Muhteşem Ada Endonezya Hakkında Bilgiler

Endonezya Hakkında

Endonezya Hakkında

111 dk'lık okuma
1415 kişi okudu

Güneydoğu Asya'da yer alan Endonezya Cumhuriyeti; 17.000'den fazla adası ve 225 milyonu aşkın nüfusuyla dünyanın en büyük ada ülkesidir. 1,9 milyon kilometrekarelik bir alana yayılan Endonezya, kuzeyde Aceh'den güneydoğuda Papua'ya kadar uzanmaktadır. Ekvator üzerinde yer alan Endonezya, tropik bir iklime sahiptir. Endonezya, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesidir. Ayrıca ülkede; Hristiyanlık, Budizm, Hinduizm ve Konfüçyanizm inançlarının bulunması Endonezya ile ilgili bilgiler arasında en ilgi çekici olanıdır.

Endonezya; kültürü, tarihi, doğal güzellikleri ve anlatılmamış hazineleri ile olağanüstü bir adalar topluluğudur. Ülkede antik tapınakları keşfetmek, aktif volkanları gezmek ve muhteşem sularında dalış yapmak ziyaretçilerine muhteşem deneyimler sunmaktadır. Cakarta'nın işlek caddelerinde dolaşmak, Tana Toraja'nın uzak köylerini ziyaret etmek ve Bali'nin renkli sokaklarında mutluluğu tatmak; Endonezya hakkında her şeyin görülebilmesi için yapılabilecek aktiviteler arasında yer almaktadır. Endonezya, 300 farklı etnik kökene ve sayısız pastoral manzarası sebebiyle dünyanın çekici ülkelerinden biri haline gelmiştir.

Endonezya'nın Tarihi

Endonezya’da MÖ 40.000’li yıllarda ilk insanların görüldüğü bilinmektedir. Buzul Çağı’nın sonlarında yani MÖ 2500 civarında yaşamış insan topluluklarının varlığı arkeolojik verilerle kanıtlanmıştır. Ticaret hayatına tarih öncesi çağlarda başlayan Endonezya; Hinduizm ve Budizm ile bu sayede tanışmıştır. Bu inanç sistemleri, kültürel etkilerin yanı sıra Endonezya sanat tarihine de ciddi katkılarda bulunmuştur. 8.yüzyılda gelişmiş bir uygarlık haline gelen Endonezya, 13.yüzyıla kadar gelişimini sürdürmüştür. 17.yüzyıldan itibaren Hollanda, Endonezya üzerindeki etkisini güçlendirmiş ve 19.yüzyıla kadar ülkenin farklı adalarına işgal kuvvetlerini göndererek tamamen hakim olmaya çalışmıştır. 19.yüzyılın sonlarına gelindiğinde ise Endonezya’nın tarım ürünlerinden istihdamına, kültürel yaşamından sosyal etkinliklerine dek her şey Hollanda tarafından belirlenmiştir. 20.yüzyılda ülkeye hastane, okul ve sulama konularında çeşitli yatırımlar yapan Hollandalılar, Endonezya’da bağımsızlık hareketinin yükseldiğini 2. Dünya Savaşı’na dek fark etmemiştir.

1945 yılında Japon işgalini kurtuluş sanan Endonezyalılar, durumu anladıklarında bağımsızlık şiarlarını yükseltmiş ve savaşın doğurduğu boşluktan da faydalanarak aynı yıl bağımsızlıklarını kazanmıştır. Böylece resmi olarak bağımsız bir devlet olan Endonezya’nın kuruluşunun temelleri atılmıştır. 1949 yılına dek devam eden Hollanda’nın tacizleri sonuç vermemiş ve ülke parlamenter demokrasiyle yönetilen kendi devletine sahip olmayı sürdürmüştür. Fakat hükümet Endonezya devlet başkanı Sukarno’nun diktatörlüğüne dönüşmüş, bu duruma karşı verilen mücadele ancak 1999 yılında meyvesini vermiştir. 21.yüzyıldan bu yana toparlanan Endonezya ekonomisinin önemli kaynakları; turizm, petrol ve tarımdır.

Endonezya Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Farklı inanç ve kültürlere ev sahipliği yapmasıyla tanınan Endonezya’da, ülkenin simgesi haline gelmiş çok sayıda tapınak bulunmaktadır. Ülkede bulunan Borobudur, dünyanın en büyük Budist tapınağıdır. Tapınak, sadece dini önemiyle değil aynı zamanda güzelliği ve çekiciliği sebebiyle de ziyaretçi akınına uğramaktadır. 8. yüzyılda inşa edilen olan bu tapınak; din, kültür, gelenekler ve mimariyi birleştiren uzun ve karmaşık ulusal tarihin bir yansımasıdır.

Dünyanın gözlerini çevirdiği Endonezya’nın en belirgin özellikleri, dini mekanlarının yanı sıra doğal güzellikleridir. Endonezya'nın en popüler tatil yeri olan Bali, çok sayıda kültürel simge haline gelmiş yapıya ve geleneğe sahiptir. Özellikle Kuta, Bali’nin güzelliklerini gölgede bırakan ılık kumları ve masmavi sularıyla ülkenin en sevilen plajlarından birisidir.

Bali’nin karşısında yer alan Gili Adaları, bulunduğu bölgedeki resifler sebebiyle turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden birisidir. Adalarda yapılan kaplumbağa sığınaklarına dalış ve şnorkelle yüzme etkinlikleri; ziyaretçilere olağanüstü canlılarla tanışma fırsatı sunmaktadır. Canlı türleriyle tanışma konusunda benzer bir imkan yaratan UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Komodo Ulusal Parkı; beş ana adayı ve ayrıca çevresindeki deniz alanlarını kapsamaktadır. Bu park, dünyanın en zengin sularına sahiptir. Park içerisinde Komodo Ejderlerine ayrılmış özel bir alan da bulunmaktadır.

Endonezya'ya Gideceklere Tavsiyeler

Endonezya’nın öne çıkan özelliklerinin deneyimlenebileceği Dieng Platosu, deniz seviyesinden 2.000 metre yükseklikte bulunmaktadır. Dieng Platosu, ülkenin en sık ziyaret edilen noktalarından biridir. Ormanların ve uzak köylerin nefes kesici dağ manzarasının yanı sıra bu yaylada çok renkli bir göl, kaplıca ve antik Hindu tapınakları da yer almaktadır. Her yıl turistler bulutların üzerinde geleneksel ritüeller, performanslar, caz içeren ve merakla beklenen bir festival için bölgeye akın etmektedir. Deniz seviyesine inildiğinde ise Raja Ampat, inanılmaz derecede canlı bir su altı manzarasına sahip tropik bir cennet olarak turistlerin karşısına çıkmaktadır. 530'dan fazla mercan, 700 yumuşakça ve 1.300 balık türüne ev sahipliği yapan bu zengin su altı noktası; bir dalgıç cenneti olmanın ötesinde kuş gözlemcileri, fotoğrafçılar ve maceraperestler için de unutulmaz deneyimler sunmaktadır.

Endonezya, doğal harikalarının dışında tarihi yapıların ve kültürel çeşitliliğin iç içe geçtiği renkli sokaklarında ilginç eğlence olanakları sunmaktadır. Ayrıca Ubud’un zarif sanat galerileri ve canlı geleneksel performansları ziyaretçileri büyülemektedir. Yemyeşil ormanları ve sakinleştirici nehirleri ile sakin bir atmosfere sahip birçok sağlıklı yaşam yeri bulunan Ubud, hem doğal hem tarihi manzarası sebebiyle mutlaka görülmesi gereken lokasyonlar arasında yer almaktadır.

Endonezya'ya Giderken Alınması Gerekenler

Denizlerin dibinden rakımın en yüksek olduğu noktalara dek çeşitli doğa maceralarının deneyimlenebileceği Endonezya yolculuğu esnasında ziyaretçilerin yapılacak aktivitelere göre farklı ekipman ve kıyafetleri getirmeleri gerektirmektedir. 

  • Ziyaretçilere bir su altı cenneti sunan Endonezya’nın canlı çeşitliliğine ve güzelliğine tanıklık etmek isteyen ziyaretçilerin deniz gözlüğü, mayo, su geçirmez saat ve şnorkellerini mutlaka yanlarına almaları önerilmektedir. 
  • Sadece serin suların keyfini çıkarmak niyetiyle Endonezya sahillerine gidecek olanların ise havlu, mayo, güneş gözlüğü gibi malzemeler getirmeleri yeterli olmaktadır. 
  • Ülkenin yüksek rakımlı mucizelerine tanıklık edebilmek için bazı noktalarda tırmanış ve uzun yürüyüşler zorunludur. Bu sebeple turistlerin sağlam tabanlı spor ayakkabı ve yüksek bölgelerdeki yağış ihtimaline karşın ince yağmurluk getirmeleri de tavsiye edilmektedir.
  • Endonezya, içerisinde farklı din, dil ve kültürler barındırsa da Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkedir. Gerek Budist ve Hindu tapınakları gerekse ülke içerisindeki tarihi camileri görmek isteyen ziyaretçilerden, bu mekanlara uygun kıyafetler giymeleri beklenmektedir. Kadınlar için başörtüsü olarak kullanılabilecekleri şal ve kapalı kıyafetler yeterli olmaktadır. Erkeklere ise uzun kollu gömlek ve pantolon giymeleri önerilmektedir. Bu sebeple ziyaretçilerin bu eşyaları mutlaka bavullarına koymaları tavsiye edilmektedir.

Endonezya Hakkında İlginç Bilgiler

Ekolojik çeşitliliğin damgasını vurduğu Endonezya, doğal yaşam alanlarıyla bilinmektedir. Asya'nın Kayıp Dünyası olarak bilinen Endonezya; tehlikeli, nadir, egzotik ve kesinlikle güzel hayvanların oyun alanıdır. Bu hayvanlar arasında en ünlüleri; Sumatra Kaplanı, Sumatra Gergedanı, Komodo Ejderhası, Orangutanlar, Anoa ve Tarsius Tarsier’dir.

Şaşırtıcı bir şekilde Endonezya, dünya kara alanının yalnızca %1'ini oluşturmasına rağmen yeryüzünde bilinen tüm bitkilerin %10'una, tüm memelilerin %12'sine ve bilinen tüm kuşların da %17'sine ev sahipliği yapmaktadır. Palmiye ağaçlarının çevrelediği doğal yaşam alanları ve ormanlar, yüksek tepelerden inildiğinde masmavi sularla noktalanmaktadır. Endonezya, toplamda 54.716 kilometre ile dünyanın en uzun sahil şeritlerinden birisine sahiptir.

Endonezya hakkında bilinmeyenler listesinin başında, Toba Gölü yer almaktadır. Dünyanın en büyük doğal volkanik gölü olan Toba, ülkenin kuzeyinde yer alan Sumatra'da bir volkanın içinde bulunmaktadır. Göl; 500 metre derinliğinde, 100 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğindedir. Toba Gölü'nün yaklaşık 70.000 yıl önce meydana gelen ve dünyada bilinen en büyük patlama esnasında oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanından insan Toba Gölü’nü ziyaret etmek için Endonezya’ya gitmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın