berat, Durres, Elbasan ve Akçahisar gibi Arnavutluk lokasyonları da turistlerin uğrak noktalarındandır.

Arnavutluk, kuruluşu 1912 yılına dayansa da 1. Dünya Savaşı’nda cumhuriyetin krallığa dönüştürüldüğü bir ülkedir. 2.Dünya Savaşı’nda da İtalyanlar tarafından işgal edilen ülke, 1976 yılında yeni anayasanın kabulüyle Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti haline gelmiştir.

Zorlu dönemlerden geçse de çok sayıda etnik gruba beşiklik eden Arnavutluk, sanat tarihi ve kültürel özellikleri ile geçmişin izlerini taşımaktadır. Zamanla madencilik ve tarım faaliyetlerinin oldukça geliştiği ülke; tarihi binaları ve müzeleri ile geleneksel yapısını yansıtmaktadır. Ayrıca heykelcilik, çömlekçilik ve dokumacılık gibi el sanatlarına yüzyıllardan beri önem verilen ülkede; el yapımı hediyelikler dahi kültürel dokuyu temsil etmektedir. Ülkenin modern sanat anlayışını simgeleyen İskender Bey Anıtı da Tiran’da bulunan ve turistleri kendine hayran bırakan bir yapıttır.

Arnavutluk Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Arnavutluk’un en belirgin özellikleri; yerel mutfağı, tarihi yapıları ve el sanatlarıdır. Ülkenin Tiran şehrinde konumlanan rengarenk binalar, sokak sanatının en başarılı temsilidir. Ayrıca harap olmuş binaların muhteşem renklerle donatılması, mimari restorasyonun en önemli örneklerindendir. Arnavutluk’un doğal güzellikleri arasında en çok dikkat çekenleri Mavi Göz ve Koman Gölü’dür. Yeşil ile mavinin eşsiz birleşimine tanıklık edilebilen bu doğal güzelliklerin büyük bir titizlikle korunduğu görülmektedir.

“Bunker” olarak bilinen sığınaklar, şüphesiz Arnavutluk denince ilk akla gelen yapılardandır. Ülke genelinde neredeyse 750.000 adet sığınağın yer aldığı bilinmektedir. Bu sığınakların yenilenerek ülke ziyaretçilerinin incelemesine sunulması da ilgi çekicidir. Tarihçilerin günümüzde dahi incelemeye devam ettiği sığınaklara dair bilgiler, Tiran şehrindeki Bunk’Art1 adlı müzeye gidildiğinde de öğrenilebilmektedir.

Ülkede kullanılan “Furgon” adlı minibüsler ise Arnavutluk’un ünlü toplu taşıma araçlarıdır. Ülke halkının ve turistlerin genellikle bu minibüslerle yolculuk etmesi, “Furgon” araçlarını Arnavutluk’un sembolü haline getirmiştir. Eşsiz tariflerin tadılabildiği ülke, özellikle rakısı ve Arnavut böreği gibi nefis lezzetleriyle tanınmaktadır. Ayrıca ülkenin geleneksel kıyafetleri, eğlenceli yöresel dansları ve çifteli gibi yerel çalgı aletleri de Arnavutluk denildiğinde ilk akla gelenlerdendir.

Arnavutluk'a Gideceklere Tavsiyeler

Arnavutluk’un her şehrinde büyüleyici bir atmosfer hakimdir. Ülkede mutlaka uğranması önerilen benzersiz lokasyonlar bulunmaktadır. Tiran şehrine gidildiğinde İskender Bey Anıtı’nın görülmesi ve Et’hem Bey Camisi’nin ziyaret edilmesi önerilmektedir. Saranda’da bulunan Lekuresi Kalesi’nin fotoğraflanması da turistlerin kaçırmak istemediği fırsatlardan biridir. Ayrıca Saranda’nın sakin plajlarında yüzmek ve akşam vaktinde ışıl ışıl sahil yollarında yürüyüşe çıkmak da tavsiye edilenler arasındadır.

Arnavutluk’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki şehirleri arasında bulunan Gjirokaster’ın, tepesinde yer alan tarihi kalelerin keşfedilmesi de önerilmektedir.

İşkodra, Arnavutluk’un kültürel merkezi olarak adlandırılan, görülmeye değer şehirlerinden biridir. İşkodra’nın ünlü Migjeni Tiyatrosu ve şirin kafeleri; mutlaka uğranması gereken yerlerin başında gelmektedir. Akçahisar’daki Kruja Etnografya Müzesi ile Tiran’daki Ulusal Sanat Galerisi de ziyaretçilere önerilen mekanlardandır. Eşsiz yapıların ardından Dajti Milli Parkı ve Butrint Ulusal Parkı, turistlerin doğal güzelliklerin büyüsüne kapılabileceği lokasyonlardır. Ayrıca turistlerin Berat şehrinde bulunan Cobo Şaraphanesi sayesinde yerel şarapları tatma imkanı da bulunmaktadır. Ülkeyi ziyaret eden turistlere Tiran’ın ünlü alışveriş bölgelerinden olan Murat Toptani Caddesi’nden de el işçiliği Arnavutluk hatıralarından satın almaları tavsiye edilmektedir.

Arnavutluk'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Arnavutluk’un her şehrinde farklı güzellikler ile buluşacak olan turistlerin, bazı malzemeleri sırt çantasında bulundurması yerinde olacaktır. Özellikle büyük boy bir su matarası ile fotoğraf makinesinin çantadan eksik edilmemesi gerekmektedir. Çünkü eşsiz tepe bölgeleri, kaleleri, tarihi yapıları ve caddeleri gezerken bolca su içme ve fotoğraf çekme ihtiyacı doğmaktadır.
  • Yazın sahil bölgelerine giden turistlere ise plaj kıyafetleri ve ince giysiler bulundurmaları önerilmektedir.
  • Kışın gerçekleştirilen bir Arnavutluk gezisinde ise serin geceler için kalın ceket ve yağmurlu havalara hazırlıklı olunması amacıyla kapüşonlu mont da, olması gerekenlerdendir.
  • Ayrıca turistlerin güneş gözlüğü, şapka ve sinek ilacı alması Arnavutluk gezilerine daha hazırlıklı olmalarını sağlamaktadır.

Arnavutluk Hakkında İlginç Bilgiler

Arnavutluk, mutfağı ve zengin kültürü ile dikkat çektiği gibi hakkında bilinmeyenlerle de turistleri etkilemektedir. Bağımsızlığını ilan etmeden önce Osmanlı Devleti tarafından yönetilen ülke halkının büyük bir çoğunluğunun Müslüman olduğu bilinmektedir. Ülkenin 13 adet küçük adasının bulunması ve bunların 12 tanesinin 1 kilometreden küçük olması da şaşırtıcı bilgiler arasındadır.

Arnavutluk’un dünyanın en büyük hidroelektrik üreticisi olduğu bilinmektedir. 3.250 çeşit bitki çeşidini barındıran Arnavutluk, Avrupa’daki tüm türlerin üçte birine sahiptir. Ayrıca Akdeniz foku, küçük karabatak ve tepeli pelikan dahil olmak üzere ülkede tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan 91 adet hayvan türünün yaşadığı düşünülmektedir.

200’ü aşkın geleneksel kıyafete sahip olması sebebiyle ülke, ziyaretçilerinde hayranlık yaratmaktadır. Ülke halkının baş sallama hareketi ise onay yerine reddetme yani “hayır” anlamına gelmektedir. Her detayıyla merak uyandırmayı başaran ülkeye giden turistler bir yandan geleneklerden etkilenmekte öte yandan da bölge halkıyla samimi etkileşimlerde bulunmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın